Graniţe comune. Soluţii comune



clip_image002

 

Asociaţia Obştească „CUTEZĂTORUL” din or. Făleşti în parteneriat cu Federatia Nationala a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, Asociaţia Autorităţilor Publice Locale „Rural Nord” din Republica Moldova, Asociatia Euroconcept, Centrul de Dezvoltare Comunitară din România şi Centrul Bucovinean de Dezvoltare si Reconstructie din Ucraina, a lansat la 27 mai curent in Făleşti, proiectul Reţea transfrontalieră pentru agricultura ecologica, „EcoAgriNet” în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, Prioritatea 3 „Promovarea activităţilor people to people”, Măsura 3.1”Administraţia locală şi regională, sprijinirea societăţii civile şi a comunităţilor locale. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană cu suma 147 700, 00 Euro din valoarea totală a proiectului 165 084, 00 Euro.

Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătăţirea situaţiei economice şi de mediu din regiunile transfrontaliere Botoşani-Iaşi-Vaslui-Galaţi-Republica Moldova-Cernăuţi, prin intensificarea cooperării transfrontaliere între actorii locali din zona ţintă în domeniul dezvoltării agriculturii ecologice . Proiectul va atinge următoarele obiective specifice:

1. Intensificarea cooperării între formatori la educaţia fermierilor şi iniţierea procesului de certificare a producţiei agroalimentare ecologice în zona ţintă Botosani-Iasi-Vaslui-Galati-Republica Moldova-Cernăuţi.
2. Dezvoltarea culturii ecologice la fermierii din zona transfrontalieră, prin promovarea agriculturii ecologice şi practicilor europene agricole prietenoase mediului.

Proiectul va dura 12 luni în toate 3 ţări cu o etapă de coordonare şi management, o etapă de informare şi sensibilizare a populaţiei, o etapă de creare a reţelei transfrontaliere în domeniul agriculturii ecologice şi o etapă de promovare a experienţelor şi inovaţiilor europene în domeniul agriculturii organice. De asemenea, prin activităţile din cadrul proiectului, vor fi instruţi 144 fermieri din Republica Moldova, 72 fermieri din România şi 48 fermieri din Ucraina, vor fi informaţi peste 700 000 de beneficiari din zona transfrontalieră privind avantajele producerii şi utilizării produselor agroalimentare ecologice.

Rezultatele acestui parteneriat se vor concretiza în realizarea unui curriculum pentru pregătirea formatorilor în domeniul certificării ecologice pentru localităţile rurale din zona ţintă, îmbunătăţirea capacităţilor fermierilor din zona transfrontalieră pentru a produce produse de calitate înaltă şi în conformitate cu cerinţele europene de calitate.

Persoana de contact pentru informatii suplimentare: Victor Compoies, manager (+373 69008119, veco@rambler.ru)

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi este co-finanţat de ţările participante în cadrul programului.(www.ro-ua-md.net)

clip_image001

 

 

 

 

Acest document a fost realizat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Conţinutul acestui document se află în totalitate în responsabilitatea Asociaţiei Obşteşti ”CUTEZĂTORUL” şi nu poate fi considerată în nici un caz ca reflectând poziţia Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.