"Hai, Chișcăreni!" Prin unitate vom învinge



Motto: “Ești ceea ce lași în urmă”


A venit timpul să investim mai mult în gestionarea deșeurilor și în reciclare.Să fim mai atenți față de mediul înconjurător, căci în relatia cu mediul sîntem împreună și depindem unul de altul. Sănătatea noastră depinde de comportamentul nostru față de mediu.

Pe data de 5 aprilie 2012, tinerii din Chișcăreni au demonstrat, din nou, că le pasă de mediul în care trăiesc. În jur la 100 de tineri s-au adunat în parcul casei de cultură pentru a se împărți în echipe și a porni, cu pași siguri, spre crearea unui viitor fără deșeuri și indiferență față de mediul în care trăim. Aceasta activitate de voluntariat a fost o repetiție pentru ziua de 5 mai, în care toata Moldova va ieși să facă curațenie. Prin participarea la aceasta acțiune, noi ne-am alaturat cetățenilor responsabili care vor o Moldovă curată, de aceea am hotărît că schimbarea va începe de la noi. Siguri în ceea ce facem, prietenoși și cu zîmbetul pe față, am început să curățim străzile centrale ale satului, care în ultimul timp s-au transformat în gunoiști. Ne-am simțit foarte bine, căci eram priviți de ochii uimiți ai consătenilor, care ne incurajau în ceea ce facem. Am depus acest efort pentru a convinge oameni din jur să consume mai eficient, să polueze mai puțin, să aibă grijă de spațiile publice și verzi ale satului. Anume noi, cei care formăm comunitățile locale, sîntem responsabili de felul în care arată locurile în care trăim. Nu extratereștrii aruncă pachete și sticle de plastic în parcuri,noi, oamenii, o facem. E timpul să le explicăm aceasta celor care nu constientizează aceste lucruri simple.

Participînd la această acțiune ecologică am demonstrat, din nou, că se poate. Se poate să fim mai sensibili față de mediu și mai atenți în acțiunile pe care le facem. Noi, genarația tînără, vrem să ne creeam un viitor curat, caci avem grijă de sănătatea noastră și a celor care vor păși pe aceste locuri.

Bețivu Cristian, inițiatorul campaniei ,,Hai, Chișcăreni’’

- Ideea inițierii acestei campanii mi-a venit în timp ce participat la lansarea proiectului ,,Ești ceea ce lași în urmă’’ implementat de COPE,,Dialog’’. M-am gîndit că tinerii trebuie să înceapă schimbarea, deoarece a venit momentul ca noi să arătăm adulților încotro trebuie să ne mișcăm. Viitorul se află în mîinele noastre și doar noi îl putem face mai bun. Problema gunoiului este foarte intens discutată, însă toți așteaptă ca cineva să le facă curat. Este un raționament foarte greșit, deoarece nu acel cineva face gunoi, tot noi îl facem sau cel puțin trecem cu vederea cînd o fac alții. Pe 5 aprilie, tinerii au învins, tinerii au demonstrat unitate, responsabilitate și maturitate. Faptul că la campanie au participat în jur de 100 de tineri, pentru mine a însemnat ,,încredere’’ în generația nouă! Vom reuși să facem lucruri mari și pe viitor, doar dacă vom fi uniți, disciplinați și dornici de schimbare. Prin unitate vom învinge! ,,Hai, Chișcăreni’’.

Impresiile voluntarilor:

Ungureanu Mihaela:

- A fost o zi deosebită pentru mine, a fost o zi în care ajutorul meu și a voluntarilor a contat foarte mult. Ne-am simțit foarte importanți, căci am făcut acest lucru din dragoste. Eu vreau ca satul în care mi-am petrecut copilăria, sa prospere. Niciodata nu voi regreta ca am fost, am participat, căci satul meu merită acest gest.

Viorica Șușu:

-Pentru mine a fost o deosebită plăcere să particip la campania „ Hai, Chișcăreni ”.Aceasta mi-a lăsat doar impresii minunate, prin faptul că am avut o așa ocazie de a arăta lumii că încercarea de a face un lucru binevenit nu dă niciodată greș. Aceasta am demonstrat-o prin mica muncă pe care am depus-o în ziua de 5 aprilie 2012! Mi-a plăcut faptul că unii copii, maturi nu au ramas indiferenți si au venit sa ne susțină. Schimbarea incepe de la noi.

Irina Lebedenco:
-Acțiunea (sau repetiția acțiunii) "Hai, Chișcăreni" mi-a lăsat doar cele mai frumoase impresii. Am avut o mare plăcere sa contribui la curățarea satului nostru. Am petrecut timpul interesant, vesel, dat totodată și util pentru satul natal. A fost plăcut sa vad tineri cărora le pasă de starea satului și să fiu și eu unul dintre participanți. Cred că am făcut un lucru frumos, care va fi un imbold și pentru alții. Sper că la 5 mai vor participa mai mulți consăteni, pentru a agrementa localitatea. Împreună putem creeăm viitorul, căci doar prin cooperare putem ajunge la rezultate frumoase.

Corina Gîscă:

-Ziua de 5 aprilie mi-a lasat doar impresii positive, deoarece tinerii au demonstra că le pasă de viitorul țării.Creind o atmosferă de prietenie, am colectat toata murdaria din străzile centrale ale satului. Acestă acțiune ne-a oferit posibilitatea să demonstrăm cît de mult ne iubim satul și îi dorim un viitor prosper.

Totul depinde de noi, dar important e să fie dorință și motivare.

Mulțumim tuturor tinerilor care își doresc un viitor mai bun într-o localitate curată!

Articol adaugat de: Ecaterina Turcan
Alte articole de la acest autor: