Situația ecologică în raionul Slobozia din stânga Nistrului s-a îmbunătățit, grație Uniunii Europene



Raionul Slobozia din stânga Nistrului și-a soluționat una dintre cele mai stringente probleme. Cu ajutorul Uniunii Europene, aici au fost modernizate serviciile de gestionare a deșeurilor. Gunoiștile neautorizate sunt lichidate, iar locuitorii au obținut acces la servicii publice moderne, prestate la timp.



Întreprinderea responsabilă de colectarea deșeurilor deservește orașul Slobozia și trei sate din preajmă, în care locuiesc în jur de 21 de mii de cetățeni.

Proiectul a fost implementat în perioada februarie – decembrie a anului 2014 și deja a reușit să-și demonstreze viabilitatea. Investiția totală a fost de aproape 110 mii de euro, folosiți pentru construirea și amenajarea spațiilor de colectare a deșeurilor, procurarea tomberoanelor și a două autospeciale moderne.

Serghei Culev, directorul Regiei Salubritate, spune că după realizarea proiectului, timp de șase luni întreprinderea a înregistrat venituri pe care anterior îl aduna într-un an de zile: „Tractoarele care acum câțiva ani colectau deșeurile erau vechi, consumau foarte mult combustibil și se defectau des. Graficul nu era respectat și din această cauză apăreau gunoiști neautorizate. Noile autospeciale ne-au permis să deservim un teritoriu mai larg. Numărul beneficiarilor a crescut cu până la 50 la sută. Au fost create și locuri de muncă. Până la implementarea proiectului întreprinderea avea 20 angajați, acum 47”.

Oamenii sunt foarte mulțumiți de noile condiții. În raion este curat, gunoiștile neautorizate sunt lichidate, iar situația epidemiologică s-a îmbunătățit radical: „Acum ne-am obișnuit cu serviciile noi și nu înțelegem cum am trăit anterior. Nu aveam unde depozita gunoiul. Era gunoi peste tot. Ne era frică să nu ne îmbolnăvim. Acum suntem mai liniștiți. În localitate e ordine”, afirmă aceștia.

Un proiect similar a fost realizat în raionul Căușeni. Astfel, locuitorii satelor Copanca, Valea Verde, Grădinița, Leontea și Plop Știubei au obținut acces la servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor. Implementarea acestor proiecte s-a soldat și cu întrunirea reprezentanților comunităților și autorităților locale de pe ambele maluri ale Nistrului, cu scopul de a intensifica colaborarea între cele două părți.

Proiectul de modernizare a serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raionul Slobozia, stânga Nistrului, a fost realizat în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Mai mult despre Programul UE-PNUD Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii găsiți:

Pe site-ul UNDP-Moldova: www.md.undp.org

Facebook: Poduri de încredere peste Nistru- Мосты доверия через Днестр

Ok.ru: Мосты доверия через Днестр

Persoană de contact: Irina Perciun, Specialist comunicare și relații media

Tel.: 069 12 02 34; e-mail: irina.perciun@undp.org