Curs de educație în diabetul zaharat de tip 1

Distribuie prietenilor:Curs de educație în diabetul zaharat de tip 1

29 februarie – 18 aprilie 2020, sâmbătă, ora 11.00-13.15

Chișinău, sala de lectură germană a bibliotecii B.P.Hașdeu (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.148, etaj 2).

Data-limită de înscriere: 26 februiarie 2020.

Se pot înscrie:

  • persoane cu diabet de tip 1 (copii/aparținător, adolescenți, tineri);
  • adulți cu diabet de tip 1,5 (LADA).

Acestea pot participa la cursul integral (șapte ateliere) sau la sesiunile cu subiecte de interes.

La fel, atelierele de educație pot fi frecventate, repetat, inclusiv, de câtre persoane care au ratat anumite subiecte de la cursurile anterioare.

 

Formularul de înscriere poate fi accesat aici: https://forms.gle/MCJ2bwjgLeAcBvf36

 

Programul cursului poate fi accesat aici:

https://docs.google.com/document/d/1ukq4UvNYMGQf5ZFoUfZQ4sW40a7xNqlHyQuAf6l77yk/edit?fbclid=IwAR008WfSLAqb8zlyslj1xTQ23yBpPvlIKwmmOGU1uVCBkyLMgGr9Gpwx-p0

Programul structurat de educație în diabetul de tip 1 este o adaptare a modelului DAFNE (Dose Adjustment For Normal Eating), dezvoltat în Germania, ajustat în Marea Britanie, recomandat de ghidurile clinice internaționale pentru diabetul de tip 1 (ISPAD, ADA, NICE, EASD) și este aplicat în clinicile din țările europene, inclusiv, în România, drept parte integrantă a terapiei.

Din 2016, modelul DAFNE este aplicat și în Moldova, în cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”, inițiat și realizat de Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, în parteneriat cu biblioteca municipală ”B.P.Hașdeu”. Până în prezent au fost instruite 82 de persoane cu diabet de tip 1 (aparținători copii, adolescenți și tineri) și peste 265 de persoane au fost consiliate. Proiectul urmărește promovarea modelului de educație în diabet, drept soluție cost-eficientă de îngrijire, responsabilizare a pacientului pentru autoîngrijire și reducerea poverii diabetului asupra pacientului, familiei lui și asupra sistemului de sănătate.

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA este o organizație neguvernamentală, independentă, care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri), protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la sănătate: acces la insulină, controlul glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medicală urgentă și de lungă durată, viață fără disciminare și suport pentru autoîngrijire.

Pentru detalii: https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/, educatiediabet@gmail.com,

Alte articole:

Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.