Presa din Republica Moldova este parţial liberă, ONG-uri de media



alt Presa din Republica Moldova continuă să fie parţial liberă. Totuşi, situaţia ei s-a ameliorat, iar clasamentele internaţionale plasează Republica Moldova pe câteva poziţii mai sus faţă de anul trecut, a declarat într-o conferinţă de presă directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, transmite Info-Prim Neo. 

În 2009 Republica Moldova ocupa locul 114 în clasamentul libertăţii presei, iar în 2010 a urcat deja pe treapta 75-a. Potrivit lui Petru Macovei, în ciuda unor reforme începute de noile guvernări în domeniul presei, garanţiile de care se bucură jurnaliştii în virtutea legii rareori sunt valabile în incinta instituţiilor publice sau în relaţie cu funcţionarii publici. Politicienii deseori încearcă să manipuleze presa ca aceasta, la rândul ei, să manipuleze opinia publică. 

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a menţionat în cadrul conferinţei de presă că ceea ce a determinat îmbunătăţirea situaţiei presei în Republica Moldova a fost intrarea în vigoare a Legii cu privire la libertatea de exprimare, care transpune în legislaţia naţională jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Astfel, nicio instituţie media sau jurnalist nu va mai putea fi tras la răspundere pentru articole pretins defăimătoare, publicate cu mai mult de un an în urmă, pentru judecăţi de valoare, pentru criticarea persoanelor publice, a autorităţilor sau statului. 

În aprilie 2011, a intrat în vigoare un nou Cod deontologic al jurnalistului. Acesta are şapte capitole, care conţin un şir de prevederi cu privire la autoreglementare, modalităţile legale de colectarea informaţiilor de către jurnalişti, a comunicat Nadine Gogu. În altă ordine de idei, preşedintele CJI a mai spus că, deşi Consiliul Coordonator al Audiovizualului a dat semne de înviorare, rapoartele sale de monitorizare nu au putut avea efecte pe măsură, ceea ce denotă că în Republica Moldova nu există încă presă liberă. Nadine Gogu a spus că nu se poate vorbi despre o presă independentă atâta timp cât o instituţie media depinde financiar de cineva sau ceva. 

Vasile Spinei, preşedintele Centrului „Acces-info”, a menţionat că există o explozie parţial pozitivă în rândul posturilor de televiziune, însă presa scrisă este la pământ. O presă liberă nu va exista dacă nu va exista strigătul de jos al cetăţeanului, care să ceară o presă liberă, a mai spus Vasile Spinei. 

Recomandările specialiştilor sunt adresate, în special, autorităţilor. Acestea sunt îndemnate să reacţioneze şi să pedepsească vinovaţii în cazurile de agresiune, să perfecţioneze cadrul legal şi să asigure funcţionarea legilor în vigoare, să se abţină de la exercitarea influenţei şi presiunilor asupra CCA şi radiodifuzorilor etc. 

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai Ziua Mondială a libertăţii presei. Ideea acestei acţiuni a apărut la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra "Promovării libertăţii presei în lume", a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

 

sursa: www.info-prim.md