CPR Moldova te „instigă la democrație”! Ediția II a programului



Banner website instigare la democratie 4

Ediția II a Școlii

„Instigare la democrație” 

 

Învățăm să practicăm democrația așa cum a fost gândită! 

 

Ce înseamnă democrația aplicată?

  • Să cunoști cum îți sunt cheltuite impozitele și să poți influența deciziile despre aceste cheltuieli.
  • Să știi cum să faci ca pe strada ta să apară iluminarea nocturnă sau ca în parcul din localitatea ta să apară bănci.
  • Să poți urmări cum se desfășoară alegerile și să raportezi abuzurile.
  • Să fii un cetățean/ă activ/ă, dar și ingenios/ingenioasă și creativ/ă.
  • Să obții informație care te interesează de la autorități oricând ai nevoie de ea.
  • Să știi cum să contribui singur la îmbunătățirea propriei vieți și a vieții comunității din care faci parte.
  • Să te mobilizezi pe timp de criză pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

 

Ce este „Instigare la democrație”?

 

Un program online și offline de învățare a metodelor și instrumentelor de acțiune democratică. Timp de 4 luni vom trece prin câteva module de instruire și ateliere practice, pentru ca, în final, să poți implementa cu ghidarea unui/ei mentor/e propria inițiativă în localitatea ta. 

Dacă ești activist/ă civic/ă, membru/ă a unei asociații obștești sau inițiative comunitare sau, pur și simplu, vrei să contribui la îmbunătățirea comunității tale, să participi la luarea deciziilor și să știi să-ți protejezi drepturile – aplică la programul nostru.

Află mai multe despre ediția precedentă a programului și inițiativele civice ale participanților pe democratie.cpr.md. 

 

Unde și când?

Programul se va desfășura în format mixt online și offline, în perioada septembrie - decembrie 2022. 

 

Despre ce e programul?

Împreună cu instructorii/oarele și mentorii/ele „Instigare la democrație” vei învăța să utilizezi instrumentarul unui/ei cetățean/e activ/e – drepturile și libertățile pe care le ai, instrumentele legale și practice prin care poți face o schimbare.

Vei învăța și exersa cum să faci o echipă, cum să cooperezi cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor, dar și cum să acționezi când autoritățile nu sunt cooperante.

În rezultatul programului vei afla:

  • Cum să comunici cu Primăria folosind instrumente variate ca solicitările de informație, consultările publice sau petițiile;
  • Cum să mobilizezi comunitatea în jurul unei probleme și să creezi o echipă; 
  • Cum să elaborezi  și implementezi campanii de comunicare – online și offline, inclusiv folosind instrumente digitale de implicare civică;
  • Cum să dezvolți un proiect și să comunici cu partenerii;
  • Cum să faci fundraising și crowdfunding;
  • Și alte cunoștințe, în funcție de necesitățile participanților/elor. 

Mai mult, vom vorbi și despre cum să te mobilizezi și să-i mobilizezi pe alții în timp de criză, cum să ajuți pe cei care au nevoie de asistență și să contribui la o societate rezistentă la șocuri și schimbări neașteptate.

Programul e împărțit în două etape – una în care vor avea loc sesiunile de instruire și atelierele și alta, practică, în care echipele participanților, împreună cu un/o mentor/ă, vor implementa inițiative civice selectate în comunitățile lor. 

Agenda programului și zilele de instruire vor fi discutate cu participanții selectați. Toți participanții trebuie să fie disponibili să participe la toate sesiunile școlii și să se pregătească de sesiuni și ateliere. Timpul estimativ total pe care îl veți dedica programului (în afara lucrului practic asupra inițiativelor) este de 5 zile.

Absolvenții  programului vor avea oportunitatea de a primi o susținere de până la 15 000 lei în baza unui concurs de selectare, pentru a planifica și implementa inițiative în comunitatea lor. 

 

Eligibilitate: Cine poate aplica?

Participanți din toate raioanele Moldovei, persoanele strămutate din Ucraina, orice altă persoană aflată în Republica Moldova. 

Orice cetățean cu atitudine civică care vrea să se implice în procesul de luare a deciziilor în comunitatea sa, să mobilizeze comunitatea pentru rezolvarea problemelor și să militeze pentru drepturile omului. Cei interesați în proiect pot aplica individual sau în echipe de până la 5 oameni. Nu e important dacă ai sau nu experiență precedentă în proiecte similare, contează să ai interes și motivație. 

Organizatorii cursului aderă principiile egalității de gen și a reprezentării echitabile a femeilor în societate, a diversității și nediscriminării. Încurajăm persoanele cu dizabilități, precum și reprezentanții minorităților etnice și religioase, persoanele LGBTQI, persoanele ce trăiesc cu HIV, refugiații și alți non-cetățeni să aplice la programul nostru.

Toate activitățile programului vor avea loc în limbile română și rusă.

 

Cum să aplici? 

Completează formularul: https://cpr.md/cpr-moldova-te-instiga-la-democratie-editia-2/ până la 9 septembrie, 23:59. 

Activitățile sunt implementate de către Centrul de Politici și Reforme (CPR) și Democracy Reporting International (DRI) în cadrul proiectului Democracy Programme “Instigation to Democracy”, ediția a II-a, finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.