Consortiul pentru Dezvoltarea Societatii Civile din R. Moldova anunta agenda activitatilor



Chisinau, 24 septembrie 2008. În aceasta zi, cu incepere de la ora 11.00, la sediul Agentiei de presa Info-Prim Neo a avut loc conferinta de presa cu reprezentantii Consortiului pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova, in cadrul careia a fost prezentata agenda activitatilor Consortiului planificate pentru aceasta toamna. ONG membre ale Consortiului: Centrul de Resurse „Tineri si Liberi", CReDO, Centrul CONTACT si Asociatia „Eco-Tiras".
 
Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile din Republica Moldova are drept scop crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea durabila a organizatiilor societatii civile prin implicarea acestora in procesul de elaborare a politicilor publice in colaborare cu institutiile de stat si cele private. Evenimentul de miercuri urmeaza sa dea un imbold pentru activizarea colaborarii intre structurile de stat si societatea civila din tara.
 
Agenda pentru toamna curenta include organizarea mai multor activitati care vor contribui la atingerea scopurilor Consortiului. Vor fi efectuate consultari publice cu circa 600 de organizatii ale societatii civile, in cadrul carora vor fi acumulate comentarii referitor la proiectele de lege: cu privire la 2%, cu privire la organizatiile necomerciale, cu privire la organizatiile necomerciale de utilitate publica, privind modificarea Legi cu privire la filantropie si sponsorizare si la Strategia de dezvoltare a societatii civile pentru anii 2008 – 2011.
 
În decursul lunilor septembrie – noiembrie vor fi desfasurate activitati de promovare a acestor proiecte de lege: 4 talk-show-uri, elaborarea paginii web a Consortiului, un mars de promovare a necesitatii adoptarii legilor vizate si, cel mai important, organizarea in luna noiembrie a unui Forum al ONG cu scopul implicarii societatii civile in procesul de luare a deciziilor (sustinerea celor 4 proiecte de legi si a Strategiei) si alegerea membrilor in cadrul Consiliului ONG si a Secretariatului acestuia. În acest Forum vor participa reprezentanti din circa 100 de ONG, 50 de reprezentanti din partea grupurilor religioase, donatorilor, mediului de afaceri, persoane publice, invitati internationali, mass-media etc.
 
Activitatea Consortiului pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova este posibila gratie sustinerii Proiectului PNUD „Dezvoltarea Societatii Civile" in Republica Moldova, Guvernului Romaniei si Fundatiei Soros – Moldova.
 
Pentru informatii suplimentare:
Antonita Fonari, Centrul de Resurse „Tineri si Liberi"
Telefon: + 373 22 567 549,
Telefon / fax: + 373 22 567 489
tel. mob.: 079 45 00 28,
e-mail: director@tineriliberi.md

 

 

 

CONSORTIUL PENTRU DEZVOLTAREA SOCIETÄ‚TII CIVILE DIN R. MOLDOVA

Context:

Statul nu apreciaza corespunzator potentialul organizatiilor neguvernamentale in ce priveste o contributie deosebita la solutionarea sarcinilor social-economice ale tarii. În virtutea acestui fapt, organizatiile neguvernamentale sunt privite ca un segment suplimentar si secundar fata de cel de stat. Sursa principala de mijloace ale ONG, necesare desfasurarii activitatilor, raman granturile externe. Mecanismele de finantare a programelor de utilitate publica, realizate de organizatiile neguvernamentale din contul resurselor din interiorul tarii, nu au fost create sau sunt imperfecte, ceea ce constituie un impediment оn dezvoltarea durabila a organizatiilor societatii civile din tara noastra.

Descriere:
Consortiul, implicвnd activ organizatiile societatii civile si mediul de afaceri, vine sa propuna Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova adoptarea unor mecanisme legale si fiscale in scopul crearii unui mediu favorabil pentru dezvoltarea durabila a societatii civile prin promovarea directionarii unei cote parti din impozitul pe venit in scopuri de utilitate publica, precum si imbunatatirea mecanismului pentru donatiile private si corporative.

Obiective:

  • Implicarea organizatiilor societatii civile locale, regionale si nationale in activitati de advocacy pentru influentarea institutiilor publice (Parlament, Guvern, APL) оn scopul crearii mecanismelor de dezvoltare durabila a organizatiilor societatii civile. Acest obiectiv este realizat prin organizarea consultarilor publice cu peste 600 organizatii neguvernamentale din intreaga tara, colectarea semnaturilor in sustinerea initiativelor legislative in acest domeniu.
  • Crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea durabila a organizatiilor societatii civile prin implicarea acestora in procesul de elaborare a politicilor publice in colaborare cu institutiile de stat si cele private. Acest obiectiv este realizat prin organizarea Forumului ONG cu scopul implicarii societatii civile in procesul de luare a deciziilor si alegerea membrilor in cadrul Consiliului ONG si a Secretariatului acestuia.


Beneficiile preconizate:

  • Contributiile individuale vor facilita redirectionarea unei parti din impozitele cetatenilor, in acest fel ei vor participa la administrarea bugetului de stat. Oamenii vor participa la finantarea activitatilor publice importante impreuna cu statul. Acest fapt va incuraja implicarea cetatenilor si sporirea increderii in societatea civila. Cel mai important lucru este recunoasterea valorii sociale a ONG.
  • Reformele legale si fiscale in domeniul necomercial si Strategia de dezvoltare a societatii civile pentru anii 2008 – 2011 servesc drept temelie pentru dezvoltarea durabila a organizatiilor societatii civile
  • Relansarea Forumului ONG si Consiliului ONG vor influenta considerabil succesul implementarii actiunilor de advocacy оn colaborare cu institutiile publice. Consiliul ONG va fi o structura care va oferi organizatiilor societatii civile o platforma accesibila pentru exprimare, actiune si monitorizare continua a procesului legislativ si normativ si a mecanismelor de implementare a politicilor publice afirmвnd astfel rolul si responsabilitatea societatii civile in procesul de dezvoltare a R. Moldova.


Sensibilizare publica:
Organizarea de talk-show-uri, marsuri, actiunilor de colectare a semnaturilor pentru sensibilizarea publica privind perfectionarea cadrului legal in domeniul necomercial.

Donatori:

PNUD Moldova, Guvernul Romвniei si Fundatia Soros – Moldova.

Membri ai Consortiului:
Centrul de Resurse „Tineri si Liberi”, CReDO, Centrul CONTACT, Asociatia „Eco-Tiras”.

Important:
Pentru a asigura ca campania de advocacy sa fie una strategica si rezultativa la nivel de politici publice si sa poata oferi oportunitati concrete de dezvoltare financiara durabila a ONG, vom facilita participarea societatii civile in procesul de redactare si promovare a proiectelor de lege cu privire la 2%, cu privire la organizatiile necomerciale, cu privire la organizatiile necomerciale de utilitate publica si modificarilor la Legea cu privire la filantropie si sponsorizare.

Contacte:


Antonita Fonari, Director Executiv Centrul de Resurse “Tineri si Liberi”
Bd Traian 11/2, Chisinau, R. Moldova
CP 3063, MD 2072, Chisinau, R. Moldova
Tel. 567 549, fax – 567 489
secretariat@tineriliberi.md, tineri.liberi@gmail.com
www.tineriliberi.md

Ilia Trombitchi, Presedinte Asociatia Internationala Ecologica a Pastratorilor Rвului
Eco-TIRAS
Str. Teatrala 11 „A”, MD 2012, Chisinau, R. Moldova
Tel. / fax: +373 (22) 550953, 225615
ecotiras@mtc.md
www.eco-tiras.org

Sergiu Ostaf, Director Executiv Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale
pentru Drepturile Omului din Moldova (CReDO)
str. Alexandru Hasdeu, 95 „A”, MD 2005, Chisinau, R. Moldova
Tel.: (+373 22) 212816; fax: (373 22) 225257
credo@credo.md
www.credo.md

Serghei Neicovcen, Director Executiv Centrul National de Asistenta si Informare a ONG din Moldova CONTACT
str. Bucuresti 83, MD-2012, Chisinau, R. Moldova
Tel.: +373 (22) 233946, 233947
Fax.: +373 (22) 233948
sneicov@contact.md, info@contact.md
www.contact.md