"Două maluri prinse-n hora invită la primul spectacol"



Acest proiect se desfășoară în cadrul Programului

”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”,

care este finanțat de Uniunea Europeană,

co-finanțat și implementat de  Programul Națiunilor

Unite pentru Dezvoltare

Comunicat de presă

 

Două maluri prinse-n horă

Acesta este genericul unui ciclu amplu de spectacole de dansuri populare care se vor desfășura pe ambele maluri ale Nistrului. Protagoniștii sunt cunoscutul Ansamblu de dansuri populare ”Veselia” din Chișinău și colectivul coreografic ”Raduga” al Casei municipale de Copii din Tiraspol.

Activitățile comune ale celor două ansambluri vor demara cu un spectacol susţinut pe data 1  noiembrie, începând cu ora 15:00, în satul Speia din stânga Nistrului.   În program sunt incluse  dansuri populare moldovenești, rusești, ucrainești în interpretarea dansatorilor din ambele colective. 

Acțiunile sunt parte a proiectului ”Două Maluri Prinse-n Horă”, care se desfășoară cu suportul financiar al Uniunii Europene și PNUD în cadrul Programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.  Proiectul este implementat de Asociația Culturală „VESELIA” și colectivul coreografic ”Raduga” și are drept scop apropierea comunităților de pe amblele maluri ale Nistrului și consolidarea încrederii reciproce prin intermediul  propagării valorilor și tradițiilor culturale strămoșești, a dansului și cîntecului popular autohton, inclusiv al minorităților etnice care conviețuiesc în Moldova (găgăuzi, bulgari, ruși, ucraineni, romi, beloruși).

Proiectul presupune un transfer de experiență de la colectivul artistic din Chișinău către cel din Tiraspol prin montarea dansurilor populare moldovenești  și învățarea cântecelor populare și colindelor, confecționarea costumelor de dans de către meșterii populari, orchestrarea și înregistrarea pieselor muzicale şi organizarea unor repetiții deschise pentru coreografii colectivului ”Raduga” (Tiraspol).

În cadrul proiectului vor fi susţinute şase concerte comune ale ambelor colective în 6 localități de pe ambele maluri ale Nistrului. Primul concert va avea loc pe data de

1 noiembrie 2014, la ora 15.00, în Centrul de Cultură  al satului Speia, pe malul stâng al Nistrului.

Persoana de Contact:

Vera Cojocaru

PR&Comunicare

Tel: +373 (79) 998027DOUA MALURI PRINSE-N HORA