Șantajul economic și psihologic DGETS asupra profesorilor din Liceul Teoretic ”Dante Aligheri”



Grupul de Inițiativă Reprezentativ al Părinților

din Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”

                     

Comunicat de Presă

19.05.2016, Chișinău – Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din mun.Chișinău a identificat soluția conflictului de la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” - șantajul economic și psihologic asupra profesorilor, cât și implicarea în conflict a elevilor de clasa VIII – XII.

Pe data de 17 mai s-au împlinit două luni de când profesorii de la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” nu mai primesc salarii pentru munca prestată. Ultimul salariu a fost ridicat de ei pe data de 17.03.2016, pentru luna februarie.

Tot pe data de 17 mai 2016 la ora 11:00, în vederea realizării Dispoziției DGETS nr.773 din 16.05.2016 (anexa 1), 15 psihologi din cadrul CPSP au venit la liceu în săptămâna tezelor anuale, cu scopul chestionării frontale a elevilor claselor a VII-a – a XII-a și determinării „stării de spirit psiho-emoțională a elevilor” (anexa 2 – Ancheta pentru elevi), rezultatele chestionării urmând a fi aduse (!) „la cunoștința colectivului Liceului Teoretic ”Dante Alighieri”.

În primul rând, ne exprimăm nedumerirea şi indignarea faţă de modul de organizare a anchetării şi faţă de alegerea perioadei de chestionare: din contul orelor, în săptămâna tezelor.

În al doilea rând, calificăm acțiunea DGETS drept intenție de implicare a elevilor în conflictul dintre profesorii liceului și directoarea contestată, Rodica Guțu, fapt confirmat și de structura anchetei care este axată preponderent pe întrebări ce vizează situația de conflict, (doar) nemulțumirile elevilor, părerile elevilor despre soluțiile conflictului (!) și despre necesitatea respectării legii (!?).

Pe data de 18 aprilie 2016, ora 18:00, în curtea Liceului Teoretic „Dante Alighieri”, la solicitarea Grupului de Iniţiativă Reprezentativ al Părinţilor, a fost organizată adunarea generală a părinţilor, în cadrul căreia au fost colectate 959 de semnături în susţinerea petiţiei adresată Ministerului Educaţiei, Primăriei mun. Chişinău, DGETS şi altor instituţii de stat, prin care părinţii liceului se declară solidari cu profesorii de la Liceul „Dante Alighieri”.CEREM medierea şi soluţionarea conflictului prin demisia de onoare a dnei Rodica Guţu din funcţie, pentru continuarea armonioasă a procesului de studii al copiilor noştri”.

Pentru informații suplimentare:

Evelina Parasca, tel.067177102