,,Sunteti perlele indispensabile ale acestei societati!”



Controlul emoțiilor, secretele succesului, îndemnul spre o cetățenie activă – acestea au fost imperativele penultimei sesiuni de instruire din cadrul proiectului ,,LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy”, care a avut  loc a avut loc sâmbătă, 26 mai, la Institutul Republican Internațional din Chișinău.

leadDespre cum se realizează managementul emoțiilor și cât de importantă este inteligența emoțională, a explicat Ana Niculăeș - în prezent lector la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” și psiholog școlar la Școala Generală nr. 52 din Chișinău. Ana Niculăieș a invitat participantele proiectului la un joc distractiv, în urma căruia toate emoțiile negative din grup au fost dispersate. Trainerul a îndemnat tinerele participante să aibă un comportament asertiv și să-și mențină echilibrul emoțional în toate situațiile vieții.

 

 

lead3Ina Burciu, discipolă a secretelor succesului deja de 15 ani, a fost trainerul  care a expus, în partea a doua a sesiunii, care sunt principalele componente ale succesului. Conform cercetărilor efectuate și a experiențelor pe care le-a trăit omenirea, succesul se compune din gândire pozitivă, încredere în sine, scopuri bine definite și corect formulate, sănătate și energie fizică, credință în Divinitate, concentrare, focusare și auto-disciplină. ,,Este important să avem grijă de toate aceste componente, să lucrăm la punctele noastre slabe, să muncim și să perseverăm în permanență. Noi atragem în viața noastră tot ce se întâmplă cu noi, iar visele sunt ceea ce trebuie să facem în viață!”,  a spus Ina Burciu.

 

 

lead2Mariana Țurcan, Directorul Executiv al Asociației pentru Dezvoltare Creativă 2012-2013, a fost cel de-al treilea trainer din cadrul sesiunii de sâmbătă și a vorbit participantelor despre importanța implicării tinerilor în viața societății și despre politicile sectoriale care trebuie implementate în acest domeniu, promovând totodată  comunicareainterculturale între națiuni. Mariana Țurcan a spus: ,, Învățând alte culturi, începi să-ți apreciezi propria cultură, dar și să vezi ce nu funcționează într-a ta, iar un om activ nu este cel care se ajută doar pe sine, dar cel care îi ajută și pe cei din jurul său.” Mariana Țurcan și-a împărtășit propria istorie de succes și a propus participantelor cele mai importante triade ale cetățeniei active, printre care se numără : ,,participare, oportunități, abilități”, ,,dezvoltare personală, participare, angajare”, ,, autorități publice, cercetare, ONG/tineri” ș.a. . La sfârșitul sesiunii, Mariana Țurcan le-a spus tinerelor participante: ,,Sunteți niște perle indispensabile ale societății, fiți unite, deoarece totul se dezvoltă prin unitate!”

 

„LeaderSHE” este un proiect inovativ orientat spre fetele tinere cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, care doresc să participe la schimbarea comunității şi să contribuie la dezvoltarea democraţiei participative în Republica Moldova.

usa-embassy-flagProiectul „LeaderSHE” se va desfăşura în perioada octombrie 2011 – iunie 2012 în or. Chişinău. Realizarea acestui proiect este posibilă datorită sprijinului financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii prin Alumni Small Grants Program.