Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”



Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova lansează concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2022”.

Concursul este la a cincea ediție, cele mai bune anchete reportericești fiind premiate și în 201820192020 și în 2021. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi.

La concurs pot depune dosare jurnaliști sau grupuri de jurnaliști care au realizat și publicat investigații jurnalistice bine documentate, conforme standardelor profesionale în domeniu.

Categorii

Concursul se va desfășura în două categorii:

  • Investigația anului 2022 în mass-media națională;
  • Investigația anului 2022 în mass-media locală/regională.

Condițiile de participare:

  • la concurs pot fi prezentate investigații jurnalistice bine documentate, în limbile română sau rusă, realizate de jurnaliști sau grupuri de jurnaliști din Republica Moldova de sine stătător sau în parteneriat cu colegi din alte țări, care vizează acte/scheme de corupție, delapidarea fondurilor publice, conflicte de interese, trafic de influență sau alte fărădelegi, și care au fost publicate pe orice tip de platformă mediatică (ziar, site, TV, radio, blog) în perioada 21 octombrie 2021 – 31 octombrie 2022;
  • fiecare autor sau grup de autori va prezenta la concurs o singură investigație.

Evaluare

Dosarele vor fi evaluate de un juriu, format din trei experți în jurnalism, investigații jurnalistice, anticorupție, conform următoarelor criterii:

  • corespunderea standardelor jurnalismului de investigație;
  • complexitatea subiectului/temei investigate și a efortului depus de autor/autori;
  • documentarea și argumentarea afirmațiilor;
  • impactul investigației asupra problemei pe care o abordează;
  • coerența și claritatea expunerii faptelor;
  • respectarea normelor deontologice.

Premierea

Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2022 care va avea loc în noiembrie 2022.

În calitate de premii, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova va oferi burse pentru realizarea de către câștigători în anul 2023 a câte o investigație jurnalistică ce are ca subiect corupția/delapidarea banilor publici, inclusiv a alocațiilor financiare din asistența europeană pentru Republica Moldova:

  • fiecare câștigător al concursului din 2022 va putea aplica pentru o bursă în 2023 în valoare de 500 până la 1000 Euro per investigație. Notă: câștigătorii vor beneficia de burse după ce vor prezenta conceptul investigației și o vor realiza în anul 2023 în baza conceptului aprobat, cu respectarea celor mai înalte standarde ale jurnalismului de investigație.
  • pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor câștigătoare, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate va oferi următoarele recompense: pentru investigațiile care vor ocupa locul întâi - câte 500 Euro; pentru investigațiile care vor ocupa locul doi - câte 350 Euro; pentru investigațiile care vor ocupa locul trei - câte 200 Euro.

Depunerea dosarelor

Dosarele depuse la concurs vor include în mod obligatoriu:

  • investigația propusă pentru concurs (inclusiv: a) textul în format word și b) linkul activ la investigația publicată, copia ziarului sau înregistrarea video/audio în format accesibil)
  • o notă informativă scurtă (cel mult 600 de cuvinte), în care autorul/autorii vor relata despre impactul investigației după publicare;
  • CV-ul actualizat al autorului/autorilor.

Notă: dosarele incomplete sau cele care nu corespund condițiilor de participare nu vor fi acceptate.

Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică api@api.md cu mențiunea Investigațiile jurnalistice 2022 până la data de 1 noiembrie 2022.

Telefon pentru relații: 022/220996