Actualitatea din Moldova abordată de echipe mixte de jurnalişti



În perioada martie-mai 2011, nouăsprezece jurnalişti din toate regiunile Moldovei au pregătit şaptesprezece materiale comune care au fost publicate în diverse mass-media din ţară, inclusiv din Gagauzia şi regiunea transnistreană.

Astfel, opt echipe de jurnalişti de la Bălţi, Chişinău, Comrat, Ciadâr-Lunga, Tiraspol, Râbniţa au pregătit materiale comune pentru presa scrisă şi audiovizuală. Jurnaliştii au fost interesaţi să abordeze în special subiecte din domeniul social-economic şi cultural: copiii rămaşi fără grija părinţilor, plecaţi la munci peste hotare, fenomenul şomajului printre tinerii absolvenţi, situaţia bibliotecilor din mai multe regiuni ale ţării, integrarea europeană etc.

„Este pentru prima dată când particip în cadrul unui proiect de scriere a materialelor comune. Am obţinut astfel o experienţă foarte bună în realizarea unei emisiuni radio tematice cu utilizarea de informaţii din diferite regiuni ale Moldovei ”, menţionează Valentina Ceban, reporter la Radio Gagauzia, Comrat.

„În colaborare cu colegii de la Ciadâr-Lunga am realizat o emisiune TV despre avantajele şi dezavantajele Acordului privind liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este o temă actuală pentru Moldova, de aceea ne-am gândit să continuăm realizarea şi a altor subiecte tematice, pentru a populariza şi a explica telespectatorilor noţiunile legate de integrare europeană”, spune Lidia Pâslari, redactor în cadrul redacţiei Ştiri al postului tv local NTS, Taraclia.

În cea de-a doua etapă a componentei alte şapte echipe mixte de jurnalişti vor pregăti şi publica cincisprezece materiale comune.

Componenta „Scrierea materialelor comune de către echipe mixte de jurnalişti” a fost organizată în cadrul proiectului „Fortificarea capacităţilor mass-media de a reflecta subiecte de interes public”, implementat de CJI, cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului.