Dansul bunăstării psihologice



În ultimul sfîrșit de săptămînă al lunii februarie, zilele de 23 și 24, participantele din cadrul Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova ”Inspir-o!” au luat parte la o nouă sesiune de instruire, cu genericul ”Dansul bunăstării psihologice”. De această dată, ghidul pentru mentees a fost Daniela Terzi-Barbăroșie, psiholog și psihoterapeut. De altfel, Daniela este și membră a echipelor de coordonare și implementare a proiectelor, din cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, sub egida căruia se desfășoară proiectul ”Inspir-o!”.

Sesiunea a avut anumite obiective, precum identificarea elementelor componente ale bunăstării psihologice personale, dar și propriile resurse întru consolidarea acesteia, toate culminînd cu stabilirea și optimizarea unui set de competențe necesare ameliorării calității vieții. Ziua a început printr-un exercițiu de autocunoaștere, prin găsirea unui adjectiv ce începe cu aceeași literă ca și prenumele fiecărei participante în parte, după care a urmat partea de argumentare a alegerii făcute.

Complementar lunii iubirii sau nu, a urmat un exercițiu al îndrăgostirii de sine. Mai mult sau mai puțin, acesta s-a bazat pe confesiuni personale, întrucît fiecare dintre participante a menționat cînd a avut loc această ”îndrăgostire” de sine și care au fost momentele din viață ce au avut oarecare influență asupra ”evenimentului” dat sau, dacă au existat clipe de ezitare, de nesiguranță în ”relația” respectivă. Pentru a aprofunda subiectul pus în discuție și mai mult, participantele au trebuit să-și demonstreze abilitățile culinare, într-o...altfel de bucătărie. Avînd la îndemînă ingredientele creșterii personale și profesionale, fiecare dintre cele prezente și-au pus creativitatea în mișcare, elaborînd rețete pentru o salată a iubirii de sine. Însă cum fiece lucru ce se vrea bine făcut are nevoie de un pic de suflet, și acest nou fel de mîncare a avut nevoie de ceva mai mult decît ”alimente” spirituale. Astfel, alegerile pentru ingrediente au trebuit gîndite și argumentate, prin prisma propriilor aspirații. Spre deliciul tuturor celor prezenți, bucatele finale au fost prezentate și vizual, lăsînd imaginația să lucreze la maximum.

Cea de-a doua parte a sesiunii a început printr-o activitate de imagerie ghidată, în urma căruia moderatoarea a identificat cele mai ascunse trăsături ale inconștientului, asupra cărora fiecare participantă urmează să lucreze.

De altfel, această activitate va fi efectuată concomitent cu o ”croazieră a cunoașterii de sine”, care va dura 35 de zile și rezultatele căreia vor fi discutate în cadrul unei noi întîlniri, de totalizare, în luna martie. Pentru realizarea acestei călătorii, participantele vor completa o agendă cu activitățile de zi cu zi, ce ar avea influență asupra creșterii nivelului stimei față de sine, dar și autocunoașterii.

O sesiune de instruire cu adevărat de succes și cu un mare impact în rîndurile participantelor, întrucît unele au afirmat chiar că ar fi ”primul training la care au reușit să stea complet concentrate și conectate pe toată durata lui”.

Cu siguranță efectele vor fi pe termen lung și resimțite atît în cadrul activităților în relațiile mentor-mentee, cît și în viața personală a fiecărui ”actor” ce a participat.

 

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

 

 

 

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, `prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

 

logo