Social Good Summit 2015 în Moldova se axează pe noile Obiective de Dezvoltare Durabilă



Pentru a lansa Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, au organizat Social Good Summit 2015. Evenimentul a fost dedicat inovaţiilor în educaţie.

image

"Social Good Summit este un eveniment pilot pentru PNUD," a spus administratoarea organizaţiei, Helen Clark. "Vom utiliza platforma Social Good Summit și publicul ei pentru a ajuta guvernele și partenerii noștri să lanseze obiectivele de dezvoltare durabilă și pentru a le face cunoscute de toţi."

Cu tema ”Noi obiective. Noi puteri. Noi tehnologii,” Social Good Summit în Moldova vine să analizeze impactul tehnologiilor noilor media asupra inițiativelor inovative din domeniul educației.

În anul 2015, Centrul de Inovaţii Sociale - MiLab, un proiect al Centrului E-Guvernare și PNUD Moldova, au iniţiat un parteneriat cu Ministerul Educației pentru a schimba abordarea convențională a reformei sectoriale. A fost creată o platformă de crowdsourcing pentru a asigura că școlile dezvoltă competențe de viață relevante. Ca rezultat al acestui exercițiu, a fost lansată platforma de consiliere "Cariera Mea". Pentru prima dată a fost realizată o revizuire on-line a manualelor școlare. Un alt proiect-pilot ține de îmbunătățirea studiului matematicii în școlile din ţară. Pentru aceasta, urmează să fie lansată inițiativa EduSoft Hackathon.

"Rolul educaţiei în avansarea agendei naţionale de dezvoltare este crucial, instrumental şi indispensabil. Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu PNUD, promovează o suită de iniţiative menite să sprijine reforma sistemului şi să modeleze abordări inovative şi soluţii locale pentru provocările cu care se confruntă sectorul", a declarat Coordonatoarea Rezidentă ONU / Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova, Dafina Gercheva.

Reprezentații Ministerului Educației, ONG-urilor, părinți, profesori și elevi au discutat despre cum poate fi stimulată gândirea critică, și cum poate fi ajustat sistemul educațional la necesitățile pieții de muncă.

“Sistemul educaţional are nevoie de abordări noi, care ar asigura creșterea calității procesului instructiv-educativ”, a declarat viceministra Educației, Nadejda Cristea. Iată de ce în luna aprilie curent Ministerul a organizat prima Gală a Promotorilor Tehnologiilor Informaționale în Educație, unde au fost premiați cei mai activi profesori care aduc inovația în sălile de clasă. În octombrie se va desfăşura Tabăra de toamnă dedicată promovării inovației în educație, la care vor participa 50 de profesori și directori din 25 de instituții de învățământ.Aceștia vor beneficia de două săptămâni de instruire și li se va propune, în regim pilot, să implementeze sisteme alternative de evaluare a elevilor, instrumente de implicare a comunității școlare în luarea deciziilor administrative, elaborarea bugetelor participative, relatează oficiala:„Promovarea inovației și a bunelor practici a fost și va rămâne o prioritate pentru Ministerul Educației.”

Social Good Summit este organizat în premieră în Moldova și face parte din cele peste 100 de evenimente similare organizate în septembrie în întreaga lume pentru a direcţiona atenția întregii lumi asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Adoptate de toate cele 193 de state membre ONU, cele 17 obiective de dezvoltare durabilă vin să combată sărăcia, inegalitatea și nedreptatea și să prevină schimbările climatice, până în 2030. PNUD Moldova este un partener gata să sprijine Republica Moldova în realizarea obiectivelor la nivel național până în 2030.

PNUD Moldova își dorește ca aceste obiective să fie cunoscute în întreaga țară, și acest lucru ar reprezenta primul pas în atingerea acestor obiective ambițioase.

Social Good Summit de la New York, unde au fost adoptate cele 17 obiective, și care are loc în perioada 27-28 septembrie, abordează subiectul noilor instrumente digitale și cum oamenii și comunitățile le utilizează pentru a planifica un viitor luminos, până în anul 2030. Acest eveniment întrunește numeroși vorbitori, reprezentând diferite sectoare și domenii, inclusiv: Helen Clark, Administratoarea PNUD; Richard Curtis, Director, scriitor, producător și fondatorul Proiectului Everyone; Graça Machel; Patti Smith, Muzician și activist;Charlize Theron, Mesagerul ONU pentru pace; și Jimmy Wales, fondator Wikipedia & Wikimedia Foundation și mulți alții.

Despre Social Good Summit

În fiecare an, în luna septembrie, liderii mondiali se adună în cadrul Adunării Generale a Organizațiilor Națiunilor Unite, pentru a discuta probleme globale și modalități de a le aborda. Recunoscând că vocile și ideile cetățenilor la nivel mondial, conectate la media sociale și tehnologii, poate fi o forță puternică pentru schimbare, PNUD, Mashable, 92 Street Y și Fundația Națiunilor Unite, parteneri și gazde din 2009 pentru Social Good Summit, extind dialogul ONU și adună inovatori, activiști și antreprenori din întreaga lume. Acum, în al șaselea an, Summitul continuă să crească ca și impact și ajunge să unească cetățenii întregii lumi pentru a debloca potențialul de tehnologii, cu scopul de a face lumea un loc mai bun.

Despre PNUD

PNUD lucrează cu oamenii de toate nivelurile societăţii pentru a sprijini crearea unor ţări rezistente la crize şi pentru a ghida şi susţine o dezvoltare, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecărui om. Prezenţi în peste 170 de ţări şi teritorii, noi oferim o perspectivă globală şi soluţii locale pentru abilitarea oamenilor şi crearea unor ţări rezistente.

Informaţie de contact

Laura Bohanţova, Coordonator comunicare, laura.bohantova@undp.org, GSM: (+373) 685 11 883