Tinerii din Moldova vor fi ajutați să obțină o calificare recunoscută și un loc de muncă acasă



Rata de ocupare a tinerilor este de circa 30% în Republica Moldova, iar pentru a obține un loc de muncă după finalizarea studiilor, tinerii au nevoie în medie de 3 ani. În acest context, este organizată conferința națională „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”. Evenimentul se va desfășura timp de două zile și va aborda provocările pieței muncii și perspectivele tinerilor de a-și găsi un job imediat după încheierea studiilor. Evenimentul va avea loc în perioada 30 iunie – 1 iulie 2022 la „Radisson Blu Leogrand Hotel” din Chișinău și va cuprinde o serie de activități, ateliere, dar și un târg al locurilor de muncă.

Scopul conferinței este de a identifica oportunități de formare, dar și perspective de angajare în funcție de nevoile pieței muncii pentru a îmbunătăți competențele tinerilor și a le spori șansele de angajare. Mai ales că durata de integrare a tinerilor la primul loc de muncă stabil este în jur de 3 luni pentru cei cu studii universitare, de trei ori mai lungă pentru tinerii cu studii secundare și practic de opt ori pentru cei cu studii primare.

Astfel, în cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte de prevenire a migrației, măsuri de suport dedicate tinerilor astfel încât să obțină un loc de muncă acasă, orientarea formării profesionale spre necesitățile pieții muncii și asigurarea domeniilor prioritare ale economiei naționale cu specialiști înalt calificați.

În prima zi a evenimentului, participanții vor fi familiarizați cu provocările și perspectivele tinerilor privind sistemul educațional la nivel național, regional și sectorial, inițiativa germano-sârbă pentru creștere durabilă și ocupare a forței de muncă, avantajele învățământului dual în Republica Moldova, dar și o serie de ateliere paralele referitoare la serviciile publice locale de infrastructură și mentenanță tehnică, dar și a clădirilor ecologice și a eficienței energetice în construcții.

În cea de-a doua zi vor fi discutate concluziile enunțate și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pe termen scurt, mediu și lung și va fi organizat un târg al locurilor de muncă. Platforma va reuni companii cu o gamă diversă de oferte de angajare și instituții de învățământ profesional tehnic cu oportunități educaționale avantajoase.

Evenimentul va găzdui peste 100 de participanți, reprezentanți ai Guvernului și ai administrației publice locale, ai mediului academic, ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic, ai asociațiilor de business, conducători și reprezentanți ai companiilor, ai mediul asociativ, investitori, reprezentanți ai ambasadelor și donatorilor.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).