Jurnaliştii de mediu au discutat starea ariilor protejate



masa rotunda Leova 17 martie 2014 4La 17 martie 2014, în cadrul unei mese rotunde desfăşurate la Leova, jurnaliştii de mediu din regiunea de sud a Republicii Moldova au discutat cu autoriţăţile raionului Leova despre starea ariilor protejate pe care le gestionează. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM) şi Mișcarea Ecologistă din Moldova, în parteneriat cu publicaţia „Cuvântul Liber”, Leova. Jurnaliştii de mediu au focusat  atenţia autoriţăţilor asupra unui subiect de interes major pentru mediu – ariile protejate, a căror importanţă este fie neînţeleasă, fie neglijată.  

Lilia Curchi, director executiv al AJMTEM, a prezentat şi analizat starea celor patru arii naturale protejate de stat de pe teritoriul raionului Leova: Monumentul naturii - arborele secular „Stejarul penduculat” care se află în oraşul Leova str. Gorchii 8; Aria cu management multifuncţional „Lunca inundabilă cu vegetaţie de baltă” a râului Prut şi Rezervaţia naturală - ecosistemul acvatic „Lebăda albă”, situate la Nord-vest de oraşul Leova; Rezervaţia naturală „Ostianova”, amplasată în Ocolul silvic Hârtop, Leova.

„Ariile naturale protejate sunt „maternităţile”, „băncile de gene” ale naturii, iar aceste spaţii cu rol de conservare şi protecţie a naturii şi a valorilor culturale, sunt, din păcate, inadecvat gestionate. La Leova am studiat cazul ariei protejate „Lunca inundabilă cu vegetaţie de baltă”. Aici lipsesc bornele de hotar, panourile de informare şi avertizare, iar stăpân, în zona de protecţie, a devenit gunoiul”, a menţionat Lilia Curchi.   

Ion Plămădeală, vicepreşedintele raionului Leova, Eugen Buraga, primarul oraşului Leova, Gheorghe Mogâldea, şeful interimar al Inspecţiei Ecologice Leova, Ana Mişcenco, directoarea Întreprinderii pentru Silvicultură „Iargara”, au răspuns la întrebările jurnaliştilor de la „Cuvântul Liber”, „Gazeta de Sud”, „Media Pro” Tv, revista „Natura”, dar şi a elevilor de la Liceul „Mihai Eminescu” din Leova, care au asistat la discuţii.

Autoriţile locale au promis că în decurs de 2 luni lucrurile se vor schimba spre bine în cazul ariei protejate „Lunca inundabilă cu vegetaţie de baltă”, dar au accentuat necesitatea stringentă a activităţilor de educaţie şi conşetintizare ecologică a populaţiei, cuprinsă de nepăsare faţă de mediu.

Masa rotundă „Degradarea ariilor protejate din raionul Leova: cine este responsabil şi cum putem redresa situaţia?” a fost organizată în cadrul proiectului „De la presa
prietenoasă mediului la cetăţeni activi pentru mediu”, implementat de către AJMTEM, în perioada iulie 2013 – iunie 2014, prin intermediulProgramului SECTOR al Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est (REC) şi cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

 

 

 

Articol adaugat de: Lilia Curchi
Alte articole de la acest autor: