Tinerii din tabăra „Iubeşte-ţi rîul!” merg la Parlament pentru a discuta starea deplorabilă a rîurilor din Moldova



colaj 11Participanții taberei de vară „Iubeşte-ţi rîul!”, vor avea o întâlnire cu un grup de parlamentari şi membri ai Comisiei mediu şi schimbări climatice, marţi, 15 iulie 2014, la ora 10.00, în incinta clădirii Parlamentului.  În cadrul acestei întrevederi se vor pune în discuţie subiecte ce vizează starea deplorabilă rîurilor în Republica Moldova şi realizarea acţiunilor concrete din partea autorităţilor centrale pentru reabilitarea lor. De asemenea, tinerii vor înainta parlamentarilor Declaraţia participanţilor din tabăra de vară „Iubeşte-ţi rîul!”, pe care au elaborat-o în urma deplasărilor spre diferite surse de poluare a apelor de suprafaţă şi care conţine o serie de recomandări pentru lichidarea acestora, dar şi pentru o mai bună funcţionare a organelor competente ce activează în domeniul protecţiei mediului.

Tabăra de vară „Iubeşte-ţi rîul!” a avut loc în perioada 29 iunie - 06 iulie 2014, timp în care 25 de tineri ecologiști împreună cu echipa Centrului Național de Mediu au realizat o serie de activităţi practice şi teoretice menite să familiarizeze tânăra generație cu problemele majore care afectează râurile Moldovei.  În cadrul taberei, tinerii au întreprins vizite la staţiile de epurare a oraşelor Călăraşi şi Chişinău, au efectuat raiduri împreună cu reprezentanții Inspecţiilor Ecologice Călăraşi şi Chişinău pentru a depista contravenții de mediu, au mers la pas pe o porţiune a râului Tigheci şi au identificat sursele de poluare, au întreprins  o vizită la gunoiştea şi la staţia de pompare a oraşului Străşeni, au avut întâlniri cu autorităţile locale din or. Străşeni, Călăraşi şi cu primarul Chişinăului dl. Dorin Chirtoacă, au organizat o campanie de salubrizare a rîului Bîc în Străşeni, au efectuat activităţi de monitorizare a calităţii apei în rîul Tigheci şi Bîc. Participanţii au fost activ implicaţi în diverse exerciţii pentru a atrage atenţia publică şi sensibiliza populaţia asupra acţiunilor şi impactului negativ adus mediului precum flash-mob-ul din or. Chișinău cu denumirea „Stop spălatul maşinilor în r. Bîc!” şi flash-mob-ul „Iubeşte-ţi rîul!” în or. Cantemir.

La această întâlnire sunt invitaţi reprezentanţii mass-media pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei rezultatele şedinţei parlamentarilor cu tinerii din tabăra „Iubeşte-ţi rîul!”. Din motiv că accesul în clădirea Parlamentului se realizează în baza unui permis însoţit de o listă prealabilă a participanţilor,  rugăm respectuos jurnaliştii care doresc să asiste la acest eveniment, să confirme participarea  până luni, 14 iulie 2014, ora 12.00 la nr. de telefon: 022 83 67 27 sau la nr.: 060176393 sau la adresa de e-mail: alla.vacarciuc@gmail.com. Persoană de contact: Alla Vacarciuc, Coordonator Comunicare, Centrul Naţional de Mediu.

flagAcest eveniment este organizat în cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile,. constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.