frule

Apel de propuneri de proiecte|Asistență tehnică și financiară pentru monitorizarea rețelelor sociale în perioada alegerilor parlamentare din 2025

 Capture décran 2024 11 19 à 12.07.08

  

  • Obiectivele apelului de propuneri de proiecte

Obiectivul general al acestui apel de propuneri de proiecte este de a oferi sprijin tehnic și financiar societății civile și organizațiilor media pentru a efectua cercetări utilizând tehnici de monitorizare a rețelelor sociale (SMM) înainte de alegerile parlamentare din 2025 din Republica Moldova.

Obiectivul specific este de a consolida capacitatea organizațiilor selectate în monitorizarea rețelelor sociale, permițându-le să analizeze în mod eficient conținutul rețelelor sociale înaintea alegerilor parlamentare din 2025 din Moldova, utilizând metode de analiză calitativă dezvoltate în cadrul Monitorului Democrației Digitale al Democracy Reporting International (DRI).

  • Domeniul de aplicare al programului de sprijin

Sprijin tehnic

Organizațiile selectate vor dezvolta competențe tehnice esențiale în metode calitative avansate de monitorizare a rețelelor sociale prin intermediul unui program de formare cuprinzător oferit de Democracy Reporting International. Acest program constă din patru module online și se va concentra pe domenii critice ale discursului politic, inclusiv dezinformarea, informarea fragmentară, amenințările online și discursul instigator la ură. Participanții vor fi supuși unei evaluări a competențelor și vor primi un ghid al cursantului conceput pentru a spori implicarea și relevanța pentru fiecare participant. Fiecare modul, care va dura 4 ore fiecare, va aborda subiecte cruciale, inclusiv analiza rețeleor sociale, metode eficiente de colectare și analiză calitativă a datelor și strategii de colectare, eșantionare și analiză a datelor calitative în scopuri de cercetare.

În plus, experții DRI vor fi disponibili pentru asistență continuă pe parcursul procesului de cercetare, oferind perspective privind interpretarea datelor și ajutând la elaborarea rapoartelor finale de cercetare, inclusiv ghidare în prezentarea eficientă a datelor. DRI va furniza seturi de date de pe platforme importante precum Facebook și Instagram, împreună cu îndrumări privind analiza datelor pentru a ajuta cursanții să își interpreteze cu exactitate constatările. 

Suport financiar

Organizațiile selectate vor primi suport financiar sub formă de granturi gestionate de European Partnership for Democracy. Această finanțare le va permite să își acopere costurile de participare la formare, să își pună în aplicare proiectele de cercetare folosind tehnica de monitorizare a rețelelor sociale în timpul perioadei electorale, să își publice rezultatele și să desfășoare activități de diseminare, sensibilizare sau advocacy.

  • Granturi acordate

Valoarea finanțării pentru fiecare propunere este stabilită la 15 000 EUR.

Durata proiectelor trebuie să se încadrezeîntre 6 și 12 luni și să fie implementate începând cu ianuarie 2025. 

Beneficiarii granturilor vor semna un contract de grant cu EPD. Se așteaptă ca mai multe propuneri să fie finanțate în cadrul acestui apel  de propuneri de proiecte. 

Deoarece organizațiile selectate vor fi scutite de TVA pentru costurile suportate în cadrul acestui grant, propunerea de buget trebuie să conțină costurile planificate fără TVA.

  • Activități eligibile și priorități ale apelului de propuneri de proiecte

Următoarele tipuri de activități sunt eligibile pentru finanțare. Lista nu este nici exhaustivă, nici cumulativă. Alte tipuri de activități pot fi luate în considerare, cu condiția ca acestea să se alinieze obiectivelor prezentei cereri de propuneri. Aceste exemple sunt oferite ca sugestii pentru a inspira potențialii solicitanți și pentru a le ghida elaborarea proiectului.

  • Asigurarea participării personalului, a experților sau a jurnaliștilor la cursurile de formare online privind tehnicile de monitorizare a rețelelor sociale, pentru a le spori capacitatea de a identifica tendințele și amenințările în timpul alegerilor.
  • Efectuarea de cercetări privind discursul instigator la ură, cu accent pe violența bazată pe gen, discriminare sau părtinire politică pe rețelele sociale.
  • Investigarea campaniilor de dezinformare, în special a celor care vizează grupurile vulnerabile, cum ar fi minoritățile, tinerii sau persoanele care votează pentru prima dată.
  • Explorarea rolului rețelelor sociale în amplificarea polarizării politice, inclusiv a răspândirii ideologiilor extremiste sau a relatărilor false despre candidați.
  • Analiza informațiilor manipulatoare privind procesele de votare, cum ar fi datele false ale scrutinului, prezentarea eronată a regulilor de vot sau afirmațiile false privind programele candidaților.
  • Elaborarea de documente de pledoarie pentru factorii de decizie cu recomandări privind combaterea discursului instigator la ură și a dezinformării, abordând domenii precum integritatea electorală și reglementarea online.
  • Publicarea de materiale menite să sensibilizeze publicul cu privire la răspândirea dezinformării, cu accent pe instrumentele de verificare a faptelor și pe identificarea surselor de informații de încredere (articole, fișe informative, materiale video, etc).
  • Organizarea de ateliere de lucru privind educația mediatică, care să abordeze teme precum identificarea falsurilor profunde, înțelegerea prejudecăților algoritmice și promovarea gândirii critice în rândul publicului.
  • Găzduirea de mese rotunde la care să participe cercetători, factori de decizie politică și jurnaliști pentru a prezenta rezultatele privind impactul dezinformării și pentru a promova strategii de protejare a transparenței electorale.

Prioritățile acestui apel se referă la realizarea de proiecte de cercetare care utilizează tehnici de monitorizare a rețelelor sociale înaintea alegerilor parlamentare din 2025 din Republica Moldova. Următoarele priorități vor spori relevanța propunerilor:

  • Solicitanții sunt încurajați să propună domeniul lor preferat de cercetare și abordarea investigației. Se va acorda prioritate subiectelor inovatoare, mai puțin explorate și subiectelor critice pentru perioada electorală..
  • Solicitanții trebuie să specifice formatul rezultatului cercetării lor - studiu, investigație jurnalistică, serie de articole, raport cuprinzător sau altă formă - și să prezinte metoda de diseminare preconizată. Un accent deosebit va fi pus pe inițiativele care promovează transparența, responsabilitatea și discursul public informat, în special în combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură. 
  • Propunerile ar trebui să utilizeze tehnicile inovatoare de monitorizare a rețelelor de socializare oferite de DRI pentru a analiza discursul politic și pentru a oferi informații utile și acțiuni de informare eficiente. 
  • Propunerile care includ campanii de sensibilizare a opiniei publice menite să educe cetățenii cu privire la pericolele dezinformării și la importanța educației mediatice vor fi foarte apreciate. Proiectele care leagă rezultatele cercetării de promovarea politicilor și încurajează dialogul cu factorii de decizie politică vor fi, de asemenea, prioritizate, deoarece acestea contribuie la crearea unor efecte tangibile, pe termen lung, în sfera publică.
  • Complementaritatea cu inițiativele în derulareeste încurajată pentru a asigura o abordare holistică.

Următoarele tipuri de activități nu sunt eligibile pentru finanțare: acțiunile care se concentrează în principal pe sponsorizări individuale pentru participarea la ateliere, seminarii, conferințe sau congrese nu vor fi sprijinite. În plus, sunt excluse activitățile care se referă în principal la burse individuale pentru studii sau cursuri de formare. Nu sunt eligibile nici acțiunile care sprijină partidele politice sau candidații în timpul alegerilor. În plus, nu va fi luată în considerare finanțarea retroactivă pentru proiecte care sunt deja în curs de desfășurare sau care au fost finalizate. Proiectele care oferă beneficii exclusive unor persoane sau unor grupuri restrânse de persoane nu vor fi eligibile pentru finanțare. Acțiunile din sectorul educației formale nu vor fi, în general, eligibile, cu excepția unor circumstanțe speciale. Proiectele dăunătoare mediului nu vor primi finanțare, iar achiziționarea de echipamente este permisă doardacă este strict legată de punerea în aplicare a proiectului.

  • Procesul de aplicare  și de selecție

În cele ce urmează se oferă o prezentare generală a procesului de aplicare și selecție de la publicarea anunțului până la începerea implementării proiectului.

5.1 Calendar orientativ

Publicare a apelului

Miercuri, 6 noiembrie 2024

Sesiune de informare online

Joi, 14 noiembrie 2024; 14:00, ora Chișinăului (faceți clic aici pentru a vă înregistra)

Termenul-limită pentru depunerea propunerilor

Luni, 2 decembrie 2024; 23:59, ora Chișinăului

Evaluarea propunerilor de proiecte

4 - 10 decembrie 2024

Negociere, finalizare și atribuire

11 - 18 decembrie 2024

Perioada indicativă de implementare  a granturilor

1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025 (de la 6

la 12 luni în această perioadă)

Dezvoltarea capacităților privind monitorizare a rețelelor sociale de către DRI în perioada electorală

Sfârșitul lunii ianuarie - februarie 2025

 

Pentru orice întrebări suplimentare, vă rugăm să scrieți un e-mail la adresa grants@epd.eu, menționând titlul acestui apel, înainte de 25 noiembrie 2024. Răspunsurile la întrebări vor fi publicate pe site-ul EPD, la adresa https://epd.eu/opportunities/ 

5.2 Depunerea cererii de finanțare 

Perioada de aplicare este deschisă din momentul publicării anunțului și se va încheia luni, 2 decembrie 2024 (23:59, GMT+3, ora Chișinăului). Dosarul complet trebuie să conțină următoarele documente:

Cererile trebuie trimise la adresa grants@epd.eu. Cererile trebuie depuse în limbile engleză, română sau rusă.

5.3. Procedura de evaluare și de atribuire

5.3.1 Conformitatea administrativă

Toate cererile vor fi supuse unui control administrativ care va stabili dacă au fost furnizate informațiile solicitate prin formularul de cerere online. Cererile vor fi evaluate pe baza criteriilor administrative de conformitate descrise mai jos:

  • Pachetul de aplicare este complet, în conformitate cu secțiunea 5.2 de mai sus.
  • Organizația trebuie să fie un ONG înregistrat în Moldova și să prezinte un certificat de înregistrare.
  • Organizația trebuie să fie în măsură să semneze un acord de grant cu EPD.
  • Organizația nu este beneficiară a unui grant în cadrul proiectului INSPIRED Moldova.
  • Organizația nu trebuie să se afle în niciunul dintre criteriile de excludere descrise în formularul de cerere, secțiunea 7, cum ar fi conflict de interese, opinie de audit negativă din partea propriilor auditori ai organizației sau a auditorilor donatorilor săi, participare la o organizație criminală, corupție, fraudă, activități teroriste, spălare de bani sau finanțare a terorismului, munca copiilor și alte forme de sclavie modernă sau trafic de persoane, orice activitate ilegală, faliment sau proceduri de insolvență sau lichidare sau aranjamente similare, conduită profesională necorespunzătoare sau procese de achiziții neloiale și un nivel de îndatorare care ar putea pune în pericol fondurile de grant.

5.3.2 Evaluare tehnică

Comitetul de evaluare va evalua apoi cererile conforme din punct de vedere administrativ în funcție de criteriile enumerate mai jos:

Evaluation criteria

Max points

Relevența

20

Alinierea cu obiectivele cererii de propuneri

20

Conștientizarea de către cetățeni a participării societății civile

15

Durabilitate

10

Integrarea dimensiunii de gen și incluziune

5

Dezvoltarea dialogului și a parteneriatelor între mai multe părți interesate

5

Originalitate și inovare

5

Raportul cost-eficacitate

5

Implicarea părților interesate

5

Participanți preconizați/grupuri țintă atinse

5

Activități de sensibilizare

5

 

5.3.3 Evaluarea finală și decizia de atribuire

Pe baza acestei evaluări, solicitanții vor primi un răspuns oficial cu rezultatul evaluării cererii lor. 

În cazul în care este selectat pentru finanțare, este posibil ca solicitantul să fie nevoit să completeze o serie de documente suplimentare ca parte a procesului de diligență. Odată ce toate observațiile au fost abordate și au fost furnizate informații și documente suplimentare, se va semna un acord de grant între solicitant și EPD.

  • Informații contextuale

INSPIRED Moldova este un proiect finanțat de UE pentru perioada 2024-2027 care își propune să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru societatea civilă din Moldova prin abilitarea organizațiilor societății civile (OSC) de a se implica activ în discuțiile politice la toate nivelurile. Pornind de la impulsul generat de procesul de aderare la UE, proiectul facilitează procesele de dialog politic privind mediul favorabil pentru societatea civilă și planurile și programele relevante care decurg din negocierile de aderare. Recunoscând importanța prioritizării consolidării democrației în noua metodologie a UE privind primele criterii fundamentale de aderare, inițiativa va consolida capacitățile OSC de a acționa ca catalizatori ai democrației atât la nivel național și local, cât și în sfera digitală. 

Proiectul va sprijini eforturile de colaborare pentru a cultiva un mediu incluziv și participativ care să conducă la îmbunătățirea participării publice, inclusiv prin promovarea grupurilor subreprezentate și a femeilor din Moldova. Acest lucru se realizează prin împuternicirea societății civile moldovenești de a influența în mod activ politicile naționale și de a stimula integrarea țării în UE prin implicarea OSC în procesele de elaborare a politicilor la nivelnațional, local și digital. Prin sprijinul tehnic și financiar acordat OSC-urilor din Moldova, proiectul oferă instrumentele și resursele esențiale necesare pentru a-și amplifica vocea și a obține un impact durabil. De asemenea, acesta încurajează dialogul și colaborarea cu autoritățile publice, asigurându-se că societatea civilă devine un actor-cheie în promovarea democrației în Moldova.

Acest apel de propuneri de proiecte se referă la rezultatul 3, care urmărește să colecționeze, să disemineze și să aplice seturi de instrumente digitale pentru democrație, echipând OSC-urile cu resurse digitale esențiale și expertiză pentru a implica în mod eficient cetățenii și a participa la dialogul privind politicile publice.

European Partnership for Democracy (EPD) este o organizație non-profit care sprijină democrația la nivel mondial. Este o rețea care cuprinde organizații europene de sprijinire a democrației prezente în Africa, Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America Latină. EPD își desfășoară activitatea atât în interiorul, cât și în afara Europei, deoarece democrația este o aspirație universală, iar provocările și oportunitățile contemporane pentru democrație sunt de anvergură mondială. Mai multe informații despre EPD sunt disponibile pe www.epd.eu

Democracy Reporting International (DRI) este o organizație cu sediul la Berlin care sprijină modalitățile locale de promovare a democrației prin analize imparțiale și bune practici, aducând standarde internaționale. DRI se numără printre cele mai importante ONG-uri din lume care lucrează pe probleme de dezinformare și democrație digitală. Mai multe informații despre DRI sunt disponibile la https://democracy-reporting.org/

  • Aviz

Acest apel de propuneri de proiecte este posibil prin sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului INSPIRED Moldova, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul cererii de propuneri aparține Parteneriatului European pentru Democrație și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene.

 

Antet_Header.png



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola