Concurs pentru jurnaliști și studenții la jurnalism:Termen extins

În cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europa/ Equal Right and Independent Media (ERIM) , lansăm un concurs pentru doritorii de a petrece un stagiu jurnalistic în mai multe redacții din Republica Moldova. Cel puțin 8 participanți vor fi selectați pentru a petrece cel puțin 30 de zile, cumulativ pe parcursul a 6 luni  ( așa numitul learning-by-doing) în cadrul unei instituții de presă.

 Unde se va desfășura stagiul?

Participanții selectați vor realiza materialele și își vor desfășura stgiul profesional la una din organizatiile de presă: Ziarul de Gardă (ATI - Reporter de Gardă), Radio Europa Libera (http://www.europalibera.org) si NewsMaker (http://newsmaker.md/) iar materialele lor vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale.

Perioada de stagiu

Stagiul va avea loc în perioada aprilie - noiembrie 2021. În februarie sau martie va fi organizată o sesiune de instruire de două zile pentru participanții la program.

Cine poate participa la concursul pentru stagiu?

  • Studenții la facultatea de jurnalism
  • Jurnaliștii începători
  • Activiștii civici

din întreaga republică, inclusiv regiunea Transnistreană, care doresc să-și îmbunătățească performanțele în domeniul producerii reportajelor de investigație și a celor sociale pentru televiziune, radio și media online. Experiența minimă de lucru cu imaginea video va constitui un avantaj.

 Ce vor face stagiarii în redacții?

Stagiarii  vor produce materiale jurnalistice, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltare economică și culturală, probleme sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova. Se va face referire sau paralelă la situația din țările UE.

În afară de video-ul de bază, participanții vor mai elabora 4 materiale (în formatul pe care şi-l vor alege, bazându-se pe capacități și experiența în domeniu) pentru a-şi consolida cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti. Materialele vor fi tipărite în Ziarul de Gardă și/sau publicate pe portalurile on-line ale partenerilor. Toate materialele  media vor fi în concordanță cu obiectivele și politica internă ale instituției în care își vor desfasura stagiul.

În baza materialului video produs, participanții, împreună cu echipa de producție, vor avea ocazia să participe la discuții publice în regiuni, explicând și analizând subiectul respectiv împreună cu publicul larg. La finele stagiului, în cadrul unei ședințe comune, participanții vor avea posibilitate să-și împărtășească între ei experiența și lecțiile învățate.

Toate cheltuielile legate de producerea reportajului TV şi a celor 4 materiale ulterioare precum și deplasările jurnaliștilor în țară vor fi acoperite de program. De asemenea, participanții vor primi un onorariu de pînă la 300 USD pentru cele 5 materiale, inclusiv reportajul video.

IREX Europe îi încurajează atât pe jurnaliștii vorbitori de română, cât și pe cei de limbă rusă să participe la acest concurs.

Vreau să particip la concurs! Unde mă adresez?

Persoanele interesate sunt solicitate să trimită CV-ul  Anastasiei Vasiliev la avrancean@erim.ngo și Sandrei Sjogren la ssjogren@erim.ngo  și să completeze formularul de aplicare online pînă pe data de 31 ianuarie 2021.

Pentru detalii puteți să o contactați pe Anastasia Vasiliev la nr. 079021019 și la adresele de email menționate.

Doar candidații preselectați vor fi contactați.

IREX Europe est o organizație non guvernamentala, non profit ce oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste  și contribuie la reducerea conflictelor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați:https://erim.ngo/Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet