Școlarii refugiați din Ucraina vor putea obține acte de absolvire a studiilor în MoldovaȘcolarii refugiați din Ucraina vor putea obține acte de absolvire a studiilor în Moldova

Războiul din țara vecină a privat sute de mii de copii de accesul la educație, un drept care pune bazele viitorului lor. Desfășurând lecții online după programul din Ucraina și asistând la cele predate în instituțiile din Moldova, în ultimii doi ani, învățarea materiilor școlare a fost o sarcină deloc ușoară pentru ei. Începând cu acest an, copiii refugiați în țara noastră au dreptul să participe la lecții, să susțină examene și să obțină acte de absolvire a studiilor, la fel ca ceilalți elevi din Moldova. Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în grădinițe, gimnazii și licee au fost înmatriculați peste 2.000 de copii ucraineni.

Exercitându-și unul dintre drepturile fundamentale – cel la educație – jumătate dintre părinții ucraineni stabiliți în țara noastră au ales să-și înmatriculeze copiii la școlile și grădinițele din apropierea locului de trai, adică în Chișinău. După obținerea statutului de protecție temporară, printr-o simplă cerere, ei pot solicita înscrierea gratuită a copilului în sistemul educațional din țara noastră. Legea le oferă dreptul de a:

  • frecventa instituțiile de învățământ: copiii refugiaților pot fi încadrați în școli sau grădinițe și pot participa la lecțiile și activitățile școlare obișnuite,
  • beneficia de sprijin educațional, având acces la asistență psihopedagogică și consiliere, dar și la activități de asistență și reabilitare psiho-socială,
  • participa la activități extracurriculare, non-formale și evenimente cultural-educative, pentru a-și dezvolta pasiunile și interesele.

„În Republica Moldova dreptul la educație este un drept garantat de Constituție. Fie că vorbim despre copiii născuți în țara noastră sau despre copiii refugiați din Ucraina, toți acești tineri au dreptul de a merge în siguranță la școală, iar părinții lor ar trebui să participe la procesul educațional fără a fi supuși presiunilor sau solicitărilor de a plăti sume informale. Atunci când luptăm pentru drepturile noastre, nu trebuie să ne simțim jenați pentru că cerem respectarea acestora. Rușinea ar trebui să fie a celori care încalcă aceste drepturi. Adesea părinții se tem să reclame astfel de probleme, fiind îngrijorați pentru potențialele consecințe asupra copiilor lor. Însă tăcerea noastră doar permite corupției să prospere”, consideră Ala Revenco, cofondatoare a organizației „Părinți Solidari”.

Fenomenele de corupție, cum ar fi taxele informale, plățile pentru examene și cadourile, sunt răspândite mai ales în orașele mari din țară, iar experții recomandă semnalarea actelor de corupție către instituțiile abilitate. 

Cum poate fi reclamat un act de corupție în domeniul educației? Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova are puterea de a investiga și de a lua măsuri legale împotriva celor implicați în acte de corupție. Puteți apela Linia Națională Anticorupție a CNA: 080055555 sau/și depune o plângere direct la CNA.

A fi refugiat nu este o alegere, a fi corupt – da. Copilul tău are dreptul la educație #fărămită! 

Despre campanie

„Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!” este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Proiectul este finanțat de către Guvernul Germaniei, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție.