ERIM și CU SENS anunță un concurs de selectare a 25 de jurnaliști și bloggeri care să beneficieze de un program de instruire în domeniul jurnalismului de investigație și verificarea faptelor (fact-checking)

LogoERIM și CU SENS anunță un concurs de selectare a 25 de jurnaliști și bloggeri, angajați sau colaboratori ai instituțiilor mass-media independente, care să beneficieze de un program de instruire în domeniul jurnalismului de investigație și verificarea faptelor (fact-checking), după modelul training-by-doing, în urma cărora vor primi onorarii și granturi.

  1. Context și obiectiv

„Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova” (SIMR) este un proiect de doi ani, implementat de Equal Rights and Independent Media (ERIM), împreună cu organizația parteneră CU SENS, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul își propune să sprijine jurnaliștii și mass-media independente, pentru ca aceștia să continue să ofere informații de calitate publicului său și să stimuleze, astfel, promovarea valorilor democratice în Republica Moldova.

Căutăm 25 de tineri jurnaliști și bloggeri, angajați sau colaboratori ai unor instituții mass-media independente, pentru a participa la sesiuni de instruire în jurnalismul de investigație și tehnici de verificare a faptelor (fact-checking), după modelul training-by-doing, în urma cărora vor beneficia de onorarii și granturi.

 

Numărul de jurnaliști instruiți: până la 25

Numărul de onorarii: până la 12

____________________________________________________________________________

  1. Scurtă descriere

ERIM și CU SENS intenționează să organizeze, mai întâi, o sesiune de formare de două zile privind instrumentele de verificare a faptelor (fact-checking) și tehnicile de documentare a investigațiilor jurnalistice pentru 25 de tineri jurnaliști și bloggeri, angajați sau colaboratori ai instituțiilor mass-media independente, pentru a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele în domeniile menționate. Sesiunea de instruire de două zile va fi organizată la începutul lunii aprilie 2024, la Chișinău (organizatorii vor acoperi toate costurile legate de transportul public și cazarea participanților). După sesiunea de instruire, toți cei 25 de participanți vor avea șansa de a continua formarea lor profesională, fiind îndrumați, pe parcursul documentarii unor anchete jurnalistice, de echipa editorială CU SENS, după modelul training-by-doing. Organizatorii vor oferi onorarii jurnaliștilor care vor propune cele mai bune 12 idei de subiecte, care vor fi realizate împreuna cu echipa CU SENS. Acest program de formare practică le va oferi participanților posibilitatea de a-și exersa competențele dobândite prin producerea unor subiecte de interes public în format video, pentru documentarea cărora se vor folosi tehnici de verificare a faptelor și de investigație. Pe lângă sprijinul unui mentor profesionist și un program de lucru flexibil, participanții vor primi onorarii în mărime de 1 200 EURO pentru fiecare material produs (maximum 12 materiale). Până la sfârșitul acestui an (decembrie 2024), ar urma să fie realizate cel puțin 6 subiecte. Alte 6 subiecte se preconizează a fi produse în 2025, până în septembrie 2025. Cu toate acestea, publicarea materialelor jurnalistice rămâne flexibilă, în funcție de complexitatea și calitatea ideilor propuse de participanți. În afară de training și de formare practică, instituțiile mass-media la care sunt angajați sau cu care colaborează tinerii jurnaliști participanți vor avea prioritare pentru un grant instituțional pentru producerea de conținut jurnalistic (până la 10.000 EURO). Acest lucru nu înseamnă neapărat că organizațiile jurnaliștilor participanți vor primi automat grantul. 

  1. Despre organizatori: 

AO Proiectul media „Cu Sens” (CU SENS) este o organizație non-guvernamentală și non-profit din Republica Moldova, fondată acum patru ani de trei jurnaliste de investigație din Republica Moldova, în urma unei campanii de crowdfunding. Misiunea CU SENS este de a aduce publicului din Republica Moldova subiecte în format video de înaltă calitate, bazate pe fapte (investigații, reportaje, documentare, etc.). Majoritatea subiectelor CU SENS sunt axate pe subiecte de maxim interes public, care au ca scop expunerea corupției, a crimei organizate, a conflictelor de interese și încălcarea drepturilor omului, dar și a altor ilegalități care afectează cetățenii Republicii Moldova.

Equal Rights and Independent Media (IREX Europe, care își desfășoară activitatea sub numele de ERIM), este o organizație non-profit cu sediul în Franța care promovează drepturile omului și libertățile fundamentale. ERIM le dă cetățenilor posibilitatea de a avea acces mai ușor la informații corecte și obiective, și de avea o atitudine critică în raport cu sursele de informare în masă cu care interacționează zi de zi. 

  1. Contextul proiectului:

Proiectul „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova(SIMR) își propune să mențină un mediu de susținere pentru instituțiile mass-media din Republica Moldova prin oferirea sprijinului juridic, consolidarea capacităților specifice, în special în domeniul tehnologiei digitale și al verificării faptelor, sustenabilitate financiară, precum și prin sprijinirea inițiativelor comune cu actorii societății civile, astfel încât societatea în general să înțeleagă mai bine rolul mass-media în furnizarea de informații de interes public. 

  1. Sesiune de instruire în domeniul jurnalismului de investigație și verificării faptelor: 

Despre ce este vorba în cadrul acestui program de formare profesională? 

Cursul de două zile se concentrează pe tehnici avansate de documentare, verificare a faptelor (fact-checking) în cadrul redacției și instrumente și metode ale jurnalismului de investigație. Jurnaliștii vor fi instruiți să utilizeze baze de date naționale și internaționale, să lucreze cu volume mari de date și, astfel, să acumuleze probe cu un grad ridicat de credibilitate, să facă distincția între informații corecte și informații false, să interpreteze corect datele din diverse documente juridice, economice, statistice, să verifice informațiile din mai multe surse pentru a informa publicul cât mai corect. 

Când va fi organizată?

La începutul lunii aprilie  2024

Cine vor fi instructorii? 

Liuba Șevciuc & Olga Ceaglei

Administratoarea și editoarea  CU SENS; jurnaliste de investigație cu aproape 20 de ani de experiență

Cât timp va dura?

2 zile

Unde se va întâmpla? 

Chișinău, locul exact TBD

Transportul și cazarea vor fi acoperite dacă nu sunt din Chișinău?

Da, organizatorii vor rambursa cheltuielile de transport (în baza tichetului de călătorie cu transportul public) și vor acoperi cazarea candidaților selectați. Cazarea va fi plătită de către organizatori. Taxele de transport vor fi rambursate în timpul sesiunii de formare.

De ce este relevant pentru mine, ca tânăr jurnalist? 

În calitate de tânăr jurnalist sau blogger, s-ar putea să vă aflați într-o situație în care trebuie să petreceți mai multe ore și să depuneți mai mult efort pentru a realiza sau a facilita producerea unor materiale jurnalistice mai complexe. Dificultatea ar putea apărea din simplul fapt că s-ar putea să nu cunoașteți anumite tehnici sau metode privind modul în care să structurați verificarea informațiilor disponibile, cum să verificați datele pe care le-ați obținut sau cum să găsiți datele care nu sunt disponibile printr-o simplă căutare pe Google. Aceste eforturi se fac, de obicei, cu prețul timpului și al capacităților intelectuale și mentale, mai ales sub o presiune constantă pe care mulți jurnaliști o resimt. Astfel, acest curs de formare este menit să doteze tinerii jurnaliști și bloggerii cu anumite cunoștințe și abilități necesare pentru a realiza cu ușurință materiale complexe care implică verificare minuțioasă a faptelor. Acest curs de formare nu este menit să rezolve toate provocările existente care implică verificarea faptelor și munca unui jurnalist de investigație, însă va forma o bază solidă pentru munca dumneavoastră. ERIM și CU SENS au pregătit un program unic de formare practică, disponibil pentru participanți, care include stimulente financiare (1.200 EURO pentru fiecare material produs). Detalii despre program pot fi găsite mai jos.

Ce alte beneficii sunt? 

Doar participanții la trainingul de 2 zile vor fi eligibili pentru a continua programul de training-by-doing, în colaborare cu redacția CU SENS și vor beneficia de sprijin profesional și flexibil de mentorat, inclusiv de un onorariu pentru materialele realizate.

  1. Training-by-doing (etapa practică), care va avea loc după sesiunea de instruire teoretică în domeniul jurnalismului de investigație și verificării faptelor (fact-checking):

 

Despre ce este vorba în programul de training-by-doing?

Training-by-doing are ca scop sporirea cunoștințelor și a abilităților practice ale participanților despre jurnalismul de investigație și de verificare a faptelor, după ce au trecut de componenta teoretică (sesiune de instruire teoretică de 2 zile). Participanții vor putea să elaboreze propriile materiale de fact-checking sau investigații cu ajutorul mentorilor și reporterilor CU SENS. ERIM și CU SENS vor oferi onorarii participanților pentru producerea subiectelor. Onorariul este de 1.200 EURO pentru fiecare material produs, în tranșe (50% la început, 50% după publicare). Durata programului de training-by-doing este flexibil, în funcție de complexitatea subiectului și provocările cu care se va confrunta fiecare jurnalist în parte.

Când va fi organizat?

De la sfârșitul lunii aprilie 2024

Cine vor fi mentorii/formatorii?

Echipa CU SENS

Cât timp va dura?

Depinde de subiectul care urmează a fi produs. Producerea materialelor de investigație și fact-checking durează, de obicei, cel puțin 2 luni, în funcție de complexitatea acestora. 

Unde va avea loc programul de training-by-doing

În cadrul redacției CU SENS (combinat cu sesiuni online), Chișinău, centrul orașului. Publicarea unor subiecte de investigație și fact-checking va presupune deplasari în teren pentru realizarea filmărilor și înregistrarea interviurilor. Programul este flexibil și mulți factori vor depinde în fiecare caz în parte. 

Câte ore trebuie să aloc pentru această activitate?

Acest program este flexibil și are la bază procesul de producție. Prin urmare, acesta va depinde de complexitatea subiectelor și va fi stabilit de comun acord cu mentorul. 

Dacă nu sunt din Chișinău, cum voi putea participa la programul de training-by-doing?

Acest program este flexibil, astfel încât, în cadrul procesului de documentare a subiectelor, poate fi utilizat un regim hibrid (online-offline). Organizatorii vor acoperi cheltuielile de transport, dacă va fi necesar.

Care este mărimea onorariului pentru cei care participă?

Acest program își propune să formeze abilitățile jurnaliștilor în mod atractiv și practic. Jurnaliștii participanți vor fi plătiți în funcție de materialele realizate. Organizatorii vor oferi onorarii în mărime de 1 200 EURO pentru fiecare material realizat. Participanții trebuie să producă cel puțin un material în format video. 

 

7. Criterii de eligibilitate (esențiale): 

 

Ești jurnalist, blogger cu experiență în producerea de conținut jurnalistic și lucrezi pentru o instituție de presă independentă locală sau națională din Moldova. 

 

8. Criterii de selecție: 

Aveți cel puțin 2 ani de experiență ca jurnalist.

20

Motivația de a învăța tehnicile de fact-checking și ale jurnalismului de investigație.

30

Un scurt plan de integrare a cunoștințelor dobândite în cadrul sesiunii de instruire în activitatea dumneavoastră.

20

Calitatea exemplelor de materiale jurnalistice care presupun  verificarea faptelor (fact-checking) realizate anterior, sau a articolelor în cazul în care nu ați realizat niciun material de acest fel.

30

 

Total

100 de puncte

 

9. Procesul de selectare/calendarul: 

 

Publicarea anunțului:

27 februarie 2024 

Termenul limită pentru completarea formularului online: 

17 martie 2024 / Termen extins - 21 martie 2024

Procesul de selectare:

18 martie - 28 martie 2024

Anunțarea rezultatelor: 

Nu mai târziu de 29 martie 2024

Sesiunea de instruire: 

6-7 aprilie 2024

 

10. Cerere: 

Dacă sunteți interesat de acest program, vă rugăm să completați acest formular online, dând click AICI.

11. Granturi pentru producerea de conținut pentru instituțiile mass-media independente 

Anunțul privind granturile pentru producerea de conținut va fi publicat în lunile următoare, după ce vor fi selectați participanții la programul de instruire teoretică și practică. Instituțiile mass-media la care sunt angajați sau cu care colaborează jurnaliștii selectați la acest program vor fi anunțate odată ce apelul va fi publicat și vor fi încurajate să depună dosarul, dar nu vor primi automat grantul.