Educație mediatică pentru tinerii din Moldova



Începând cu  luna aprilie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  dă startul unui nou proiect orientat spre consumatorii de media. Lansat în parteneriat cu  postul de radio Europa Liberă, proiectul își propune să contribuie la consolidarea democrației, prin cultivarea gândirii critice în rândul tinerilor cetățeni din Republica Moldova.

CJI va organiza vizite prin universități și liceele din țară, în cadrul cărora jurnaliștii de la Radio Europa Liberă vor discuta cu studenți și elevi despre presă și rolul ei în societate. În timpul acestor întâlniri, experții vor prezenta diferite mostre  de jurnalism profesionist  sau neprofesionist sub forma unor studii de caz.

Pe lângă studiile de caz, beneficiarii proiectului  vor avea posibilitatea să vizioneze și să analizeze împreună cu  experții mai multe spoturi video realizate de CJI, care aduc în discuție diverse aspecte ce țin de calitatea produsului media, acces la informație, libertatea de exprimare.

Tot în cadrul acestui proiect, CJI  va instrui și profesori care la rândul lor vor putea, ulterior, să inițieze și să desfășoare activități de educație mediatică în școlile lor.

Studiile de caz și alte informații despre derularea proiectului vor fi plasate pe portalul CJI, Media Azi (www.media-azi.md).

Proiectul "Promovarea  educației mediatice în rîndurile cetățenilor " ("Promoting media literacy among Moldovan citizens") este implementat de CJI, în perioada martie 2013 – aprilie 2014, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii  în Moldova.