Fiecare popor isi merita conducerea pe care o are



gunoi.jpgVoluntarii a doua organizatii obstesti, Civilizatia Noua si IRFF Onlus, au organizat duminica, 19 octombrie, o actiune de curatare a spatiului intre sectoarele Rascani si Posta Veche. Paduricea din regiunea ipodromului, unde cu doua saptamani in urma s-au petrecut competitii de hipism, a fost inundata de cantitati enorme de gunoi.

Cu putin timp in urma, orasenii, dornici de a se odihni in sanul naturii si de a savura gustul frigaruilor, urmau acelasi exemplu. Gramezi de plastic, sticle si hartii aruncate peste tot, astea au fost obiectele de care tinerii voluntarii se impiedicau. Acest loc arata cum doriti, numai nu ecologic-prietenoasa. Unul din liderii de initiativa ai A.O. „Civilizatia Noua”, Alexandra Tarasenco, a comunicat ca 20 de tineri (inclusiv 6 copii cu varstele de 3-10 ani) au decis sa curete acest teren. Dupa doar cateva ore de lucru, acestia au adunat toate gunoaiele, pana li s-au terminat sacii. Tineri au numarat 60 de saci cu gunoi si au ramas pentru cateva clipe sa priveasca in urma un spatiu atat de verde si frumos. Au plecat fericiti ca au realizat ceva util.

Atitudinea concetatenilor care treceau pe alaturi i-au surprins pe initiatorii actiunii. Ei sustineau inversunat ca oricine altul este vinovat de „privelistea mirositoare” numai nu ei. În timpul actiunii, iata ca se plimba un tanar cuplu si curiosi au intrebat: „Pentru ce faceti curatenie daca nu va plateste nimeni?” „Pai, sa ne fie placut sa fim aici, cine altul daca nu noi vom face aceasta tara un loc mai bun de trai?”, raspunde o tanara care venise acolo cu intreaga ei familie. Dialogul continua: „Domnul Voronin are o gramada de bani si asta intra in functiile lui ca sa asigure ordine aici.” Femeia, nu s-a gandit mult si i-a replicat: „Fiecare popor isi merita conducerea pe care o are!” La fel de surprinsi fata de actiunea civica erau si localnicii care traiesc in apropiere de padurice. La fel de sceptci, se intrebau de ce trebuie sa curete astia un teren strain? Mai mult ca atat, unii localnicii s-au aratat ignoranti ca ei nu ar avea nevoie de vreo actiune de salubrizare. La finele lucrarilor, toti cei care s-au silit sa realizeze o fapta buna din propria lor initiativa au ramas ingandurati la ignoranta si nepasarea celor din jur.

Nici autoritatile locale din sectorul Rascani nu s-au aratat multumite de contributia civica, acestia luandu-i pe initiatori prin mare suprindere. Stati ca surpriza cea mai buna de abia incepe. Au ajuns post-factum sa discute telefonic cu d-l Lilian Surlaru, seful sectiei de coordonare, imobil si servicii comunale al Primariei mun. Chisinau, care frumos i-au redirectionat la Directia Gospodariilor Spatiilor Verzi. Nici de la aceasta institutie nu au primit vreun raspuns, initiatorii, in continuu telefonand fara a li se raspunde. Ce ramane de facut? În seara urmatoare, baietii s-au gandit sa faca o plimbare „romantica” si sa ia sacii de gunoaie, deja imprastiate de cainii vagabonzi din parc. Ce ziceti sa facem o plimbare impreuna? Salveaza-ma Doamne de prostia si ignoranta omeneasca…

Natalia Ghilascu