Inspecția muncii se modernizează: camere video corporale, instruiri peste hotare și joburi ofertante pentru inspectori



Inspecția muncii se modernizează: camere video corporale, instruiri peste hotare și joburi ofertante pentru inspectori

Fiecare a patra persoană angajată în țara noastră activează ilegal, adică nu are contract de muncă, primește salariul în plic și nu beneficiază de sistemul de asigurări sociale și medicale. Munca nedeclarată cauzează pierderi neîncasate și la bugetul public – aproximativ 15 miliarde de lei, anual, potrivit estimărilor oficiale. 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale și-a consolidat eforturile pentru elaborarea unor politici de susținere a angajatorilor și angajaților, iar una dintre priorități este modernizarea și reorganizarea Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). În acest scop, instituția a anunțat o amplă campanie de recrutare a inspectorilor de muncă, în care tinerii sunt îndemnați să-și activeze „superputerile” și să contribuie la schimbarea lucrurilor în bine. 

Dan PERCIUN, deputat în Parlamentul RM, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie: „Vrem să veniți alături de noi ca să rezolvăm poate una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Vorbim despre munca nedeclarată. Avem un număr enorm de oameni care lucrează la negru, iar volumul plăților în plic echivalează practic cu tot bugetul de asigurări sociale. Inspectoratul Fiscal și Inspectoratul Muncii sunt instituțiile în responsabilitatea cărora este să asigure respectarea drepturilor salariaților: oamenii achită taxe, iar ulterior beneficiază de o indemnizație sau o pensie decentă. Este un lucru important, nobil, esențial pentru funcționarea unei societăți. Sper să găsim oameni entuziaști, care vor pune umărul la un segment important, care vor dori să aibă o experiență profesională deosebită și să ne ajute să avem o societate mai corectă. Avem un angajament enorm pe acest subiect, atât în Parlament, Guvern, cât și la Inspectorat. Căutăm acele raze de lumină, cărora le pasă de țara în care trăiesc. Iar noi avem toată disponibilitatea de a vă ajuta.”

Odată cu implementarea reformei au fost introduse mai multe mecanisme, astfel încât inspectorii să poată verifica și monitoriza companiile mai ușor, dar și să aplice sancțiuni celor care practică economia informală. Reformarea ISM este centrată pe trei direcții majore:

  • adaptarea cadrului legal și a regulamentelor, care să permită inspectorilor mai multe acțiuni de identificare a muncii ilegale și aplicarea sancțiunilor, printre care și vizite inopinate la companii;
  • modernizarea dotărilor tehnice, programe și softuri mai performante, printre care și dotarea inspectorilor cu camere video corporale și echipamente pentru înregistrarea conversațiilor;
  • dezvoltarea abilităților angajaților instituției prin instruiri despre metode noi de inspecție și tehnici de raportare, dar și prin formarea lor peste hotarele țării. 

Alexei BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Am creat pârghii mai puternice pentru a lupta cu munca ilegală. Din 1 martie 2023, inspectorii au dreptul să efectueze vizite inopinate, iar începând cu 1 iulie vor avea posibilitatea să aplice sancțiuni fără a se adresa instanțelor de judecată. De asemenea, ne propunem să digitalizăm întreg procesul de inspecție, dar și să angajăm specialiști care vor aduce un suflu nou instituției. Avem nevoie de oameni care să se implice – integri, responsabili și cu spirit civic. Iată de ce, vă invităm să deveniți inspectori de muncă. Împreună putem contribui la protejarea drepturilor și siguranței angajaților, la combaterea muncii ilegale și a economiei gri, dar și la accelerarea dezvoltării țării”

inspector.md - pentru cei care caută superjoburi!

Inspectoratul de Stat al Muncii recrutează 25 de viitori inspectori de muncă, care pot activa la Chișinău sau Bălți. Sunt invitați să obțină unul din posturile vacante cei cu studii superioare în management, drept, economie, contabilitate, administrație publică sau alte domenii similare, chiar dacă nu au experiență de muncă în domeniu.

Corina AJDER, secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: „Avem misiunea de a combate munca ilegală în Moldova, iar contribuția inspectorilor de muncă contează! Suntem siguri că împreună cu oameni integri, onești și cu spirit civic, putem schimba spre bine viețile a mii de angajați și angajatori din toată țara. Apreciem oamenii implicați, motiv pentru care experiența de muncă nu este principalul criteriu de selecție. Noi vom contribui la formarea lor profesională prin instruirea lor peste hotare, în țările Uniunii Europene, și le vom oferi un mediu propice dezvoltării abilităților. Să acumulezi experiență într-o instituție guvernamentală este un avantaj extrem de valoros pentru cariera oricărui tânăr la început de cale, pentru că toți au oportunitatea de a avansa. Mai mult, noi ne-am propus ca în baza performanțelor, să oferim salarii competitive și majorări periodice”

Inspectorii de muncă se asigură că angajații dețin contracte de muncă și sunt plătiți legal, verifică documentele companiilor, oferă recomandări pentru sănătatea și securitate în muncă, cercetează accidentele de muncă, ghidează angajatorii să treacă „pe alb”. Cei care își doresc să devină inspectori pot să afle mai multe detalii și să candideze pe www.inspector.md.

Campania este desfășurată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii și cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii.