Forum de parteneriat „Granițe comune, beneficii comune” pentru Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova, Chișinău, 23 mai 2023



 

cover Forum de parteneriat RO MD

Oficiul Antenă al Secretariatului Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, găzduit de I.P „Oficiul pentru Gestionarea Programelor de Asistență Externă” vă invită la Forumul de parteneriat „Granițe comune, beneficii comune”.

Evenimentul va avea loc la 23 mai 2023, în orașul Chișinău, în format fizic. Locația și agenda forumului vor fi comunicate participanților înainte de eveniment.

Forumul de parteneriat adresat potențialilor beneficiari din Republica Moldova și România, are scopul de a facilita cooperarea în cadrul proiectelor care urmează a primi finanțare prin Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027Evenimentul își propune să sprijine solicitanții din ambele state în stabilirea de parteneriate eligibile pentru propunerile de proiecte și să ofere participanților posibilitatea de a identifica parteneri potriviți pentru a discuta despre dezvoltarea ideilor de proiecte, dar și pentru a afla informații importante despre noul Program. Evenimentul este dedicat autorităților publice (centrale și locale), organizațiilor neguvernamentale, instituții de învățământ, organizații de cercetare, instituții culturale, alte organizații relevante etc., atât din Republica Moldova, cât și din România (județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați), interesate de parteneriat transfrontalier. Participanții vor avea oportunitatea de a se informa despre noul Program, de a stabili relații cu colegi din toată Moldova și România, a discuta cu alți participanți, de a găsi noi parteneri și a împărtăși bune practici ale proiectelor actuale.

Aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021 -2027 are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă confinanțarea statelor participante. Proiectele finanțate vor aduce beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei, în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii, luând în considerare următoarele priorități: Comunități verzi, Dezvoltare socială transfrontalieră și Cooperare transfrontalieră.

Pentru a participa la Forum, vă rugăm să completați formularul de înregistrare. Data limită de înregistrare este 19 mai 2023.

Contacte

Oficiul Antenă al Secretariatului Tehnic Comun

Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă

Strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 57/1, Chișinău, Republica Moldova

Tel.: +373 767 78347, +373 22 233 045, web: www.ro-md.net, e-mail: romd.helpdesk@ogpae.gov.md

Facebook: ENI CBC Romania- Republic of Moldova 2014-2020 și @Programe transnaționale și transfrontaliere Moldova 

….

În cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 sunt implementate 84 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova, cât și a României. Mulțumită suportului oferit, peste 200 de beneficiari de granturi, de pe ambele maluri ale Prutului, beneficiază de investiții în infrastructură medicală, în infrastructura de educație și cea de transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei aflate la granița cu Republica Moldova. Cu suportul Programului, au fost achiziționate echipamente pentru școlile și spitalele din zona de graniță și au fost realizate instruiri comune pentru cadrele didactice și pentru personalul sanitar din aria programului. Investiții importante au fost făcute cu ajutorul acestor proiecte de cooperare în dotarea și pregătirea inspectoratelor județene pentru situații de urgență și a partenerilor din Republica Moldova, în vederea unei mai bune reacții a populației în cazul unor situații de urgență.