Combaterea discursului de ură în media online, prin moderarea eficientă a comentariilor



În perioada 17 – 18 iunie, Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat programul de instruire Combaterea discursului de ură în media online, la care au participat 12 jurnaliști, administratori și moderatori de portaluri informaționale din diverse regiuni ale țării. Pe parcursul trainingului, mai mulți experți vorbitori au prezentat diverse aspecte ce țin de moderarea comentariilor discriminatorii care utilizează discursul de ură, plasate de cititori.

Tudor Darie, director Interact Media, a susținut o sesiune despre situația media online din Moldova și perspective de dezvoltare a site-urilor generaliste și de nișă, reguli de moderare a comentariilor pe site-uri și portaluri și aspecte etice în legătură cu moderarea și neaprobarea anumitor comentarii, care instigă la ură, discriminând anumite categorii social-dezavantajate. De asemenea, T. Darie s-a referit și la diverse soluții tehnice care pot preveni acest gen de reacții din partea cititorilor, de exemplu, sistemele de filtrare a cuvintelor indecente sau prin elemente de gamification - acordarea posibilității utilizatorilor/comentatorilor de a câștiga anumite statuturi și niveluri de influență în rândul internauților, în funcție de relevanța și calitatea comentariilor pe care le fac și voturile pe care le primesc din partea celorlalți utilizatori.

Viorica Zaharia, jurnalistă și expertă media, a adus exemple concrete de comentarii care au fost publicate pe diverse site-uri din R. Moldova și care sunt fie discriminatorii în mod vădit, fie parțial defăimătoare. În cadrul unui exercițiu practic, participanții la training au analizat împreună care comentarii pot fi păstrate pe site, în care trebuie de intervenit și exclus anumite cuvinte/expresii, și care trebuie șterse definitiv.

În a doua zi de training, participanții s-au familiarizat cu aspectele juridico-legale și riscurile la care se expun prin nemoderarea unor comentarii discriminatorii, prezentate de experta în legislație media, Olivia Pîrțac. Experta s-a referit la articole din legislația Republicii Moldova, dar și din alte țări, care condamnă promovarea și instigarea la ură, inclusiv prin intermediul comentariilor. În asemenea cazuri, instituțiile media riscă amenzi, plată pentru despăgubiri morale, prezentarea scuzelor publice etc.  Experta s-a referit și la dilemele etice în ceea ce privește limita dintre libertatea de exprimarea și discursul de ură.

Ultima parte a trainingului a fost susținută de activistul Oleg Brega, fondatorul site-ului Curaj TV, care a prezentat numeroase exemple de discurs public de ură, promovate pe diverse rețele de socializare ce discriminează diverse categorii sociale, pe criterii de apartenență etnică, religioasă, orientare sexuală etc.

”Chiar dacă vin de la un portal de știri locale, unde comentatorii nu sunt atât de activi în comparație cu site-urile naționale, unde zilnic sunt plasate sute și mii de comentarii, pentru mine a fost important să aflu că într-o anumită măsură comentariile sunt la fel de importante ca și articolele propriu-zise. La fel, am înțeles că o comunitate de comentatori trebuie să fie construită, educată, moderată și de ce nu „strunită” atunci când depășesc limitele deontologice și de bun simț. Trainingul a fost util pentru mine și prin faptul că am „furat” mai multe idei de la experți, pe care aș vrea să le implementez”, spune Veaceslav Aftene, reporter Ialovenionline.md.
 
”Mi-a fost oferită posibilitatea de a învăța și implementa noi tehnici de moderare a conținutului și comentariilor. Am înțeles că și comentariile sunt o componentă importantă într-o redacție, iar combaterea discursului de ură duce la o mai bună funcționare a instituțiilor media”, susținePetru Cosoi, reporter Unimedia.md.

Cursul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului ”Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele sociale”, implementat de CJI cu suportul organizației Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI.