Confruntarea amenințărilor digitale: Chișinău, gazda Simpozionului Regional de Securitate Cibernetică



Confruntarea amenințărilor digitale: Chișinău, gazda Simpozionului Regional de Securitate Cibernetică

Securitatea cibernetică transcende granițele naționale, transformându-se într-o preocupare globală, odată cu avansul tehnologic care nu doar permite consolidarea sistemelor de apărare informațională, ci și generează o creștere alarmantă a riscurilor și amenințărilor cibernetice. În contextul socio-politic și economic actual, guvernele și instituțiile specializate la nivel mondial adoptă strategii eficiente pentru contracararea atacurilor cibernetice. Într-un efort comun de a aborda aceste provocări, pe 14 și 15 noiembrie, peste 35 de lideri din industrie și experți internaționali din peste 14 țări se vor reuni la Chișinău pentru Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică, precum Polonia, Estonia, România, Georgia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Acest eveniment reprezintă o platformă unică de schimb de experiență și idei între specialiștii din Moldova și cei internaționali, având scopul de a identifica cele mai eficiente strategii pentru consolidarea securității cibernetice la nivel național și regional. 

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat într-un mod remarcabil că atacurile cibernetice fac parte dintr-un conflict fizic și agresiune. De asemenea, dovedește că nu există nicio modalitate de a oferi securitate reală fără securitatea cibernetică. Simpozionul servește ca platformă pentru schimbul regional de cunoștințe și coordonarea eforturilor de consolidare a securității naționale în Moldova și nu numai.” - Hannes Astok, Director executiv și președinte al Consiliului de Administrație la Academia de Guvernare Electronică  

„Siguranța în mediul digital este esențială în viața noastră cotidiană. Înțelegerea și combaterea atacurilor cibernetice reprezintă cea mai eficientă metodă pentru a apăra infrastructurile și sistemele vitale de informații. Dacă sunteți interesați să descoperiți cele mai recente tendințe, potențialele amenințări viitoare și cele mai eficiente strategii de apărare, vă invităm să participați la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică.” - Epp Maaten, Liderul echipei Proiectului de Asistență Rapidă în Securitate Cibernetică din Moldova (UE), Academia de e-Guvernare, Estonia. 

Consolidarea și reziliența cibernetică, cum ne putem apăra de atacurile cibernetice din ce în ce mai frecvente și avansate, care sunt strategiile de colaborare internațională și care sunt cele mai bune practici de răspuns la provocările cibernetice sunt doar câteva dintre tematicile de pe agenda Simpozionului Regional de Securitate Cibernetică. 

„Securitatea cibernetică reprezintă un pilon fundamental în societatea noastră interconectată digital, iar responsabilitatea noastră este să ne adaptăm rapid la amenințările din ce în ce mai frecvente și avansate. Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică este o platformă care aduce împreună experți și lideri din întreaga lume, pentru a-și împărtăși cunoștințele din domeniu și pentru a dezvolta strategii eficiente de protecție cibernetică. Ne-am angajat să consolidăm reziliența cibernetică la nivel regional și suntem determinați să facilităm acest dialog crucial pentru siguranța națională, inclusiv prin reuniunea echipelor de CERT din mai multe țări pentru a face acest schimb de experiență a privind asistarea beneficiarilor în utilizarea sistemelor informaţionale, implementarea măsurilor proactive şi reactive în vederea reducerii riscurilor de incidente ale securităţii TI şi acordarea asistenţei în reacţionarea la incidente.” – Alexandru Corețchi, Director al I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Moldova. 

Participanții vor avea și oportunitatea de a participa la workshopuri, unde vor descoperi practicile de căutare proactivă a amenințărilor cibernetice care se ascund într-o rețea, cum este gestionat triajul incidentelor cibernetice de către centrele internaționale, ș.a. Printre ele, Institutul SANS – una dintre organizațiile care a creat cele mai importante programe internaționale de securitate cibernetică - va organiza atelierul „Noțiuni fundamentale ale „Blue Team”: operațiuni și analiză de securitate”. 

Atelierul va evidenția multiple aspecte practice, cu accent pe provocările de securitate aflate în continuu progres, concentrându-ne pe construirea abilităților și cunoștințelor care pot genera câștiguri rapide care să fie valorificate de orice analist pentru răspunsuri rapide în majoritatea incidentelor. Acțiunea se va încheia cu discuții despre prevenirea phishing-ului folosind domeniile propriilor organizații, în special cele guvernamentale și cu infrastructură critică. 

Doritorii de a participa la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică sunt invitați să completeze formularul de pe site-ul web oficial al evenimentului: https://rcs.md/ 

Partenerii evenimentului: Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Cybersecurity EAST, GFA Consulting Group, ACTION Global Communication, EU - Moldova: Stronger Together, Agenția de Guvernare Electronică și Departamentul de Stat al SUA. Partener digital: Amigo.