La izvoarele înțelepciunii!



Frumosul, ca și adevărul, vor rămîne etern cele 2 orizonturi nelimitate către care se va înălța  mintea și sufletul omului. A face niște lucruri frumoase e ca și cum a fi aproape de Dumnezeu.

Pe data de 10 aprilie, în incinta gimnaziului Slobozia-Chișcăreni, toți elevii claselor I-V  sub egida bibliotecarei Jurjiu Elena, profesoarei de limbă  și literatură română Paladii Lidia și învățătoarei de clasele primare Turtureanu Maria, s-au adunat pentru a semăna frumosul în sufletele lor. În cadrul concursului literar ‘’La izvoarele înțelepciunii”, consacrat lui Spiridon Vangheli, elevii au descoperit împreună farmecul operei lui. Creînd o atmosferă de basm, au răsfoit curioși cărțile scriitorului, descoperind o lume cu totul specială, în care cele mai frumoase poezii şi povestiri pentru copii erau completate de momente din copilăria şi viaţa oamenilor celebri. Au retrăit, din nou, acele clipe pline de peripeții, împreună cu personajul lor preferat, Guguță.  Elevii clasei a V-a i-au uimit pe toti prin înscenarea unor segmente din operele: “Guguță” ,” Sora”, “Prietenii lui Bujorel” ș.a.  cei mai mici au participat la un TVC, în  cadrul căruia și-au demonstrat cunoștințele referitor la viața și activitatea lui Spiridon Vangheli. Toți cei prezenți în sală au avut ocazia să-și bucure ochiul cu desenele expuse la expoziție . Elevii au demonstrat un activism deosebit,  dragoste de lectură și tot ce e frumos. Fiecare era deschis spre tot ce e nou , spre tot ce bucură sufletul. Fiind  fascinați de simplitatea operei lui Spiridon  Vangheli, au remarcat că anume ea oferă niște lecții de viață extraordinare.

In final, elevii au înțeles că în cărțile sale, Spiridon Vangheli, a inclus numai ceea ce-i place cu adevărat, care ar contribui la formarea unei personalităţi și că scriitorul mereu  a tins spre o   carte care să fie aproape de copil, de învăţător, de părinţi şi bunici, o carte pentru lecturile în familie. Fiecare, la rîndul său, a promis că vor păși pragul bibliotecii mai des, pentru a cultiva mai departe lucrurile frumoase.

 

Articol adaugat de: Ecaterina Turcan
Alte articole de la acest autor: