Întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de suport pentru dezvoltarea afacerilor



Pe 13 septembrie 2012, la Râbnița, Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, cu sprijinul Programului ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, a lansat două proiecte, prin intermediul cărora întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de suport pentru dezvoltarea afacerilor.

La eveniment au luat parte peste 40 de agenți economici, reprezentanți ai asociațiilor de business, administrației publice locale, mass-media.

Natalia Djandjgava, coordonator de proiect în cadrul Programului ”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a familiarizat participanții cu obiectivele acestuia, menționând că el include mai multe proiecte în sferele: dezvoltarea infrastructurii, ecologie/protecția mediului, dezvoltarea societății civile și dezvoltarea businessului. Principalul scop al proiectelor din domeniul economic este sporirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, valorificarea potenţialului de export, consolidarea încrederii și intensificarea relațiilor de colaborare dintre comunitățile de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Referindu-se la primul proiect, ”Oferirea serviciilor pentru susținerea și dezvoltarea businessului”, Mihai Bilba, director al Direcției Relații Internaționale a CCI a Moldovei, a spus că, întreprinzătorii vor avea posibilitatea să participe la vizite de studiu în Polonia, Germania și Austria, să-și promoveze mărfurile pe piața europeană și să-și găsească parteneri de afaceri.”Businessmenii vor participa la forumuri economice, expoziții internaționale, mese rotunde, burse de contacte, vor vizita întreprinderi de profil. De asemenea, vor beneficia de servicii de consultanță în afaceri, inclusiv pentru internaționalizarea companiei”, a precizat sursa citată.

Al doilea proiect, ”Instruirea de afaceri”, a fost prezentat de Victoria Cotici, director al Centrului de Formare Continuă al CCI. În cadrul acestuia vor fi organizate cursuri pe subiecte ce țin de comerțul extern, legislația vamală și fiscală, alte teme relevante.

Galina Popic, director al ”Intereconomiservice”, întreprindere afiliată a CCI a Moldovei, a accentuat oportunitatea realizării proiectelor, ce constituie o premieră pentru regiunea stângă de Nistrului. ”Pentru a pătrunde pe piața externă, agenții economici trebuie să cunoască legislația, regulile și cerințele acesteia. Suportul respectiv va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri și asupra economiei în general”.

Prezent la eveniment, Eugen Berdnicov, membru al consiliului CCI a Moldovei, vicedirector al Combinatului de Ciment din Râbnița, a spus că proiectele sunt binevenite, deoarece oamenii de afaceri din regiune au nevoie de susținere. ”Instruirea și schimbul de experiență ne vor permite să preluăm bunele practici de peste hotare, să implementăm standardele internaționale de calitate, să ne eficientizăm afacerea. Astfel, vom fi priviți de pe poziții egale de către potențialii parteneri externi și vom putea mai ușor să găsim noi piețe de desfacere”.

Proiectele vor derula până în mai 2013, iar prima vizită de afaceri, în Polonia, va avea loc în perioada 13-18 octombrie curent.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, cu o durată de 3 ani, este  finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Obiectivul general al programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.