Pod de prietenie creat prin intermediul fotografiei



Chișinău, 15 iulie 2014 – 16 tineri cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întîlnit la un nou atelier de lucru pentru a studia tehnicile de fotografiere în metoda Photovoice, care îi va ajuta să povestească lumii despre problemele lor şi eventualele soluţii.

Modulul întitulat ” Dialogul persoanelor cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului” a fost organizat, în perioada 11-12 iulie, de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) în cooperare cu Centrul de Reabilitare şi Consiliere pentru Copii şi Tineri cu Dizabilităţi mentale şi fizice de Dezvoltare "OSORȚ” din Tiraspol. Atelierul face parte dintr-un proiect realizat cu asistența financiară a Uniunii Europene și PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Acesta este al treilea atelier în care  participanții au însuşit tehnicile de fotografiere în metoda Photovoice. La acest modul au fost aceiaşi traineri - Ion Bulicanu și Nicolae Cușchevici. Împreună cu participanţii, moderatorii au analizat legendele fiecărei fotografii realizată de participanţii la atelier Textele acestora au accentuat drepturile, barierele dar şi istoriile pozitive ale persoanelor cu dizabilităţi.

Întrebată ce reprezintă aceste fotografii, Dina  Ceachir, o participantă la  atelier, a spus că aceste fotografii au ajutat-o să înțeleagă că oamenii trebuie ajutați și respectați, indiferent dacă este o persoană cu dizabilități sau fără.  

Tunic Petru, în vârstă de  28 ani din orașul Călărași,  a spus că prin aceste poze a  demonstrat  că uneori viața e cruntă, dar putem s-o schimbăm în clipe frumoase și să o trăim cu capul sus.  

În această toamnă, cei 16 participanţi ai modulului îşi vor putea admira operele în cadrul unor expoziţii care se vor desfășura în orașele Chișinău și Tiraspol precum și prin intermediul altor evenimente social-culturale.

Scopul atelierelor Photovoice este de a facilita dialogul dintre tinerii cu dizabilităţi şi de a duce la stabilirea unui grup de interese comune, pentru ca în  viitor să creeze noi oportunităţi de comunicare între tinerii cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului.

 Pe lîngă programul Photovoice, în cadrul acestui proiect s-au mai organizat traininguri și vizite de schimb de experiență în scopul de a consolida capacitatea ONG-urilor din domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, de a consolida relaţiile între ONG-uri, precum și de a promova practicele pozitive de protecţie a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Persoana de contact:

Mariana Țîbuleac,

Coordonator Relații Publice, CAJPD

Tel/Fax: 22 – 28 70 90

info@advocacy.md

PNUD.png" alt="UE PNUD" width="489" height="85" />