Start înregistrare la Forumul Mass-Media 2022!



7652cn9zkvConsiliul de Presă anunță înregistrarea participanților la Forumul Mass-Media 2022 care va avea loc pe 22 și 23 noiembrie la Chișinău. Înregistrarea are loc pe platforma online Mediaforum.md și va continua până pe 14 noiembrie 2022. Forumul Mass-Media din Republica Moldova este convocat anual a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-mediei.

La Forumul Mass-Media 2022 sunt invitați să se înregistreze jurnaliști, editori, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, agențiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice.

Înregistrarea prealabilă obligatorie are loc pe pagina web oficială a Forumului (link direct: https://mediaforum.md/event/2022) și va fi deschisă până pe 14 noiembrie 2022 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și vor fi actualizate agenda Forumului Mass-Media, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului Mass-Media 2022 trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi a Forumului. În rezultatul înregistrării online, vor fi selectați circa 150 de participanți, lista va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Freedom House. Jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare vor participa la dezbaterile despre situația mass-mediei din Republica Moldova, jurnalismul pe timp de război, accesul la informația de interes public. În prima zi a Forumului, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică pentru ultimii doi ani.

Hărțuirea jurnaliștilor în mediul online, fenomenul „copy paste”, evitarea și gestionarea conflictelor de interese, moderarea comentariilor care incită la ură, cum facem față epuizării profesionale – acestea sunt câteva din temele atelierelor care vor avea loc în cele două zile ale Forumului, cu experți din Germania, SUA, Marea Britanie, Polonia, România, Ucraina. În ziua a doua se vor desfășura și activități tematice de networking pentru schimb de experiență și idei între colaboratorii media.

Forumul Mass-Media va găzdui și două evenimente speciale: primul dedicat jurnalismului de impact și anchetelor jurnalistice, cu lansarea „Cărții Negre a risipei banilor publici 2022” și anunțarea rezultatelor concursului „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”, iar la cel de-al doilea vor fi premiați câștigătorii primei ediții a concursului „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”.

Limba de lucru a Forumului va fi limba română, cu traducerea simultană în/din limbile rusă și engleză a sesiunii de deschidere și a unor ateliere cu experți străini.

În rezultatul dezbaterilor  și a atelierelor tematice, va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Forumului Mass-Media 2022 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul generos al Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Britanice la Chișinău (prin proiectul „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova/MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova, Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent), Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est și DW Akademie (Germania).

Pentru informații suplimentare: tel.: (022) 210602

(persoană de contact – Tatiana Ranga, Coordonatoare comunicare)