Instruire multipla pentru angajatii TRM



În perioada septembrie 2010 – februarie 2011, reporterii, redactorii, editorii, cameramanii şi administratorii paginilor web ai Companiei Publice Teleradio-Moldova (TRM) au beneficiat de un program complex de   instruire şi consultanţă, elaborat şi organizat de CJI în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent de la Bucureşti.

Astfel, treizeci şi doi de reporteri, redactori şi editori angajaţi ai Radio Moldova au participat la un program de consultanţă şi instruire în domeniul editorial şi tehnic susţinut de experţii români Ciprian Stoianovici şi Valentin Panduru. Participanţii şi-au consolidat astfel abilităţile de scriere şi redactare a reportajelor şi ştirilor radio pe teme politice, sociale, economice, precum şi cele de editare a materialelor radio.

Trainerii români Sorin Avram şi Carla Tompea au susţinut un program de consultanţă pentru staff-ul tehnic şi editorial al TV Moldova 1. Reporterii şi cameramanii au fost asistaţi de traineri pe tot parcursul procesului de producere a ştirilor: selectarea subiectului pentru materialul TV, participarea la evenimente, conferinţe de presă, filmarea propriu-zisă a evenimentului, redactarea ştirilor şi reportajelor, editare video. Reporterii şi cameramanii TV Moldova 1 au menţionat că acest curs a fost unul foarte util, deoarece acesta a presupus implicarea absolută a participanţilor în activităţi practice.

De asemenea, angajaţii TV Moldova 1 şi Radio Moldova au participat la cursul de dicţie/voce condus de trainerul român Carmen Ivanov, care  i-a ajutat pe jurnaliştii de la TRM să-şi depisteze propriile greşeli de dicţie, accent, intonaţie, respiraţie. Jurnaliştii au apreciat cursul ca fiind unul dintre cele mai utile, dinamice şi interesante programe de instruire.

Noi tehnici şi strategii de vânzări şi de promovare a produsului TRM au fost subiectele abordate în cadrului programului de consultanţă susţinut de trainerul român Iulian Comănescu pentru angajaţii Departamentului de Marketing şi Publicitate din cadrul TRM. La finisarea cursului, expertul român Iulian Comănescu, a elaborat recomandări privind îmbunătăţirea activităţii departamentului, care vor contribui la consolidarea imaginii TRM pe piaţa media din Moldova.

Timp de o săptămână administratorii paginilor web ale TRM au beneficiat de un program de consultanţă în vederea reconstrucţiei şi menţinerii site-urilor TRM, astfel încât acestea să devină mai atractive şi interactive. Expertul român Ştefan Voinea a evaluat situaţia actuală a site-urilor TRM şi a contribuit la îmbunătăţirea noului concept al acestora.

Programele de instruire şi consultanţă s-au desfăşurat în cadrul proiectului intitulat „Consolidarea capacităţilor instituţionale şi profesionale ale companiei publice Teleradio-Moldova”, implementat de CJI, cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti, Fundaţiei Est-Europene şi NED (National Endowment for Democracy).