Academia Apicultorului Profesionist Bee Professional




Stimați experți/apicultori/profesori/trainer ,

Organizația Non Guvernamentală ”Centrul de Consultanță în Afaceri” (CCA NGO) anunță concurs de selectare a ofertelor cu cel mai bun preț pentru procurare echipamentului apicol, în cadrul proiectului Consolidarea apiculturii prin cooperare: BEE PROFESSIONAL, Numărul și titlul proiectului: 00104226, Programul Uniunii Europene - Măsuri de Promovare a Încrederii, finanțat de Uniunea Europeană și Coordonat de PNUD Moldova.


Scopul principal al proiectului este de a consolida capacitățile asociațiilor de apicultori și membrilor acestora de pe ambele maluri, în vederea cooperării pentru a crește productivitatea la stup prin instruire, schimb de experiență și cooperare. Astfel, peste 50 apicultori vor fi asistați și instruiți în creșterea capacității prisăcii și tranzitarea de la stupină mica la stupină profesională.


Totodată un alt impact al proiectului, este facilitarea integrării pe orizontală și verticală în lanțul valoric în vederea participării în calitate de membri în cadrul uneia din cele mai mari cooperative din Moldova pentru creșterea valorii adăugate si comercializarea la un preț mai ridicat prin accesarea de noi piețe.


În perioada Octombrie 2022 – Mai 2023 , planificăm organizarea Academiei Apicultorului Profesionist, respective, suntem în căutarea de experți dornici de a elabora o programă și organiza traininguri după modulele indicate:
5 Zile Malul Sting/ 5 zile Malul Drept:


I. Tehnologii folosite în gestionarea stupinei de producție (lucrări, metode de gestiune, perioade de creștere, măsuri necesare, pastoralul și amplasarea stupinei etc) 1-zi


II. Recoltarea și valorificarea produselor apicole (miere, propolis, lăptișor de matcă, apilarnil, ceară, venin ) – 1/2 zi


III. Extracția și procesarea mierii ( depozitare, echipamente, igiena spațiilor, marcare etichetare , ambalare etc) 1-zi

IV. Măsuri de prevenire și combatere a bolilor la albine ( anti Varoa, loca americană, asimoza etc) ½ zi


V. Managementul stupinei (echipa, resurse, promovare și vînzări) – 2 zile


VI. Acces la finanțare 2 zile.

Suplimentar orelor de training, sunt solicitați experți practicieni apicultori, care vor oferi consultanță a 1000 beneficiari în total ,a cîte 3 stupine pe zi, în perioada octombrie 2022 – mai 2023.


LIVRABLE :
Consultantul este de așteptat să:
• Elaboreze un raport de inițiere care detaliază conținutul și metodologia instruirii
• Elaboreze module de formare detaliate și curriculum
• Pregătire teoretică și ghidare practică pentru 30 de apicultori în l.romînă
• Organizarea sesiunilor practice
• Întocmirea Raportului final asupra lucrărilor realizate


OBIECTIVE SPECIFICE
• Pentru a instrui 30 de tineri membri cu privire la manipularea eficientă a echipamentului, managementul albinelor, recoltarea și procesarea mierii.
• Furnizați echipament apicol modern și sesiuni demonstrative pentru o utilizare eficientă pentru siguranță și îmbunătățirea liniei de producție a mierii.
• Creați legături între producătorii de miere și piețele potențiale prin sesiuni de educare a consumatorilor și reclame pentru produse.
• Să efectueze monitorizarea și evaluarea continuă a eficacității inițiativei apicole și acceptarea acesteia de către populația locală.


METODOLOGIE
Formatorul va utiliza o gamă largă de metode combinate cu demonstrații și sesiuni practice pentru a se asigura că cunoștințele sunt împărțite, cursanții rămân interesați. Prin urmare, formatorul va lua în considerare diferite metode pentru a îmbunătăți capacitatea și abilitățile cursanților prin:
*Prelegeri scurte
* Prezentări de diapozitive și videoclipuri
*Sesiune de întrebări și răspunsuri, discuții și dezbateri deschise
* Exerciții individuale și de grup
*Vizite in teren


REZULTAT AȘTEPTAT
• 30 de apicultori să fie instruiți pentru sarcini apicole, inclusiv managementul albinelor, manipularea eficientă a echipamentelor și procesarea și conservarea subproduselor apicole
• 30 de apicultori cunosc despre cele mai noi și relevante echipamente apicol moderne și sunt instruiți cu privire la utilizare și manipulare
• 30 de apicultori vor obține cunoștințe despre cum se vor extinde pe piața locală și piețele externe pentru produse de miere
Scopul Sarcinilor atribuite formatorului/formatorilor
Formatorul va fi responsabil cu pregătirea programului de instruire în domeniul apiculturii pentru cursanți și va desfășura instruiri, în special:
• Organizarea instruirii pe diferite subiecte de management și dezvoltare a apiculturii
• Organizarea vizitelor în teren la experți apicultori
• Organizarea de lucrări practice pe diferite domenii apicole
• Managementul albinelor în diferite anotimpuri
De asemenea, în cadrul proiectului este planificate elaborarea ”Ghidului în apicultura industrială și gestiune eficientă în apicultură”, respectiv sunt invitați experți spre a face parte din grupul de lucru de elaborare a acestui livrabil.

Solicitanții calificați care îndeplinesc cerințele de mai sus sunt invitați să trimită scrisori de intenție, CV-uri, certificate academice/profesionale cît și oferta financiară per modul la e-mail: eciochina.av@gmail.com și anatolie.palade@gmail.com cu mențiunea ”Ofertă servicii instruire Apicultură”.