Cronica taberei de vară "Iubește-ți rîul!": ziua a şaptea



colaj 2341Sâmbăta, pe 5 iulie, tabăra ,,Iubește-ti râul!” este in plina acțiune.

Programul taberei a început cu un act de sensibilizare a populației din Chișinău printr-un flash-mob, care a conturat problema deversării apelor uzate in urma spălatului ilegal al mașinilor de pe str. Calea Basarabiei  in râul Bâc. La acțiune a fost prezenta televiziunea publică Prime şi Radio Moldova Tineret, care, la rândul lor, au relatat evenimentul si au transmis mesajul campaniei. Țin sa menționez, ca trecătorii prezenți la moment pe acel traseu au rămas profund impresionați de acțiune.

După flash-mob expediția s-a îndreptat spre satul Chetrosu raionul Anenii Noi, localitate traversata de râul Bâc, in aval de municipiul Chișinău. Ceea ce am văzut este ca, din păcate, terenurile agricole sunt irigate cu apa din râu, care, in urma monitoringului biologic, s-a constatat a fi intr-o stare deplorabila, nefiind populata de nici un tip de organisme. Acest lucru se datorează cantităţii enorme de poluanți, inclusiv suspensii de detergenți, care sunt deversate, din păcate, de la stația de epurare neperformantă a mun. Chișinău, vizitata pe data de 4 iulie, precum si de la deversările ilegale de ape uzate provenite de la agenții economici si blocurile neconectate la rețeaua de canalizare din municipiul Chișinău şi din localitățile din aval. Conform instruirilor din zilele anterioare ale dnei Maria Sandu, colaborator al Institutului de Ecologie si Geografie al Academiei de Științe a Moldovei, suspensiile de detergenți care conțin o cantitate îngrozitoare de fosfați au un impact extrem de negativ asupra sănătății omului. Am rămas indignat de faptul ca, culturi agricole irigate cu apa din râul Bâc sunt expuse liber pe tejghele din piețele din Chișinău.

Ulterior, membrii taberei s-au deplasat spre 

satul s. Trebujeni, raionul Orhei, zona Parcului Natural „Orheiul Vechi”, loc in care ne-am campat si am făcut totalurile taberei.

Si nu in ultimul rând, țin sa menționez ca pe zi ce trece spiritul de echipa din tabăra capăta forța, care e pregătita sa producă schimbarea.

Vasile Scîntean

flagAcest eveniment este organizat în cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.