CPR selectează două ONG-uri locale pentru mentorat în acces la informație și participare publică



CPR selectează două ONG-uri locale pentru mentorat în acces la informație și participare publică

Centrul de Politici și Reforme (CPR) anunţă concurs pentru selectarea a două organizații neguvernamentale (ONG) locale care vor fi mentorate și susținute să monitorizeze activitatea autorităților publice locale (APL) privind implementarea noii legi a accesului la informație de interes public.

Despre CPR

CPR este o organizație non-profit care promovează accesul la informație și participarea publică; apără drepturile omului, în special cel la întrunire și exprimare; și promovează o societate cu grijă față de mediul înconjurător. 

Viziunea noastră: o societate fără corupție, cu o guvernare democratică, transparentă și cetățeni/e implicați/te.

Ce este „Instigare la Democrație: Instituții transparente și digitale”?

Din 2022, CPR instruiește funcționari/e publici/e în domeniile accesului la informație, participării publice și datelor deschise; și evaluează responsabilitatea instituțiilor publice privind asigurarea acestor drepturi.

În acest an, extindem numărul primăriilor monitorizate prin mentorarea organizațiilor locale, care să preia metodologia CPR pentru analizarea activității APL-urilor din localitatea lor. Fiecare organizație va avea câte un/o mentor/ă desemnat/ă, care îi va instrui online și în persoană, îi va ajuta să elaboreze un plan de acțiuni și să stabilească parteneriate cu autoritățile publice. Până la finele programului, fiecare ONG va întocmi un raport de monitorizare pentru perioada septembrie - noiembrie, care va include principalele tendințe și recomandări.

Eligibilitate

Concursul este deschis tuturor ONG-urilor locale care îndeplinesc următoarele criterii:

  • activează într-o localitate cu o populație de cel puțin 5.000 de locuitori;
  • organizația și membrii acesteia nu sunt angajați politic.

Criterii de evaluare

Dosarele vor fi evaluate în baza următoarelor criterii:

  • motivația argumentată în dosar;
  • experiența în domeniul accesului la informație sau participării publice;
  • experiența de lucru în comunitate;
  • experiența în domeniul gestionării proiectelor va constitui un avantaj.

Structura dosarului

Dosarele trebuie să includă următoarele documente:

  • Certificat de înregistrare a instituției;
  • O scrisoare de motivare pentru participarea la programul „Instigare la Democrație: Instituții transparente și digitale” (până la 400 de cuvinte);
  • Descriere a problemelor privind accesul la informație, transparență și participare publică în localitate (până la 400 de cuvinte);
  • Lista proiectelor care au fost implementate până acum: instituția finanțatoare, bugetul și obiectivele;
  • CV-urile a două persoane cheie din organizație.

Documentele trebuie transmise pe email-ul cprmoldova@gmail.com, cu subiectul „CPR// Concurs de selectare a ONG-urilor locale”, până la data de 07.07.24. Doar dosarele complete vor fi evaluate.

Concursul este organizat de CPR Moldova în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la informație și promovarea transparenței instituționale”, cu susținerea National Endowment for Democracy (NED) și a Suediei.

Dacă aveți întrebări sau neclarități, nu ezitați să ne sunați la numărul de telefon 079254698 sau să ne scrieți un mesaj pe adresa de e-mail: cprmoldova@gmail.com.