Academia de toamnă 2021 „Autonomii și guvernare descentralizată”

ACADEMIA DE TOAMNĂ 2021„Autonomii și guvernare descentralizată”

Data: 11-13 noiembrie

Urmată de Conferința Internațională la 15 noiembrie

Academia de Toamnă 2021 „Autonomii și guvernare descentralizată” este un program academic intensiv, cu o durată de trei zile, oferit de experții Institutului Eurac Research, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de Stat din Comrat. Programul oferă persoanelor la mijlocul carierei profesionale de top, celor din cercul academic și studenților, care lucrează asupra problemelor autonomiei, oportunitatea de a descoperi cele mai bune practici internaționale și mecanismele de guvernare a autonomiei și de a examina opțiunile potențiale pentru aplicarea acestora în relațiile dintre centru și autonomie.

Pentru a asigura o calitate înaltă a programului, Academia de toamnă va avea un număr limitat de 25 de participanți, care vor fi selectați de un grup de experți. Participanții urmează să participe la toate trei zile ale programului și vor primi un certificat de absolvire, precum și vor avea oportunitatea de a participa la Conferința Internațională din 15 noiembrie 2021.

CONȚINUTUL ACADEMIEI DE TOAMNĂ

Academia este un program rezidențial, compus din lecții academice, activitate în grup, cu oportunitatea de relaționare între participanți pentru a crea o nouă comunitate de experți în domeniul descentralizării și problemelor legate de autonomie. Domeniile de importanță vor include:

  • Guvernare descentralizată, autonomii, drepturi ale minorităților;

  • Aranjamente ale autonomiei: standarde, principii, exemple;

  • Dimensiunile relațiilor dintre centru și autonomie;

  • Guvernarea descentralizată și autonomia găgăuză în Moldova;

  • Elaborarea politicilor descentralizate: reflecții comparative și practica în Moldova

Programul este oferit de experții locali de la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de Stat din Comrat, precum și de experții internaționali, de la Institutul Eurac Research din Italia, în domeniul federalismului comparativ, subiectelor legate de autonomie și al drepturilor minorităților (www.eurac.edu/sfere și http://www.eurac.edu/imr).

CERINȚE PRIVIND APLICAREA

Organizatorii încurajează depunerea cererilor de participare de către începători și profesioniști, care au deja o experiență și lucrează în ONG-uri sau fundații politice din Republica Moldova; funcționari publici care lucrează în organele de administrație publică din Chișinău și Comrat; și studenți, academicieni, absolvenți și studenți Doctoranzi din universitățile Republicii Moldova sau centrele de cercetare specializați în drept, științe politice și administrație publică. Candidații  trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • Vârsta de 23-40 ani, rezidenți ai Republicii Moldova. Excepții de vârstă pot fi oferite pentru candidații excepționali și/sau angajați ai Guvernului;

  • Să demonstreze realizări academice solide și experiență de lucru în domeniul descentralizării, subiectelor legate de autonomie și/sau drepturilor minorităților. Prioritate se va acorda candidaților cu experiență în științe politice, drept, administrare publică, soluționarea conflictelor și elaborarea politicilor publice;

  • Să demonstreze calități puternice de lider și angajament față de serviciul public sau comunitar, precum și deschidere și pregătire pentru a stabili relații cu alții și a contesta, după necesitate, opiniile existente etc.

PROCESUL DE ÎNSCRIERE

Pentru a vă înscrie, rugăm să îndepliniți Formularul de aplicare online

  • Data limită pentru prezentarea cererilor este de 15 octombrie 2021.

FINANȚARE

Pentru participanții selectați toate costurile asociate cu participarea la Academie vor fi acoperite de către organizatori.

INFORMAȚII/CONTACT

Luând în considerare situația pandemică din Republica Moldova, informațiile despre locul evenimentului vor fi trimise mai târziu, în funcție de formatul selectat (online/offline).

Academia se va desfășura cu traducere în limba română, rusă și engleză.

Notă importantă!

În cazul organizării Academiei de toamnă în format offline, toți participanții selectați vor trece un test rapid (antigen) COVID-19 (costurile vor fi acoperite de organizatori).

Pentru mai multe detalii sau informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la: cmi.chisinau@cmi.fi

DESPRE ORGANIZATORI

Academia de toamnă 2021 „Autonomie și guvernare descentralizată” este organizată în cadrul proiectului „Sprijinirea dialogului incluziv și consolidarea capacităților pentru o Autonomie Găgăuză mai funcțională în Moldova”. Proiectul are o durată de trei ani și întrunește legislatorii și părțile interesate din Chișinău, Comrat și din toată Moldova pentru a găsi soluții comune pentru probleme comune cu privire la autonomia Găgăuză. Proiectul este implementat în perioada 2019-2021, de către Fundația CMI pentru pace Martti Ahtisaari cu susținere din partea Eurac Research și ONG „CONTACT” cu finanțare din partea Suediei.

Despre CMI: Fundația CMI pentru pace Martti Ahtisaari este o fundație finlandeză, care activează în domeniul prevenirii și soluționării conflictelor prin dialog informal și mediere. Laureatul Premiului Nobel pentru pace și ex- președintele Finlandei, Martti Ahtisaari, a înființat CMI în 2000. De atunci, fundația s-a dezvoltat și a devenit unul dintre liderii din acest domeniu.

Despre Suedia: Suedia are un angajament pe termen lung pentru oferirea susținerii continue statelor din Parteneriatul Estic prin intermediul Strategiei sale de rezultate pentru 2014-2020. Domeniile cheie de prioritate includ democrația consolidată, respect mai mare față de drepturile omului, un stat mai dezvoltat care respectă supremația legii și incluziunea perspectivei de gen.

Despre Eurac Research: Din 1992, Institutul pentru federalism comparativ și Institutul pentru drepturile minorităților de la Eurac Research din Bolzano/Bozen, Tirolul de Sud, Italia, efectuează cercetări de bază și aplicate cu privire la problemele federale, regionale și locale în domeniul drepturilor minorităților și a autonomiilor teritoriale. Echipa compusă din avocați constituționali comparativi și specialiști în științe politice examinează cum constituționalismul și dreptul transnațional afectează guvernarea pluralismului teritorial și societal.

Centrul CONTACT este o organizație non-guvernamentală independentă non-profit. Din 1995, Centrul servește ca platformă de comunicare, dezbatere, resurse, analiză, cunoștințe și abilități pentru liderii societății civile din Moldova. Centrul CONTACT participă activ la dezvoltarea unei societăți democratice din Moldova, prin consolidarea potențialului societății civile, încurajarea inițiativei civice și promovarea principiilor bunei guvernări.

Universitatea de Stat din Moldova (USM) fondată la 1 octombrie 1946, este una dintre cele mai vechi și mari universități din Republica Moldova. Aproximativ 120 de mii de absolvenți ai acestei universități lucrează în diverse domenii: economie, educație, cultură, justiție, politică, administrație publică, etc. În ultimii ani, facultățile USM, cum ar fi Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) și altele și-a sporit prezența pe plan internațional, angajându-se în proiecte de colaborare și parteneriate cu instituțiile de învățământ superior și ONG-urile Europene, urmărind să contribuie la reformele instituționale și de piață, la democratizarea și politica de integrare, pacificarea și aplanarea conflictelor, promovarea angajamentului civic.

Universitatea de Stat din Comrat (Komrat Devlet Universiteti, KDU), fondată în 1991, este un centru de educație continuă, știință și cultură în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Scopul principal al KDU este educarea și formarea specialiștilor și a cadrelor științifice cu calificare înaltă în domeniile economie, pedagogie, dreptul și administrație publică, sectorul agricol etc.

 

Articol adaugat de: Liliana Porumb