IDIS €žViitorul€ instruieste 25 membri ai organizatiilor neguvernamentale



IDIS „Viitorul”, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova (PNUD Moldova) a desfasurat in perioada 24 - 26 septembrie 2008 la Chisinau cursul de instruire „Îmbunatatirea procesului de elaborare si monitorizare a Politicilor Publice de catre societatea civila: instrumente de analiza si interpretare a indicatorilor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM)”.

Astfel, 25 de reprezentanti ai ONG-urilor au fost familiarizati cu specificul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului in Republica Moldova. Mai mult, a fost relevata corelatia dintre ODM si procesul decizional national. Participantii au invatat cum sunt construiti indicatorii ODM, pentru a-i utiliza ulterior la evaluarea implementarii documentelor strategice de nivel national si local. Prin discutii in plen si activitati in echipe, acestia au reusit sa analizeze eficienta aplicarii Strategiei Nationale de Dezvoltare, Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei.

Coordonatorul de program al IDIS „Viitorul” Olesea Cruc este de parere ca „intelegand avantajele si dezavantajele indicatorilor ODM, reprezentantii sectorului asociativ vor fi in masura sa evalueze in ce masura autoritatile publice implementeaza strategiile complexe pe care si le-au asumat. Participantii au invatat sa traduca conceptele complexe in indicatori concreti de performanta.”

Iata lectiile invatate, trasate de participanti:

„Am aflat ca raionul nostru se claseaza pe locul I la capitolul deservire medicala, insa pe ultimele pozitii in ceea ce priveste nivelul de trai. Mai mult, am inteles cum s-a ajuns la acest calcul. Acum voi putea interpreta corect aceste date. Asta ne va ajuta sa deosebim starea reala de declaratiile pompoase.”
 (Tatiana Cojocaru, Asociatia Obsteasca „Tinerele femei Cernoleuca”, raionul Donduseni)

„Monitorizarea politicilor publice se inscrie in misiunea noastra institutionala. Gratie acestui curs, vom putea sa evaluam in ce masura agenda administrativa  a localitatii noastre se raliaza atat la necesitatile cetatenilor, cat si la standardele general acceptate.”
(Valentina Cornea, AD-MINISTER, orasul Cahul)

Cei 25 participanti au fost selectati din 44 aplicanti, in urma unui apel deschis, difuzat prin intermediul retelelor ONG si a site-urilor relevante. Una din conditii a fost ca ONG-ul reprezentat sa fie direct implicat in monitorizarea politicilor guvernamentale sau cel putin sa planifice aceasta activitate.

Cursul de instruire face parte dintr-un proiect global implementat de catre PNUD in trei regiuni ale lumii. În Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente cursul este implementat pentru organizatii din Moldova si Belarus.

Pentru mai multe informatii, contactati Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) ‘Viitorul’ la 210932 sau laura.bohantov@viitorul.org