Moldova Business Week 2022: Forța de muncă înalt calificată și expertiza profesională - pilonii de bază pentru durabilitatea afacerilor și atragere investițiilor



Au mai rămas zile numărate până la cel mai important forum economic de promovare a țării noastre  - Moldova Business Week 2022. Cu genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, pe 15 și 16 septembrie, la Chișinău, își dau întâlnire pe aceeași platformă oficiali europeni și guvernamentali,  lideri vizionari, investitori, precum și reprezentanți ai comunității de afaceri locale. Evenimentul, de o importanță majoră odată cu obținerea statutului de țară candidată UE, vine să reconfirme capacitatea Moldovei de a deveni o soluție pentru lanțurile de aprovizionare, în contextul geopolitic.  Agenda evenimentului a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă de către directorul general al Agenției de Investiții. Numit recent la șefia instituției, Marin Ciobanu are studii de  masterat, doctorat și postdoctorat în economie, business, inginerie și management în Moldova și Germania, iar în ultimii zece ani a activat în calitate de administrator al Zonei Economice Libere din Bălți.

Marin Ciobanu, director general, AI: „Îmi doresc ca experiența profesională pe care am acumulat-o, să aibă un aport în amplificarea eforturilor țării și pentru dezvoltarea climatului de afacere și atragerea investițiilor. Am convingerea că Republica Moldova are un potențial imens, pe care trebuie să-l valorificăm în interesul și beneficiul cetățenilor din întreaga țară. În următorii ani, inclusiv pe platforma Agenției de Investiții,  ne dorim să întreprindem noi acțiuni pentru dezvoltarea capitalului uman și a potențialului de cercetare al țării noastre. Așa cum forța de muncă înalt calificată, dar și expertiza profesională sunt unii dintre pilonii de bază pentru durabilitatea afacerilor și atragere investitorilor, intenționăm să lansăm discuțiile pentru crearea unui centru de excelență în educație și cercetare în acest sens.”

În cadrul forumului MBW 2022, vor fi oferite noi perspective a modului în care țara noastră poate depăși așteptările investitorilor prin promovarea unor politici personalizate menite să sprijine investitorii. Timp de două zile, vor avea loc mai multe sesiuni de prezentare a climatului de afaceri din țară împreună cu reprezentanții ministerelor, instituțiilor guvernamentale, platformelor investiționale și asociațiilor sectoriale, precum și sesiuni de pitching ale companiilor moldovenești din sectoarele: IT, agrifood, BPO, fashion, electronic, creativ, deeptech și startup-uri. Totodată în cadrul evenimentului vor fi identificate strategiile potrivite pentru a crește vizibilitatea și potențialul țării, astfel încât să devină o destinație atractivă și stabilă pentru investitori.

Moldova – destinație propice pentru investitori

În clasamentele internaționale în domeniu, țara noastră ocupă poziții avantajoase, datorită numeroaselor acorduri internaționale de liber schimb, sistemului fiscal favorabil, ghișeului unic, costurilor operaționale eficiente, platformelor de investiții etc. Țara noastră dispune de - 7 Zone Economice Libere, 8 parcuri industriale, 16 Platforme industriale multifuncționale și acționează ca o punte între Est și Vest, oferind acces la o piață de peste 1 miliard de potențiali clienți.

Igor Ștefăneț, șef al Direcției de atragere și protejare a investițiilor, Invest Moldova: „În 2021, companii din 19 țări și-au arătat interesul de a investi în mai multe sectoare ale economiei, cel mai mare investitor fiind din Belgia, valorea investiției căruia se ridică la 2 milioane de euro. Peste 83% din volumul investițiilor vine din Uniunea Europeană, tendință care s-a menținut în ultimii patru ani. În ultimii doi ani, Agenția de Investiții s-a axat pe implementarea mai multor acțiuni de promovare a țării, oferind asistență directă grupurilor de investitori străini. De asemenea, au fost înlăturate în regim de urgență obstacolele birocratice, iar semnarea mai multor acorduri cu partenerii internaționali a asigurat noi rute de transport comerciale sigure și o colaborare transfrontalieră de succes. ”

Exporturile Moldovei pe linie ascendentă

Și exporturile Republicii Moldova au cunoscut o creștere spectaculoasă, în primele luni ale anului curent. Influențate de contextul internațional, exporturile moldovenești au ajuns la 1459,1 de  milioane de dolari, față de 902,9 de milioane de dolari a aceeași perioadă a anului 2021. După doi ani de criză, în perioada ianuarie-martie a fost atestată o creștere de 555,5 milioane de  dolari, sau +53,4%.

Topul țărilor în care Republica Moldova a avut cea mai mare creștere a exporturilor în primul trimestru din 2022: România, Italia, Turcia, Bulgaria, Elveția. Mai multe detalii despre acțiunile de atragere a investițiilor și promovare exporturilor țării sunt disponibile pe acest link: https://invest.gov.md/

Moldova Business Week 2022 este principalul eveniment organizat în sprijinul promovării climatului investițional al țării noastre. Acesta se va desfășura în perioada 15-16 septembrie 2022, în format hibrid, cu transmisiune LIVE și va putea fi accesat din orice colț al lumii. Evenimentul în format hibrid, cu genericul „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, va avea loc la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari nr. 16, Chișinău), începând cu ora 11:00.

Pentru înregistrări puteți accesa pagina mbw.md