101 Întrebări cu Vitalie Eșanu



Societatea civila in Imagini101 Întrebări este un proiect dezvoltat de MediaPoint, consacrat celor interesați de personalitățile lumii New Media din Republica Moldova.

Miercuri, 27 martie, a avut loc cel de- al 4-lea eveniment al acestui proiect.  Anterior, “101 Întrebări”  ia avut printre invitații săi pe Ion Cebanu,  Anatol Durbală, Vasile Gălușca și ultimul, dar nu cel din urma – Vitalie Eșanu.

Vitalie Eșanu este fondatorul mai multor platforme cunoscute din Republica Moldova, printre care și Privesc.Eu – un proiect de transmisiune directă a celor mai importante evenimente din R.Moldova și România.

De la el am aflat că a facut Colegiul de Informatica, iar apoi a urmat Universitatea Tehnica, unde la moment predă studenților arta  fibrelor optice, a soft-urilor și tehnologiilor avansate. Vitalie Eșanu consideră că “Informatica ar trebui să o învețe toți”,  deoarece în cîțiva ani programarea o să devină un obiect standart.

Printre primele sale reușite se află diversele programe realizate pentru calculator, iar mai tirziu, odata cu apariția iPhon-urilor a creat mai multe aplicații pentru Apple și a îmbunătățit aspecte funcționale pentru aparatele foto. Întrebîndu-l care este secretul unei personalitati de succes și cum poți să te afirmi în Republica Moldova, dar și peste hotare, Vitalie Eșanu a declarat că : “Pentru orice lucru trebuie sa fii bine motivat și să-ti placa ceea ce faci, altfel nimic nu are rost”. Motivarea și pasiunea sa pentru calculatoare a apărut treptat de la virsta de 12 ani, cînd abia începea să studieze calculatorul independent. Încă din adolescentă a fost premiat la diferite concursuri raionale, republicane si internaționale, iar în perioada studenției a activat în domenii care cereau utilizarea calculatorului și abilităților de design.Societatea civila in Imagini

Privesc.Eu, o altă realizare importanta, este un proiect ce a luat nastere pe 5 iulie 2009 în Parcul Central din Chisinau la inițiativa unor bloggeri, printre care și invitatul nostru Vitalie Eșanu. Privesc.Eu este integrat în peste 2900 de site-uri din România și Republica Moldova, iar scopul acestuia  este de a prezenta informația și faptele din prima sursă.

Printre urmatoarele proiecte ce le preconizeaza Vitalie Eșanu este un sistem pentru telefoane mobile care poate traduce toate aplicațiile în limba dorită.

Echipa MediaPoint își propune să organizeze cît mai multe evenimente de acest gen cu participarea celor mai remarcabile exemple de succes din New Media.