Stagii

Concurs pentru jurnaliști și studenții la jurnalism

Distribuie prietenilor:


În cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe, lansăm un concurs pentru studenții la facultatea de jurnalism și jurnaliștii începători din întreaga republică, inclusiv regiunea Transnistreană, care doresc sa-și îmbunătățească performanțele în domeniul producerii reportajelor de investigație și a celor sociale pentru televiziune, radio și media online. Cel puțin 8 participanți vor fi selectați pentru a produce video reportaje de 5-10  minute, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltare economică și culturală, probleme sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova. Se va face referire sau paralelă la situația din țările UE.

În cadrul acestui stagiu, tinerii jurnaliști vor avea posibilitatea să urmeze un training în domeniul jurnalismului, subiectul fiind ales în baza doleanțelor incluse în formular și să petreacă cel puțin 30 de zile, cumulativ pe parcursul a 6 luni,  ( așa numitul learning-by-doing) în cadrul unei instituții de presă, cum ar fi:

  • un ziar de investigație
  • un post de radio/TV
  • o televiziune regională
  • un portal de știri online
  • o revistă online

Studenții selectați vor produce materialele jurnalistice și își vor petrece stagiul[1] la una din organizatiile de presă: Ziarul de Gardă (ATI - www.reporterdegarda.md ), Radio Europa Libera (http://www.europalibera.org), NewsMaker (http://newsmaker.md/) și TV 8 (http://tv8.md/)  iar materialele lor vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale. În afară de video-ul de bază, participanții vor mai elabora 4 materiale (în formatul pe care şi-l vor alege bazându-se pe capacități și experiența în domeniu) pentru a-şi întări cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti. Materialele vor fi tipărite în Ziarul de Gardă și/sau publicate pe portalurile on-line ale partenerilor. Toate materialele  media vor fi în concordanță cu obiectivele și politica internă a instituției în care își vor petrece stagiul.

În baza materialului video produs, participanții, împreună cu echipa de producție, vor avea ocazia să organizeze discuții publice în regiuni, explicând și analizând subiectul respectiv împreună cu publicul larg. La finele stagiului, în cadrul unei ședințe comune, participanții vor avea posibilitate să-și împărtășească între ei experiența și lecțiile învățate.

Toate cheltuielile legate de producerea reportajului TV şi a celor 4 materiale ulterioare precum și deplasările jurnaliștilor în țară vor fi acoperite de program. De asemenea, participanții vor primi un onorariu de pînă la 300 USD pentru cele 5 materiale, inclusiv reportajul video.

IREX Europe îi încurajează atât pe jurnaliștii vorbitori de română, cât și pe cei de limbă rusă să participe la acest concurs.

Experiența de lucru cu imaginea video va constitui un avantaj.

Persoanele interesate sunt solicitate să trimită CV-ul la adresa dgalai@irexeurope.eu si vbotnaru@irex-europe.fr și să completeze formularul de aplicare online pînă pe data de 19 ianuarie 2020.Pentru detalii puteți să o contactați pe Daniela Galai, Manager de de Program la 060464641 sau pe Valentina Botnaru la nr. 069402808 și la adresele de email menționate. Doar candidații preselectați vor fi contactați. IREX Europe est o organizație non guvernamentala, non profit ce oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste  și contribuie la reducerea conflictelor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.irex-europe.fr

 

[1] Programul și calendarul stagiului vor fi elaborate în comun acord cu instituția în care veți urma stagiul


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet