Studenții de la jurnalism au aflat cum poate fi controlat discursul de ură în media online



Discursul de ură în media online și pe rețelele de socializare – acesta a fost subiectul unei noi lecții desfășurate marți, 2 noiembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova pentru studenții de la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. 

De această dată, la întâlnirea cu studenții au participat doi experți în domeniu - Dumitru Ciorici, cofondator al portalului Agora.md, și Ion Bambuleac, jurist în cadrul Coaliției Nediscriminare.

Cum depistăm discursul de ură în mediul online și pe rețelele de socializare? La această întrebare tinerii au adus numeroase  exemple din mediul online, în care adesea este utilizat un limbaj necivilizat. Ei au fost de acord că discursul de ură s-a extins și a devenit un fenomen odată cu dezvoltarea Internetului și creșterea numărului de utilizatori ai rețelelor de socializare. Dumitru Ciorici le-a explicat însă că fenomenul poate fi controlat, chiar și în mediul online, unde te poți ascunde după un pseudonim. Potrivit expertului, modul de a comunica ține de responsabilitatea fiecărei persoane. Instituțiile media pot să stopeze acest fenomen, moderând conținutul, astfel încât să împiedice apariția în spațiul virtual a comentariilor agresive sau care îndeamnă la discriminare. Dumitru Ciorici a prezentat câteva exemple de astfel de mesaje și le-a spus viitorilor jurnaliști că portalul Agora.md  dispune de un regulament intern, în baza căruia sunt moderate comentariile.

Studenții au aflat și ce riscă cei care utilizează un limbaj licențios în mediul online. Expertul în legislația media, Ion Bambuleac, le-a vorbit despre reglementările naționale și internaționale ce țin de discursul de ură. Viitorii jurnaliști s-au arătat interesați și de faptul dacă moderarea comentariilor ce conțin elemente  ale discursului de ură nu contrazice libertatea de exprimare. În contest, expertul le-a explicat ce prevede noțiunea de libertate de exprimare și le-a povestit studenților despre cazurile de discurs de ură care au ajuns în instanță și cum au fost acestea soluționate în R. Moldova.

Participanții la întâlnire au aflat lucruri interesante de la cei doi experți și le-au adresat numeroase întrebări referitor la activitatea lor profesională. Studenta Eugenia Surujiu a menționat că a înțeles în ce constă discursul de ură, atât din perspectiva dezvoltării mass - mediei online, cât și din cea legală. În opinia ei,  ”astfel de activități sunt necesare pentru viitorii jurnaliști, pentru a ști cum să ne exercităm activitatea și să promovăm jurnalismul de calitate”.


Un alt student, Tudor Arnăut, a adăugat: ”În cadrul lecției am aflat mai multe despre discursul de ură și libertatea de exprimare și este foarte important că am avut ocazia să aflăm asta nu din manuale, ci discutând cu oameni care au experiență în domeniu”.

Evenimentul a fost organizat de CJI în cadrul proiectului ”Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI.