Tinerii moldoveni vor beneficia cel mai mult de regimul liberalizat de vize cu UE



1379207 437305656385941 2050987148 nChişinău, 27 septembrie 2013 - Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) a desfășurat conferința „Mobilitatea tinerilor în spațiul European". În cadrul evenimentului vorbitorii au analizat impactul regimului liberalizat de vize cu UE asupra tinerilor din Moldova. Tot la acest subiect a fost prezentat și un studiu analitic elaborat de specialistul în studiii europene, Denis Cenuşă.

„Moldova este foarte aproape de finalizarea procesului de implementare a planului de acţiuni, fapt ce se va răsfrânge pozitiv şi simţitor asupra cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat ofiţerul politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Mindaugas Kacerauskis. Oficialul a mai spus că în special tinerii vor beneficia de acest regim, iar un nou program Erasmus Plus va continua mobilitatea academică a tinerilor din RM.

Ambasadorul Ungariei, Matyas Szylagy a concretizat că circa 44% din solicitanţii de vize pentru țările Uniunii Europene sunt tineri. Deci, tinerii sunt cel mai mobil segment al populații din RM, respective ei sunt cei care vor beneficia cel mai mult de regimul liberalizat de vize cu UE, a mai atras atenţia şeful reprezentanţei diplomatice ungare, care găzduieşte şi Centrul Comun de Vize din Chişinău.

Prezent la eveniment, viceministrul Tineretului şi Sportului, Dragoş Hâncu a spus că tema mobilităţii tinerilor moldoveni în UE este foarte importantă: „Aveţi tot suportul Ministerului Tineretului, vă doresc să luaţi tot ce e mai bun din afara țării şi să aduceți acasă".

Exprimând poziția CNTM-ului, Președintele Doru Curoșu a subliniat că prin acest policy paper s-a dorit sa se arate cât de semnificativă este mobilitatea tinerilor din ţara noastră. „CNTM îşi asumă responsabilitatea de a loba legi şi politici care ar permite tinerilor o mai mare mobilitate în UE a tinerilor din Moldova", a subliniat preşedintele CNTM.

Autorul policy paper-ului, Denis Cenușă a enumerat câteva din beneficiile viitorului regim fără vize cu UE asupra tinerilor din ţara noastră:
• participarea mai activă a moldovenilor la programele UE;
• creșterea participării şi a motivației;
• schimbul de valori şi diplomația populară;
• intensificarea relațiilor în familiile de emigranți;
• circulația creierelor;
• schimbul de studenți şi experiențe.

CNTM menţionează că pe 25 martie 2013, Comisia Europeană a propus simplificarea intrării și șederii în Uniunea Europeană pentru studenții, cercetătorii și alte categorii de resortisanți din afara UE pentru perioade de peste trei luni.

În acest context, CNTM împreună cu Forumul European al Tineretului (YFJ) planifică un șir de activități în ordine de a sensibiliza actorii internaționali, dar și naționali asupra mobilității tinerilor în spațiul European.

Pentru informații suplimentare:
Lilia Duca, Coordonator Comunicare, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, Tel: 068 29 46 92; e-mail: lilia.duca@cntm.md