Ştirile Societăţii civile: Procurorii vor fi mai prietenoşi cu minorii care săvârşeşc infracţiuni



Institutul de Reforme Penale, Reprezentanţa UNICEF în Moldova şi Procuratura Generală au lansat un ghid pentru procurori, util în rezolvarea cauzelor penale în care sunt implicaţi copiii în calitate de acuzaţi, victime sau martori, transmite Info-Prim Neo.

 „Multitudinea instrumentelor în domeniul protecţiei drepturilor copiilor, a teoriilor privind comunicarea între profesionişti şi copii, a făcut indispensabilă punerea la dispoziţia practicienilor a unui asemenea ghid. Din aceste considerente, Procuratura Generală mizează că acest ghid nu va deveni o simplă culegere de reglementări, ci va asigura procurorii cu instrumente utile, moderne şi adaptate care vizează statutul special al minorului şi principiile prietenoase de tratament al copiilor care ajung în contact cu sistemul de justiţie”, a declarat procurorul general, Valeriu Zubco.

Ghidul a fost elaborat într-o manieră participativă. Procurorii şi-au împărtăşit opiniile şi experienţele în cadrul a două mese rotunde. Acest fapt i-a ajutat pe autori să înţeleagă mai bine problemele care apar în rezolvarea cauzelor cu implicarea minorilor.

Potrivit reprezentantului UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, dar şi alte documente internaţionale ratificate de Moldova, recomandă o atitudine specifică faţă de copiii aflaţi în contact cu justiţia. Poliţistul responsabil de caz, procurorul care conduce urmărirea penală sau judecătorul trebuie să vadă copilul ca pe o persoană cu nevoi speciale, să-i vorbească într-un limbaj pe înţelesul lui şi să aibă un comportament prietenos. „Lansarea Ghidului privind procedurile prietenoase copiilor la faza de urmărire penală reprezintă încă un pas important pentru reformarea sistemului de justiţie în Republica Moldova”, a menţionat Alexandra Yuster.

Ghidul privind procedurile prietenoase copiilor la faza de urmărire penală se adaugă la strategia Institutului de Reforme Penale de a promova reformarea justiţiei pentru copii din Republica Moldova, a spus directorul IRP, Igor Dolea, coautor al ghidului.

Elaborarea şi distribuirea ghidului pentru procurori este o componentă a proiectului „Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie al Republicii Moldova”, implementat de către Institutul de Reforme Penale, cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).

În ultimii ani, cu sprijinul UNICEF, sistemul de justiţie pentru copii în Republica Moldova a înregistrat progrese importante. Sentinţa maximă pentru copii a fost redusă la zece ani, iar perioada în care un copil poate fi reţinut de poliţie a fost redusă de la 72 la 24 de ore. În penitenciarele din Moldova îşi ispăşesc sentinţa 59 de copii.

sursa: www.info-prim.md