Cronica taberei de vară "Iubește-ți rîul!": ziua a şasea



Astăzi, vineri, 4 iulie, grupul nostru a trecut printr-o adevărată încercare pentru a determina populația bazinului rîului Tigheci să protejeze rîul. Noi am parcurs la pas 26 de km de-a lungul rîului. Ziua a început devreme, la ora 7:00, pentru că această expediție trebuia foarte bine planificată, îndeosebi pentru că în urma marșului urma să organizăm un flash-mob în orașul Cantemir.

colaj 231Am pornit la ora 10:15 de la locul de campare - “Casa Vînătorului” din Ocolul Silvic Iargara. Prima stațiune a fost or.Iargara, unde urma să ne întilnim cu elevii liceului din localitate, ce au fost conduși de profesorul lor de geografie, domnul Ion Chele. De aici am continuat traseul împreuna. Ajunși în albia Tigheciului, am făcut monitoringul biologic. Atît membrii echipei noastre, cît și ceilalți elevi, au fost părtași la acestă activitate esențială pentru identificarea calității apei. În urma investigației am identificat macronevertebratele, ce se clasau și ca fiind sensibile,mai puțin sensibile și tolerante la poluare. În urma investigaţiilor am constatat calitatea apei ca fiind “satisfăcătoare”. Două ore mai tîrziu, cînd eram în următoarea localitate prin care trecea Tigheciul, am făcut al doilea monitoring unde déjà nu eram prea încîntați, pentru că calitatea apei s-a dovedit a fi “rea”. De data acesta, pe malul rîului, am dat de o gunoiște, iar un cetățean “responsabil” a depozitat deșeurile acolo, chiar în prezenţa noastră. Un pic mai sus de gunoişte, la cca 200 de metri de la mal se afla şi o fermă, iar pe malul rîului se afla o ţeavă de unde, probabil, se deversează deşeurile organice de la fermă.

Cît de obosiți nu paream am continuat drumul mai departe. Însă nu mergeam doar noi, pe tot parcursul drumului ni se alăturau noi prieteni din localităţile de pe malurile răului Tigheci, care deasemenea erau interesați de problemele rîului. Mergeam agale și am ajuns la destinația menită – oraşul Cantemir, unde am desfăşurat cel mai fabulos flash-mob, prin care am demonstrat că rîurile mor, dacă sunt neglijate,  însă atunci cînd este măcar o mică speranță şi ne mobilizăm, totul poate avea un viitor.

Întorcîndu-ne la locul unde ne-am campat, obosiți și sleiți de puteri am avut și rabdarea de a servi și cina.

A fost o zi cu un început și un sfîrșit frumos și captivant,așteptăm cu nerăbdare următoarea zi.

flagAcest eveniment este organizat în cadrul proiectului Campania tinerilor „Iubeşte-ţi rîul!”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova şi cofinanţat de fundaţia americană EcoCatalyst Foundation.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.