Studenții de la ASEM au discutat despre consumul media cu jurnalistul Vasile Botnaru



Academia de Studii Economice din Moldova a găzduit joi, 23 octombrie, o lecție de educație mediatică, susținută de directorul biroului Radio Europa Liberă, ChișinăuVasile Botnaru, sub egida Centrului pentru Jurnalism Independent.

Discuția s-a centrat pe fenomenul manipulării media, care din păcate, conform spuselor lui V. Botnaru, se resimte și în Moldova. Jurnalistul a adus exemple de subiecte conflictuale în care presa, deliberat sau nu, prezintă poziția unei singure părți implicate, aceasta ducând uneori la consecințe grave, de dezbinare și conflict în societate. Elocventă  în acest sens este situația din statul vecin, Ucraina, care în ultimele luni s-a transformat într-un adevărat teatru de război mediatic.

”Sunteți tineri și încă vulnerabili la pericolul manipulării mediatice. De voi depinde mult cum va evolua situația în Moldova în următorii ani, de aceea,  fiți responsabili în consumul de informații,  puneți la îndoială știrile sau, mai simplu: nu credeți și căutați mereu surse alternative și independente!”, i-a sfătuit pe tineri V. Botnaru.

Un alt aspect despre care s-a vorbit este și importanța găsirii unei formule de receptare corectă a informației din media. ”Fiecare disciplină, domeniu, inclusiv cel jurnalistic,  are anumite formule corecte de recepționare a informației, bazându-se pe criterii specifice, în cazul nostru: echidistanța, obiectivitatea, transparența. Consumatorii trebuie să țină cont neapărat de aceste aspecte atunci când se informează din presă. Lucrați la propriile voastre formule și aplicați-le ori de câte ori vă informați din presă”, le-a sugerat studenților Vasile Botnaru.

Studenții de la ASEM prezenți la întâlnire ne-au spus că aceste activități le sunt foarte utile, pentru că reușesc să aducă o perspectivă nouă referitor la felul în care trebuie recepționată informația din presă, ajutându-i să evite pe viitor manipularea și dezinformarea.  

”Ideea de educație mediatică este una cât se poate de actuală și binevenită, în contextul erei informaționale și apropierea alegerilor parlamentare”, a menționat în acest context Ionel Gribincea, student în anul I.

”Această activitate a adus un bun îndemn pentru toți participanții de a se informa corect din media”, a mai adăugat Cristina Zacorneanu, studentă în anul III.  Iurie Spînu, de asemenea student în anul III a conchis că  ”discursul  domnului Botnaru a fost sincer și obiectiv, iar sfaturile pe care ni le-a dat ne vor prinde bine cu siguranță”.
 
Lecția de educație mediatică la ASEM a avut loc în cadrul proiectului "Promovarea  educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.