Fundația Terre des hommes Moldova caută consultant/ă pentru dezvoltarea unui program de educația parentală, în cadrul proiectului „PACT în justiție: copii și tineri protejați ”



TERMENI DE REFERINȚĂ

 

Consultant pentru dezvoltarea instrumentelor și programelor de educație parentală de prevenire a intrării copiilor în conflict cu legea. 

 

Titlul proiectului:

PACT în justiție: copii și tineri protejați

Donator

Fundația MEDICOR

Țară:

Republica Moldova

Tip de contract:

Livrarea serviciilor specializate

Durata proiectului:

Mai 2024 – octombrie 2026

 

CONTEXTUL ORGANIZĂRII

Lucrând în Moldova din 2004, Fundația „Terre des hommes Moldova” (Tdh Moldova) se dedică asigurării respectării drepturilor fundamentale ale copiilor și contribuie la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului din Republica Moldova. Prin proiectele sale, Tdh Moldova urmărește prevenirea și răspunsul durabil la violența, neglijarea și exploatarea împotriva copiilor la nivel comunitar, raional și național. Tdh Moldova operează geografic în toată țara. În prezent, activitatea Tdh în Moldova este construită pe trei axe complementare – sistemul de protecție a copilului, copii afectați de migrație și justiția prietenoasă copilului, urmărind să dezvolte sinergii între acestea, precum și cu alte domenii tematice cheie ale Fundației Terre des hommes.

CONTEXTUL PROIECTULUI

Accesul la protecție și justiție este un drept al fiecărui copil, atât în țara în care se află, cât și în țara în care a migrat sau s-a refugiat singur ori împreună cu familia / reprezentantul legal. Dacă nu sunt sprijiniți în mod adecvat, atât copiii, cât și familiile lor, riscă să aibă oportunități limitate de a interacționa unii cu alții și să creeze tensiuni sociale și conflicte în cadrul comunităților. În plus, copiii și tinerii care sunt expuși riscului de a comite infracțiuni sau se află în conflict cu legea au acces mai redus la servicii specializate de intervenție și pot fi supuși riscului de a comite infracțiuni noi.

Sistemul de protecție a copiilor trebuie să răspundă și nevoilor copiilor în conflict cu legea, și a celor care manifestă tulburări de comportament. O abordare integrată ar trebui să ia în considerare atât dimensiunea de gen, precum și contextele familiale și sociale care pot conduce la comiterea infracțiunilor. Pentru a implementa această abordare, este necesară colaborarea între instituțiile existente, precum și crearea unor servicii adaptate nevoilor specifice, în special pentru a oferi protecție copiilor aflați în conflict cu legea și a preveni riscurile de a comite infracțiuni de către copii.

SUMARUL PROIECTULUI

Proiectul își propune să susțină sistemul de justiție și sistemul de protecție a copilului privind îmbunătățirea protecției copiilor aflați în conflict cu legea, cu un accent special pe copiii în conflict cu legea care nu au atins vârsta răspunderii penale din Republica Moldova, prin:

  • colectarea și analiza datelor privind situația actuală a copiilor aflați în contact cu legea, cu un accent special pe copiii sub vârsta răspunderii penale, pentru a înțelege mai bine nevoile și provocările acestora;
  • consolidarea competențelor echipelor multidisciplinare pentru  asigurarea respectării drepturilor copiilor care intră în contact cu sistemul de justiție, cu accent pe copiii în conflict cu legea, promovarea unei abordări sistematice pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și a comportamentelor delincvente la nivel comunitar, având în vedere conexiunile complexe dintre factorii sociali, economici și culturali;
  • dezvoltarea și pilotarea unui serviciu inovator de protecție a copiilor aflați în conflict cu legea și a celor care manifestă tulburări de comportament, cu scopul de a identifica soluții eficiente și individualizate în sprijinul reintegrării lor sociale și evitării comiterii repetate a faptelor ilegale.

OBIECTIVELE CONTRACTULUI

Tdh Moldova este în căutarea unui consultant internațional/național care să dezvolte:

  • un program destinat părinților, prin care aceștia să învețe cum să le ofere sprijin copiilor expuși riscului de a comite infracțiuni sau aflați în conflict cu legea;
  • un instrument destinat cadrelor didactice pentru identificarea și intervenția timpurie în cazurile copiilor aflați în risc de a comite infracțiuni sau contravenții ori care sunt în conflict cu legea.

RESPONSABILITĂȚILE CONSULTANTULUI

  • Analiza nevoilor și provocărilor întâmpinate de cadrele didactice, părinți și îngrijitori în comunicarea și relaționarea cu copiii, utilizând diverse metode de colectare a datelor, cum ar fi chestionarele online și focus grupurile.
  • Elaborarea unui instrument destinat cadrelor didactice pentru identificarea și intervenția timpurie în cazurile copiilor aflați în risc de a comite infracțiuni sau contravenții sau care sunt în conflict cu legea.
  • Crearea unui ghid pentru părinți și îngrijitori, care să acopere aspecte esențiale precum comunicarea eficientă, relaționarea pozitivă, suportul emoțional și gestionarea comportamentului riscant al copiilor. Ghidul va include, de asemenea, strategii de prevenire a comiterii contravențiilor și infracțiunilor de către copii.
  • Dezvoltarea unui suport destinat cadrelor didactice și psihologilor, pentru utilizarea programului de capacitare parentală.
  • Planificarea și desfășurarea a trei webinare dedicate părinților și îngrijitorilor, axate pe informarea privind subiectele cele mai solicitate de către aceștia.

Planul de lucru și termenii de executare (septembrie – martie 2025)

Activități

Termen

Livrabile

Analiza necesităților și provocărilor părinților / îngrijitorilor în comunicarea și relaționarea cu copiii lor.

Septembrie – octombrie 2024

Analiza necesităților

Elaborarea unui ghid destinat părinților, ce va răspunde la necesitățile identificate.

Decembrie 2024

Ghid destinat părinților

Elaborarea unui instrument destinat cadrelor didactice pentru identificarea și intervenția timpurie în cazurile copiilor aflați în risc de a comite infracțiuni sau contravenții sau care sunt în conflict cu legea.

Noiembrie 2024

Instrument pentru cadre didactice

Elaborarea unui program pentru cadrele didactice privind realizarea activităților cu părinții (10 activități)

Ianuarie – februarie 2025

Suport informațional

Planificarea și desfășurarea a 3 webinare pentru părinți / îngrijitori, axate pe temele identificate în program.

Ianuarie 2025

Agenda

Înregistrarea

Lista participanților

Realizarea unui raport privind realizarea sarcinilor stipulate în termenii de referință.

Februarie 2025

Raport final

CERINȚE FAȚĂ DE CANDIDAȚI:

  • Studii superioare în psihologie, asistență socială, educație sau un alt domeniu relevant.
  • Experiență de minimum 5 ani în lucrul cu părinții și copiii, în special în domeniul prevenirii comportamentului riscant al copiilor, inclusiv al copiilor aflați în conflict cu legea.
  • Capacitatea de a dezvolta materiale de instruire și programe educaționale.
  • Experiență în facilitarea de sesiuni de formare și webinare.
  • Flexibilitate și capacitate de adaptare la cerințele și dinamica proiectului.

Candidații interesați și care întrunesc condițiile specificate, sunt invitați să trimită:

  • CV-ul, cu indicarea programelor relevante elaborate anterior.
  • Oferta tehnică și financiară estimativă pentru prestarea consultanței în perioada septembrie 2024 – martie 2025.

Dosarele vor fi expediate la adresa de e-mail: mda.office@tdh.org, până la data de 25 septembrie, cu mențiunea Consultant pentru dezvoltarea instrumentelor și programelor de educație parentală de prevenire a intrării copiilor în conflict cu legea”.

Doar dosarele complete și trimise la timp vor fi luate în considerare.*Doar candidații preselectați vor fi contactați.

 

Fundația „Terre des hommes Moldova” oferă oportunități egale pentru toate persoanele și instituțiile calificate, indiferent de religie, vârstă, statut marital, stare de sănătate sau gen.

Politica de protecție a copiilor

Procedura de recrutare a Fundației „Terre des hommes Moldova” se bazează pe angajamentul nostru ferm cu privire la protecția față de toate formele de violență împotriva copilului în cadrul proiectelor şi activităților noastre, precum și în afara organizației. Fundația „Terre des hommes Moldova” are o politică de protecție a copilului, iar candidatul selectat va semna o declarație prin care se va angaja să respecte această politică. Totodată, candidatul/a selectat/ă se va angaja să respecte toate politicile interne ale Terre des hommes.