Lansarea oficială a raportului privind situația ecologică în bazinul rîului Bîc



DSC 0010Ieri, 26 iunie 2013, Consiliul de Bazin Bîc  a organizat ședința de lansare a raportului privind situația ecologică în bazinul rîului Bîc. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului Republican de Copii și Tineret "ARTICO".

La ședință au participat reprezentați ai Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenției "Apele Moldovei", ÎM "Boncom",  Ambasadei României la Chișinău,  Centrelor de Sănătate Publică, Agenției Ecologice Chișinău, SA „Apă-Canal”, Inspecțiilor Ecologice, Consiliilor Raionale, APL-urilor, Institutului de Ecologie și Geografie, membrii Consiliului de Bazin Bîc și alte părți interesate.

Autorul raportului, Mihai Mustea, Manager de Program la Centrul Național de Mediu  a prezentat varianta finală a acestuia. Dumnealui a prezentat situația ecologică din bazinul rîului Bîc accentuînd cele mai stringente probleme. Aceste probleme au fost prezentate pentru fiecare raion și localitate separat. Astfel, s-a constatat că aspectele ce țin de aprovizionarea cu apă, canalizare și epurare a apelor reziduale precum și captarea sau bararea cursurilor de apă, condiționează starea degradantă a rîului. Lipsa managementului adecvat al deșeurilor menajere și de grajd în toate raioanele din bazin, este o altă problemă majoră care duce la poluarea apelor și are un impact semnificativ asupra sănătății populației.

Prezentă la ședință, Dna Diana Conea, Manager ÎM "Boncom", a facut o scurtă prezentare a companiei și serviciilor oferite. Dumneaei a specificat faptul că ÎM "Boncom" oferă și servicii de consultanță de către specialiști calificați în ceea ce privește instalarea stațiilor de epurare. Astfel, beneficiarii pot fi siguri de calitatea apelor epurate și că problema epurării apelor reziduale ar trebui să fie conștientizată de populația Republicii Moldova, deoarece calitatea apelor este foarte proastă în întreaga țară. IMG 2118

Raportul privind situația ecologică în bazinul rîului Bîc a fost elaborat de către Centrul Național de Mediu (Secretariatul Tehnic al Consiliului de Bazin Bîc) pe parcursul anului 2012 și aprobat de către membrii Consiliului de Bazin Bîc în cadrul celei de-a V-a ședințe, care a avut loc pe data de 12 aprilie 2013. În procesul elaborării raportului, au fost efectuate vizite de studiu în cele 97 de localități din bazin, iar problemele stringente au fost documentate de către autorii raportului.

Prezentarea raportului și prezentarea acestuia pot fi vizualizate accesînd linkul:http://riulbic.md/view_news.php?id=27