Tinerii din Edinet au aderat la actiunile "Fotbalul impotriva rasismului in Europa€



16 octombrie 2008 - La Edinet a fost lansata Saptamana actiunilor FARE in Europa.


În perioada 16-28 octombrie tinerii din localitate vor sustine si promova mesajul actiunilor FARE pentru anul 2008 „DIFFERENT COLOURS – ONE GAME”.

Programului saptamanii „Fotbalul impotriva rasismului in Europa” la Edinet va include:

1. Sensibilizarea populatiei orasului Edinet si a regiunii de nord a Republicii Moldova privind non-discriminarea rasiala in fotbal.

2. Realizarea a 6 meciuri de fotbal in categoria U-15 si U-16 din Divizia nationala in cadrul Cupei Federatiei moldovenesti de fotbal si a unui meci intre 2 echipe de fete in orasul Edinet.

3. Diseminarea informatiei despre actiunile intreprinse in cadrul saptamani „Fotbalul impotriva rasismului in Europa” in mass-media regionala.

Scopul actiunilor este de a educa tinerii fotbalisti si suporteri din regiunea de nord a Republicii Moldova in spiritul non-discriminarii bazate pe etnie, culoare, religie si a tolerantei fata de reprezentantii minoritatilor nationale. „Regiunea de nord a Republicii Moldova este reprezentata in proportie de cca 40% de minoritati nationale: rusi, ucraineni, belorusi, georgieni, evrei, armeni, turkmeni, uzbeci, romi s.a., zice coordonatorul proiectului, Liliana Samcov.

Copiii si tinerii, indiferent de nationalitate, au dorinta fireasca si dreptul garantat prin lege de a se asocia in cluburi, organizatii, asociatii etc. Însa, anume in randul celor mai tineri se naste stigma si discriminarea fata de copilul de culoare sau nationalitate diferita. De aceea consideram deosebit de importante actiunile planificate in Saptamana actiunilor FARE in Europa. Dar nu trebuie sa diminuam importanta acestor actiuni si la nivel local si regional, deoarece copiii si tinerii de azi ai Moldovei sunt cetatenii de maine ai Europei. De ei, tinerii fotbalisti si suporteri ai tarii noastre, in egala masura ca si de cetatenii actualelor tari-membre ale UE, depinde situatia zilei de maine in vederea diminuarii rasismului si discriminarii etnice in fotbalul european.

Educatia de azi va aduce viitorului un rod pozitiv, doar astfel vom putea trai intr-o Europa in care domina toleranta, respectul reciproc si dragoste umana.” „Echipele de fotbal care vor participa in activitatile saptamanii sunt mixte in plan etnic, explica semnificatia acestor activitati Igor Spaniora, presedintele FC „Gloria”, co-organizatorul actiuni. Alaturi joaca copii si tineri ce reprezinta aproape toate nationalitatile prezente in R. Moldova.

Este ceva specific pentru tara noastra. Vom starui sa atragem in activitatile planificate cit mai multi oameni dintre minoritatile nationale, pentru ca alaturi de tinerii sportivi sa fie o mare echipa multiculturala de suporteri.”

Partenerii Saptamanii actiunilor FARE, desfasurate in or. Edinet: Federatia Nationala de Fotbal, Primaria orasului Edinet,Federatia de Fotbal a raionului Edinet, Î. I. „Oxana Edinac”, Edinet, ziarul „Nord-Info”, TV „AVM”, TV „Gradj-Sat”.

Organizatorii „Saptaminii actiunilor FARE in Europa” in Edinet: Asociatia Obsteasca „Demos” si Fotbal Club „GLORIA”.

Pentru contact: Liliana Samcov, tel 24018; GSM: 069015176, e-mail: liliana.demos@gmail.com