ACTED lansează programul de granturi pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova



Programul de granturi

„Protecție comunitară pentru asigurarea unui mediu sigur pentru refugiați și pentru comunitățile gazdă din Moldova”

I. Introducere

Începând cu 24 februarie 2022, mii de persoane care locuiau în Ucraina au părăsit țara și au trecut granița cu Republica Moldova. La data de 12 septembrie 2022, în Republica Moldova era înregistrat un număr total de 90.745 de refugiați. Multe dintre nevoile refugiaților și ale comunităților gazdă au fost acoperite datorită sprijinului organizațiilor internaționale și naționale, precum și a proiectelor pe care acestea le-au implementat pe întreg teritoriul țării.

Pentru a promova integrarea și coeziunea socială între refugiați și comunitățile gazdă și pentru a asigura un mediu de protecție pentru ambele tabere, Agenția pentru Cooperare Tehnică și Dezvoltare (ACTED), finanțată de către ECHO, își propune să implementeze trei proiecte din Republica Moldova în unul sau mai multe dintre următoarele raioane: Ocnița, Anenii Noi, Hîncești, Ialoveni, Dondușeni și Edineț. Acestea au fost selectate în baza numărului mare de refugiați care locuiesc în prezent în aceste raioane, dar și a necesităților detectate de serviciile de protecție la nivel de comunitate. Tipul de activități va fi decis în colaborare atât cu aceste grupuri de populație din cadrul comunităților, cât și cu autoritățile locale, prin implicarea acestora pentru a analiza și evalua nevoile lor.

Pe parcursul lunii septembrie 2022, ACTED a realizat o serie de interviuri și focus-grupuri cu câteva comunități preselectate din Republica Moldova. Principalele rezultate ale acestor evaluări vor fi împărtășite cu organizațiile câștigătoare, pentru a fi utilizate ca îndrumare în vederea abordării nevoilor identificate ale comunităților vizate. Acest lucru face parte din abordarea comunitară a organizației (ACTED), care implică comunitățile în procesul de luare a deciziilor, pentru ca acțiunile acestora să fie relevante și adaptate la contextele în care ACTED și partenerii săi acționează.

II. Obiectivele cererii

Scopul acestui proiect este de a angaja una sau până la trei organizații care să contribuie la implementarea a trei activități comunitare, menite să încurajeze integrarea între comunitatea de refugiați și comunitățile gazdă.

Activitățile din cadrul Programului de granturi urmează a fi implementate în raioanele:  

  • Ocnița
  • Anenii Noi
  • Hîncești
  • Ialoveni
  • Dondușeni
  • Edinet

Fiecare grant necesită o propunere de proiect separată și fiecare organizație poate solicita unul, două sau toate cele trei granturi. Proiectul poate include una sau mai multe activități.

Vă rugăm să rețineți că se va acorda prioritate proiectelor propuse în următoarele locații:

  • Vălcineț (Ocnița)
  • Otaci (Ocnița)
  • Anenii Noi
  • Cărpineni (Hîncești)

Buget disponibil: Până la 29.400 EUR. Suma per grant este de până la 9.800 EUR.

Obiectivul principal: Consolidarea mediului de protecție atât pentru refugiați, cât și pentru comunitățile locale care trăiesc în Republica Moldova.

Obiective specifice: Activități comunitare pentru refugiați și comunitățile locale, care vor asigura includerea persoanelor de diferite categorii de vârstă, precum și minorități sociale, organizate în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023.

 Tipuri de activități eligibile:

Fiecare propunere de proiect se poate axa pe unul sau mai multe dintre următoarele rezultate în domeniul protecției:

  1.  Coeziunea socială, care vizează consolidarea integrării și a coeziunii sociale între refugiați și comunitățile gazdă, precum și alte subgrupuri ale societății, prin activități comunitare. Aceasta poate include, dar nu se limitează la următoarele exemple: evenimente sportive, cursuri de limbi străine, activități și cursuri de sensibilizare (integrare culturală și toleranță, durabilitate a mediului etc.), mediere culturală, ateliere de creativitate și artă, alte activități culturale (evenimente culinare, dans, teatru, excursii etc.).
  2. Protecția copilului, care are ca scop promovarea, protejarea și respectarea drepturilor copilului și crearea unui mediu sigur pentru copii (persoane cu vârsta sub 18 ani). Aceasta poate include, dar nu se limitează la următoarele exemple: spații prietenoase pentru copii, bibliotecă, amenajarea de locuri de joacă și implementarea de activități în cadrul acestora, activități destinate tinerilor, adolescenților, activități de prevenire a abuzului de alcool, droguri etc.
  3. Prevenirea și răspunsul la violența în baza de gen (GBV), care vizează furnizarea de servicii pentru femeile și persoanele aflate în pericol de a suferi violență de gen (violență domestică, violență sexuală etc.). Acest lucru poate include, dar nu se limitează la grupuri de discuții/mese rotunde pe tema violenței de gen și a altor amenințări asupra siguranței femeilor și fetelor, spații prietenoase pentru femei, formare profesională pentru femeile aflate în situații de risc etc.
  4. Activități care vizează nevoile specifice ale persoanelor vulnerabile, care includ, dar nu se limitează la minorități etnice, persoane cu handicap, persoane cu vulnerabilități socio-economice, persoane cu probleme grave de sănătate etc.

Lista finală a activităților din cadrul proiectelor care urmează să fie implementate va fi stabilită în coordonare cu echipa de program ACTED și cu candidatul selectat la începutul implementării. Grupurile țintă specifice pentru activități vor fi definite și confirmate înainte de semnarea acordului de sub-grant.

Activități neeligibile:

Următoarele tipuri de activități sunt neeligibile:

  1. acțiuni de susținere a partidelor politice sau a candidaților în alegeri;
  2. finanțarea retroactivă pentru proiecte deja în curs de implementare sau finalizate;
  3. proiecte în beneficiul exclusiv al unor persoane fizice sau al unor grupuri restrânse de persoane;
  4. activități care necesită o plată individuală pentru beneficiari;
  5. proiecte dăunătoare mediului.

Informații suplimentare:

Tipul de sprijin primit. Deși candidații selectați vor putea să aplice metodologia lor, li se va cere să respecte principiile umanitare de bază și specifice donatorilor în materie de buget, documentare, integrare a elementelor specifice domeniului de protecție și incluziune. ACTED va oferi candidaților supraveghere tehnică și suport. 

Tipuri de costuri. Tipurile de costuri eligibile pot include, dar nu se limitează la: costurile de personal și onorariile experților; costurile de deplasare și diurnele; costurile materialelor consumabile și ale echipamentelor; costurile de cazare; costurile contractelor de furnizare de servicii; costurile TVA. Costurile neeligibile includ datorii sau posibile obligații viitoare; taxe aferente datoriei; rambursări pentru potențiale pierderi; achiziții de terenuri sau clădiri; pierderi la schimb valutar.

Locație. Activitățile trebuie să fie implementate în Republica Moldova, în una dintre locațiile menționate mai sus. Locația geografică pentru fiecare grant va fi stabilită înainte de semnarea acordului (acordurilor) de grant.

Elemente de valoare adăugată. Integrarea următoarelor elemente în cadrul propunerii de proiect vor fi considerate ca drept elemente de valoare adăugată și vor spori relevanța cererii:

  1. Includerea celor mai vulnerabile grupuri (persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, persoane cu vulnerabilitate socio-economică, copii neînsoțiți etc.);
  2. Includerea minorităților sociale/etnice;
  3. Includerea tinerilor;
  4. Integrarea considerentelor de mediu în conținutul și desfășurarea activităților;
  5. Promovarea transparenței, a deschiderii către colaborare și parteneriat;
  6. Sustenabilitatea desfășurării activităților după încheierea proiectului, dacă este cazul.

Se va oferi prioritate organizațiilor care dispun de un spațiu deja existent pentru organizarea activităților din cadrul propunerii de proiect.

III. Alocări financiare și condițiile de acordare a grantului

Cele trei granturi pot fi acordate uneia sau mai multor organizații (până la trei). Fiecare organizație trebuie să depună o cerere separată pentru fiecare grant.

În urma procesului de selecție, se va semna un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu fiecare dintre organizațiile selectate.

IV. Criterii de eligibilitate

Următoarele organizații sunt eligibile:

  • Organizațiile care au fost înregistrate cel puțin 6 luni în urmă
  • Organizațiile care sunt înregistrate legal în Moldova ca organizații non-profit
  • Organizațiile care dețin un cont bancar în Republica Moldova
  • Organizațiile care nu sunt investigate pentru fraudă, corupție, abuz sexual, exploatare sexuală sau alte abateri
  • Organizațiile care au o administrare suficientă, inclusiv care dispun de politici și proceduri financiare adecvate pentru a gestiona granturi mici.

Organizațiile preselectate vor trece printr-un proces de verificare de către ACTED, care va implica o evaluare completă a procedurilor și standardelor lor interne.

V. Criterii de evaluare

Organizațiile vor fi selectate în baza unui sistem de punctaj calculat în funcție de îndeplinirea următoarele criterii:

  • Obiectivul proiectului și activitățile sale sunt explicate în mod exhaustiv și conțin o strategie operațională clară (7 puncte).
  • Descrierea proiectului este relevantă pentru unul dintre rezultatele în domeniul protecției menționate mai sus (coeziune socială, protecția copilului, prevenirea și răspunsul la violența de gen, activități care vizează nevoile specifice ale persoanelor cu vulnerabilități specifice) (5 puncte).
  • Proiectul răspunde la nevoile comunității din localitățile vizate și are o justificare relevantă a domeniului său de aplicare (7 puncte).
  • Proiectul vizează includerea și implicarea diferitelor grupuri și subgrupuri ale societății, inclusiv a celor mai vulnerabile persoane, prin activități relevante pentru acestea (5 puncte).
  • Proiectul se adresează atât refugiaților, cât și membrilor comunității locale (5 puncte).
  • Capacitatea proiectului de a ajunge la un număr semnificativ de beneficiari (3 puncte).
  • Istoricul organizației este explicat succint în cerere și este relevant pentru proiect (5 puncte).
  • Fezabilitatea în timpul sezonului de iarnă: având în vedere că implementarea acestor activități va avea loc în timpul sezoanelor de toamnă și de iarnă, activitățile de interior vor fi prioritizate. Activitățile în aer liber pot fi, de asemenea, acceptate dacă sunt bine justificate (5 puncte).
  • Fezabilitatea financiară: bugetul acoperă toate cheltuielile necesare în limita sumei maxime a grantului (5 puncte).
  • Cronograma: organizația are capacitatea de a începe activitățile cât mai curând posibil și de a acoperi perioada de activitate solicitată (3 puncte).
  • Organizația dispune de resurse umane necesare pentru organizarea activităților orientate spre protecție și asistență socială (5 puncte).
  • Este identificat un spațiu adecvat pentru desfășurarea activității (2 puncte)

VI. Procedura de aplicare

Candidații vor trebui să îndeplinească următoarele documente, care pot fi accesate făcând click pe acest link, și să le trimită către organizația ACTED.

Candidații pot trimite pachetul de documente prin poștă, la următoarea adresă: Strada Alexandru Pușkin 45, Chișinău 2005, Chișinău, Moldova.

Fie prin e-mail la următoarea adresă electronică: protection.moldova@acted.org

Cererile de finanțare vor fi acceptate fie în limba engleză, română sau rusă.

Următoarele documente trebuie să fie incluse în cerere:

  1. Fișa de informații a solicitantului (a se vedea anexa 1)
  2. Descrierea proiectului (a se vedea anexa 2)
  3. Cronograma (a se vedea anexa 3)
  4. Planul săptămânal (a se vedea anexa 4)
  5. Buget (a se vedea anexa 5)
  6. Planul de resurse umane (a se vedea anexa 6)
  7. CV-urile a doi membri ai personalului organizației
  8. Copie a certificatului de înregistrare ca organizație locală non-profit în Republica Moldova
  9. Dovada contului bancar din Republica Moldova

Cererile care nu conțin cel puțin unul dintre documentele menționate mai sus nu vor fi luate în considerare.

Pentru organizațiile care solicită mai mult de un grant: vă rugăm să trimiteți toate documentele solicitate în dosare separate, denumite în felul următor: Numele organizației_Grant 1, Numele organizației_Grant 2, Numele organizației_Grant 3.

Pentru orice întrebări legate de procesul de aplicare, contactați-ne: Ecaterina Luțișina +373 684 12 542 sau Irina Popovici + 373 683 57 646, sau scrieți-ne un e-mail la protection.moldova@acted.org.

Cererile se depun până la data de 24 octombrie 2022, ora 23:59, ora Moldovei.

Rezultatul final va fi comunicat tuturor solicitanților.

Mult succes!

Articol adaugat de: Ecaterina Lutisina