De la concepte la produse IT, Moldova se dezvoltă într-o nouă direcție. Explorează soluțiile inovative tehnologice la cel mai mare hackathon internațional din MoldovaDe la concepte la produse IT, Moldova se dezvoltă într-o nouă direcție. Explorează soluțiile inovative tehnologice la cel mai mare hackathon internațional din Moldova

Republica Moldova este în plină ascensiune tehnologică, concentrându-se tot mai mult pe dezvoltarea de produse IT și a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), progresul căruia a depășit cu mult evoluția tuturor celorlalte industrii, înregistrând o creștere de 45%.
Țara noastră abordează inovația cu determinare și se pregătește să găzduiască un eveniment care va explora și valorifica potențialul comunității tech - DeepTech GigaHack. 

În zilele de 9 și 10 septembrie, peste 200 de participanți din Moldova și din alte state își dau întâlnire la Digital Park, Chișinău, pentru a găsi soluții tehnologice pentru provocările cotidiene. Pe agenda evenimentului sunt incluse: concursuri, workshopuri, sesiuni de consultare cu mentorii, colaborarea cu trackerii și echipele, precum și activități recreaționale.
Participanții vor trebui să aleagă una dintre provocările concursului, pentru care vor genera concepte și soluții inovative din domeniile Big Data, EnergyTech, FinTech, BioTech, GovTech, HealthTech, sau  „Open Challenge”.

În competiție s-au înscris deja participanți din România, Franța, Estonia și Letonia, care se vor alătura moldovenilor pentru a dezvolta noi concepte tehnologice. Astfel, DeepTech GigaHack pune bazele unei platforme de colaborări pe termen lung cu aceste țări, pentru dezvoltarea unui ecosistem tehnologic avansat, inteligent și durabil. 

Să cunoaștem agenda evenimentului!

Ziua 1 - formarea echipelor, analiza ideilor și… „spor la treabă”!

Start DeepTech GigaHack!  Evenimentul va fi deschis de invitații speciali ai hackatonului  - experți internaționali, autorități și specialiști din industria tech. Participanții vor cunoaște provocările din concurs, își vor forma echipa pentru proiectele în care își doresc să se implice și vor începe procesul propriu-zis de generare a ideilor și soluțiilor. Pe parcursul celor 36 de ore, echipele vor putea programa mai multe sesiuni de consultare cu mentorii, pentru identificarea celor mai fiabile soluții la problemele abordate. 

Tot în prima zi a evenimentului, vor fi desfășurate și workshopuri interactive, dedicate ultimelor actualizari din domeniul noilor tehnologii: 

  • „Importance of Data in Deeptech”, susținut de autorii primei cărți despre Data Science și Machine Learning din Republica Moldova.
  • „Discovering the French Tech Ecosystem”, unde vor fi explorate tehnologiile avansate și modul în care se dezvoltă acestea în ecosistemul francez.
  • „Beyond the Tech: How to turn your technology into an actual product”, cu Alex Felman, care vine din Letonia pentru a împărtăși din experiența sa din domeniul antreprenoriatului și tehnologiilor. 

Ziua 2 - colaborare, testarea proiectelor și desemnarea câștigătorilor

Cea de-a doua zi a competiției se va concentra pe dezvoltarea conceptelor și materializarea lor în soluții tehnologice reale. Echipele vor colabora pentru a crea soluții inovatoare, sub îndrumarea unor mentori din industria IT și a trackerilor. Trackerii vor fi cei care vor simplifica interacțiunea participanților cu mentorii și organizatorii evenimentului. Aceștia vor fi însoțitorii de încredere a echipelor pe parcursul întregului hackathon și vor răspunde la orice întrebări logistice, organizaționale, dar și la alte detalii de care vor avea nevoie participanții. 

La sfârșitul celor 36 de ore, proiectele finale vor fi încărcate pe o platformă specializată (Devpost), iar juriul va evalua inovația, fezabilitatea și impactul fiecărei soluții în mod separat, și va decide care sunt echipele câștigătoare, în baza unor criterii prestabilite. 
Cea de-a doua zi va culmina cu nominalizarea câștigătorilor și decernarea premiilor. 
Participanții vor concura pentru 8 premii în valoare de 270.000 MDL.

DeepTech GigaHack oferă o experiență completă, care echilibrează efortul și relaxarea, pentru a permite valorificarea la maximum a potențialului celor înregistrați în competiție. Pentru a-și menține energia și creativitatea la cote maxime, participanții vor putea alege dintr-o paletă variată de activități de relaxare. În timpul pauzelor, aceștia vor putea merge la sesiuni de yoga revigorante, iar pasionații de gaming vor  putea explora zona special amenajată pentru jocuri pe Playstation. 

Pentru a afla mai multe detalii despre competiție, provocări, premii, mentori și înregistrare, doritorii sunt invitați să acceseze website-ul oficial: https://gigahack.md/

Despre DeepTech GigaHack

DeepTech GigaHack este cel mai mare hackathon organizat în Republica Moldova, care va oferi o platformă efectivă pentru generarea, experimentarea și proliferarea ideilor și soluțiilor inovatoare în domeniul tehnologiilor. Evenimentul este o premieră pentru țara noastră și oferă o oportunitate excelentă de a încuraja tinerii să genereze idei noi și inovații care să îmbunătățească calitatea vieții și să promoveze dezvoltarea economică a țării. 

DeepTech GigaHack este organizat de Technovator și Digital Park. Evenimentul se desfășoară  sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKAid și WNISEF, și are drept parteneri proiectul UNIDO GCIP Moldova, Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Cybersecurity Rapid Assistance, IT Bricks, MegaWatt, Verdion, AC Tech, CoRLabtech, Medpark, Big Data Federation, Efes Moldova, Simpals, StarNet, Wisecube, La French Tech, Rift Sequence, OM, Smart Coffee, Gusto Italiano și mulți alți contribuitori și co-organizatori.